logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MiVue 568 Touch - jak wgrać podstawowe (bazowe) oprogramowanie do urządzenia ?

krak_robert 05 Cze 2022 11:51 1785 9
  • #1 20048664
    krak_robert
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam serdecznie, od pewnego czasu, najprawdopodobniej z powodu wyeksploatowania baterii, mój rejestrator (MiVue 568 Touch) podczas uruchamiania (np. w samochodzie, gdzie podłaczony był do zasilania) "zatrzymywał się" na widoku strony z komunikatem dotyczącym bezpieczeństwa użytkowania. Baterię właśnie wymieniłem, ale po włączeniu rejestratora wciąż proces uruchamiania zatrzymuje się na wspomnianym komunikacie (nie dzieje się nic więcej). Zakładam, że wysypało się oprogramowanie. Ściągnąłem (prawdopodobnie właściwe) pliki z firmware'm, ale nie potrafię wgrać ich do urządzenia. Wszelkie próby kopiowania oprogramowania na kartę pamięci i uruchamiania urządzenia z kartą w urządzeniu (proces stosowany np. w aktualizacji bazy radarów, czy też upgradzie oprogramowania) nie przynoszą żadnego efektu. Rejestrator w żaden sposób nie reaguje na kartę. Podpinanie rejestratora do komputera również nic nie daje. Komputer nie widzi rejestratora w ogóle (również przy wykorzystaniu MiVue Manager'a). Reset dodatkowym przyciskiem również nic nie daje.
    Czy jest Ktoś w stanie podpowiedzieć, jak załadować/wgrać bazowe oprogramowanie ? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi (w załączeniu filmik z uruchamiania).
    Załączniki:
    • MiVue 568Touch_uruchamianie.zip (50.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20049053
    bakur123
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Jaki system plików ma karta? Możliwe, że przez to, że nie jest to FAT32 karta nie jest czytana
  • #3 20049326
    krak_robert
    Poziom 10  
    System plików raczej nie jest problemem. Używałem dla pewności dwóch różnych kart pamięci formatowanych (do FAT32) na komputerze, ale również w innym rejestratorze. I nic...
    Nie wykluczam też fizycznego uszkodzenia któregoś z podzespołów płyty głównej rejestratora, tym bardziej, że jeszcze inna karta pracująca na stałe w rejestratorze uległa uszkodzeniu. Pozwala na odczyt części plików (nie wyszystkich), ale już próby jej formatowania, czy też zapisu czegokolwiek na niej kończą się niepowodzeniem. Czyżby "przegrzanie" (?), wnętrze samochodu czasami nagrzewało się, jak piekarnik na słońcu.
  • #5 20049956
    krak_robert
    Poziom 10  
    Dokładnie tego również próbowałem, ale nic niestety...
  • #7 20050831
    krak_robert
    Poziom 10  
    Urządzenie się nie uruchamia, więc nie ma opcji sformatowania w nim karty. Formatowałem w innym rejestratorze, ale nic.
  • #8 20564450
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Mam kamerkę Mivue 568 Touch i jakieś 5 lat temu pojawił się w niej dokładnie ten sam problem.
    Bateria padła i w pewnym momencie kamerka podczas uruchamiania wyświetliła tylko wpsomniane ostrzeżenie
    i tak wisiała kilkanaście minut, potem się wyłączała.
    Otwarłem obudowę poczym stwierdziłem, że nie poradzę na to nic i...
    Kamera w takim stanie wylądowała w szafie ze starociami.
    Obecnie używam kamerki Garmin DashCam 55. Jednak po tym co zobaczyłem w lusterku wstecznym w samochodzie kiedyś jadąc A4,
    postanowiłem zamontować rejestrator video na tylniej szybie i wtedy przyszedł czas zająć się ucegloną kamerą Mio.
    Zdjęcie z zaznaczoną pamięcią poniżej (sciągnięte z internetu i dotyczy MiVue 518 ale płytka wygląda identycznie).
    MiVue 568 Touch - jak wgrać podstawowe (bazowe) oprogramowanie do urządzenia ?
    U mnie wlutowana pamięć była w obudowe QFN-8 (kolejna kłoda pod nogi). Nie udało mi się jej wylutować, nie chciałem zniszczyć płytki
    gorącym powietrzem. Postanowiłem więc usunąć ją metodą ''brute force'', znaczy dłutem. Udało się.
    Zamówiłem pamięci Winbond W25Q128 w obudowie VSOP.
    Za pomocą programatora EZP2019+ (CH341A też działa) zaprogramowałem pamięć wsadem z tego wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3307876.html
    Można próbować bawić się w programowanie wlutowanego układu. Ale dla mnie moja metoda byłą łatwiejszym rozwiązaniem.

Kamera ożyła. Co prawda uruchamiała się w języku Ukraińskim, ale wystarczyło wgrać aktualne firmware ze strony producenta
    za pomocą standardowej procedury i można było wybrać z menu język polski.
    Opłacało się to zrobić, ponieważ pamięć kosztuje około 20 pln, bateria około 50 pln, a za kamerkę w 2015 roku płaciłem coś ponad 600 zł.

Mam nadzieję, że komuś kto jeszcze ma trupa w szafie z tej kamerki pomogłem.
  • #9 20568558
    krak_robert
    Poziom 10  
    Super, wielkie dzięki. Moja kamerka rownież wylądowała w szufladzie z tamatami "może kiedyś z tym coś zrobię", ale po przeczytaniu Twojej porady wyciągam ją na biurko. Być może uda mi się ją ożywić :-)

Pozdrawiam serdecznie !
  • #10 20568584
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    krak_robert napisał:
    Super, wielkie dzięki. Moja kamerka rownież wylądowała w szufladzie z tamatami "może kiedyś z tym coś zrobię", ale po przeczytaniu Twojej porady wyciągam ją na biurko. Być może uda mi się ją ożywić :-)
    (...)

Daj znać jak Ci poszło.
    Podczas składania uważaj na kabelki od głośnika i mikrofonu, gniazdka i switche.
    Wszystkie czynności robiłem bez baterii. Kamera działała właściwie cały czas. Baterię kupiłem jak już kamera była naprawiona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rejestratorem MiVue 568 Touch, który zatrzymuje się na komunikacie o bezpieczeństwie po wymianie baterii. Pomimo prób wgrania nowego oprogramowania na kartę pamięci, urządzenie nie reaguje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie systemu plików karty (FAT32) oraz formatowanie karty w urządzeniu, co jest niemożliwe, ponieważ rejestrator się nie uruchamia. Pojawiają się również spekulacje o możliwym uszkodzeniu podzespołów. Użytkownik dzieli się doświadczeniem z podobnym problemem sprzed lat, co prowadzi do rozważania naprawy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA