Może jakiś cienki klient uciągnie. Natomiast laptop to potencjalny problem z baterią. No i on pracując 24/7 będzie działał jak filtr powietrza który nawet w czystym domu się kiedyś zapcha.
Co jest najlepsze do obsługi home assistant laptop mini PC. Netbook?
Źle zadane pytanie i nie wiadomo o c chodzi.
Czy pisząc "obsługa" masz na myśli łączenie się HA na innej maszynie, czy chcesz na niej zainstalować HA?
Jeśli to pierwsze to laptop, a jeśli drugie to przede wszystkim liczy się pobór energii. Więc najlepiej stawiać HA energooszczędnych komputerach a zarazem wydajnych.
Jeśli docelowo miało by być samo HA to najoszczędniej wychodzi rpi3 lub rpi4. Wielu ludzi stawia także np na Dell Wyse, HP Thin 520, Intel NUC itd. Ja mam sam na Intel NUC dosyć leciwym z dwurdzeniowym procesorem i 8GB RAM. Ponadto mam oprócz tego wiele innych usług jak Plex, NodRed, Influxdb, mariadb, Domoticz, HA, Mosquitto, serwer SMB, drugi dysk na USB i ciągła moc pobierana to 20W.
Procesor pracuje tak około 50% więc ma jeszcze zapas.
Myślałem jeszcze o Macu mini 2014 ale chyba trochę za stary lepiej kupić coś nowszego. RPI nie opłaca się kupować Lepiej Sonnics Mini PC 8GB RAM 120GB SSD Windows 10 Pro Celeron J3455 Processor Mini Computer Desktop Dual HDMI Output, Support 4K, 2.4G/ 5.0G WiFi, Gigabit Ethernet większa wydajnoś ć niż RPI a cena podobna
✨ W dyskusji porównano różne urządzenia do obsługi Home Assistant, wskazując na laptopy, mini PC oraz netbooki. Użytkownicy podkreślili, że laptop jest wygodny, ale może mieć problemy z baterią przy pracy 24/7. Mini PC, takie jak Odroid XU4, Raspberry Pi (RPI), Dell Wyse, HP Thin 520 oraz Intel NUC, są preferowane ze względu na niski pobór energii i wydajność. Rekomendowane minimalne parametry to 8 GB RAM i dobry procesor. Użytkownicy zwrócili uwagę na modele, które oferują lepszą wydajność w porównaniu do RPI, takie jak Sonnics Mini PC z procesorem Celeron J3455. Wygenerowane przez model językowy.