logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy do laptopa Dell Chromebook mozna wgrac Windowsa?

Zybi019 17 Cze 2022 16:51 2568 6
REKLAMA
  • #1 20064882
    Zybi019
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Czy do laptopa Dell Chromebook można wgrać Windowsa? Bedę wdzięczny za podpowiedz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20064909
    wolf216
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Oficjalnie - nie, nieoficjalnie - da się, lecz nie na każdego chromebooka. Przede wszystkim w takim sprzęcie podstawą to wgranie zamiennego układu BIOS/UEFI który i tak nie współpracuje z każdym chromebookiem, drugą sprawą jest kwestia czy takie rzeczy jak touchpad, bluetooth i tym podobne będą chciały działać pod windowsem ( kwestia sterowników). Moim zdaniem gra nie warta świeczki a ryzyko ubicia chromebooka dosyć duże
  • Pomocny post
    #4 20064918
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Druga kwestia, że chromebooki zasobami nie grzeszą. Problemem może być pojemność SSD, prędkość CPU i ilość RAM. Windows może za dobrze nie działać na takim sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #5 20064923
    Zybi019
    Poziom 6  
    Bródka napisał:
    Zybi019 napisał:
    Dell Chromebook

Jaki konkretnie model ?
    Model to 5190
  • Pomocny post
    #6 20064938
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Tak jak koledzy piszą, druga strona medalu to kiepskie parametry chromebook'ow i windows będzie się dusił ja bym został przy chromeos
    Zybi019 napisał:
    Model to 5190

Czyli jakie masz tam podzespoły ?
    Można skorzystać z Tej strony ale czy jest tam twój procek ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20064951
    Zybi019
    Poziom 6  
    Rozwiazalem w ten sposob, ze doradzili mi koledzy zeby nie wgrywac windowsa poniewaz bo ten typ laptopa nie uciagnie systemu.[/b]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy można zainstalować system Windows na laptopie Dell Chromebook, model 5190. Odpowiedzi wskazują, że oficjalnie jest to niemożliwe, ale nieoficjalnie można to zrobić, jednak wymaga to wgrania zamiennego układu BIOS/UEFI, co nie jest kompatybilne z każdym Chromebookiem. Dodatkowo, istnieją obawy dotyczące działania takich komponentów jak touchpad i bluetooth pod systemem Windows z powodu problemów ze sterownikami. Użytkownicy zauważają również, że Chromebooki mają ograniczone zasoby, co może prowadzić do słabej wydajności Windowsa na tym sprzęcie. Ostatecznie, autor zdecydował się nie instalować Windowsa, ponieważ sprzęt nie jest wystarczająco mocny, aby obsłużyć ten system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA