Ma ktoś może jakieś materiały dotyczące czytania schematów elektrycznych. Byłbym zainteresowany jakimiś wartościowymi materialami oraz cennymi wskazówjkami.
Szukałem, owszem jest wiele publikacji ale te zazwyczaj wiążą się z jakąś konkretną tematyką. Mnie natomiast interesuje tworzenie technicznego rysunku elektrycznego (schematów, instalacji itp ).
Może ktoś posiada takie materiały???
Albo coś w rodzaju: Jak zaprojektować instalacje elektryczną.???
Chodzi mi o coś takiego: jak sporządzać projekty, co powinno się w nich znaleźć i w jakiej kolejności, na co należy zwracać uwagę, i jak przedstawiać rysunki techniczne w takich projektach???
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania materiałów i wskazówek do nauki czytania oraz tworzenia technicznych rysunków elektrycznych, w tym schematów i instalacji elektrycznych. Uczestnicy polecają poszukiwanie książek w bibliotekach, zwracając uwagę na publikacje specjalistyczne, takie jak "Czytam rysunek elektryczny" autorstwa Karola Michela i Tadeusza Sapińskiego. Wskazano również na dostępne zasoby internetowe, m.in. strony elektroda.net z materiałami dla początkujących oraz elementami schematów. Poruszono temat norm dotyczących symboli graficznych w schematach, zwłaszcza normę PN-92/E-01200/11, która opisuje symbole stosowane w schematach i planach instalacji elektrycznych. Wskazano na potrzebę kursów projektowania instalacji elektrycznych dla bardziej zaawansowanej wiedzy o sporządzaniu projektów i rysunków technicznych. Dodatkowo udostępniono linki do dokumentacji technicznej dotyczącej oznaczeń złączy kablowych, pomiarowych, oświetleniowych oraz elementów takich jak rozłączniki bezpiecznikowe, styczniki i cewki, m.in. z serwisu firmy ZPUE. Jeden z uczestników oferuje pomoc w dostępie do norm, pracując w dużej firmie elektrycznej ZPUE Włoszczowa. Wygenerowane przez model językowy.