logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter chiński, sinik BZ152QMI - jak najefektywniej podłączyć ładowanie?

flatron316 17 Cze 2022 21:48 780 8
REKLAMA
  • #1 20065233
    flatron316
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam.
    Robię instalację w takim skuterze i proszę o poradę jak podłączyć najefektywniej ładowanie.
    Z silnika wychodzi 6 kabli - dwa to zapłon CDI - a 4 na jednej wtyczce to ładowanie.
    Kolory - 1 zielony i 3 żółte.
    Zielony - masa.
    Żółte - na każdym jest ok. 18 V napięcia zmiennego.
    Jak to podłączyć żeby maksymalnie ładowało akumulator?
    Jak podłączam pod regulator od skutera - mam taki standardowy 4-pinowy - więc mogę tam podłączyć 2 kable żółte - to jest ładowanie, ale słabe.
    Co mogę zrobić z wolnym, żółtym kablem?
    Zastosować drugi regulator i też wyjście podać na akumulator?
    Zwiększy to ładowanie?
  • REKLAMA
  • #2 20066362
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Zabierasz się do tego jak pies do jeża.

Masz tylko 2 opcje, albo podłączenie równoległe, albo szeregowe. Szeregowo odpada, bo w ten sposób byś podbił napięcie, a tego zrobić po prostu nie możesz. Gdybyś podbił napięcie, to regulator napięcia by nie ogarnął tematu, spaliłby się lub uszkodził akumulator. Tak czy siak - bardzo niedobrze.
    Więc zostaje ci równoległe. I to wszystko.

Twój 3ci żółty, to zapewne zasilanie dla przedniej lampy, która jest zasilana wprost z cewek z pominięciem akumulatora.

Jeśli na prawdę chciałbyś podkręcić ładowanie tak, aby to miało sens, musiałbyś przewinąć te cewki przy użyciu innego drutu lub większej liczby zwojów (nie jestem pewny która opcja jest właściwa). Wtedy faktycznie byś zwiększył moc cewek, co rzutowałoby na ładowanie, ALE nie wiadomo czy taka przewinięta cewka po prostu się zmieści na statorze.

Jeśli byś odłączył ten swój 3ci żółty to najpewniej szlak trafi twoją przednią lampę. Więc musiałbyś ją podłączyć na akumulator, ale wtedy lampa przednia zjadłaby ci całe "dodatkowe ładowanie" i cały plan w długą.

Lepiej napisz po co ci "lepsze ładowanie"? Bo fabryczne ładowanie powinno na spokojnie wystarczać do fabrycznych zastosowań. Jeśli po nocy ci nie chce odpalać, to albo akumulator zdechł, albo gdzieś masz małe zwarcie na instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 20066581
    flatron316
    Poziom 13  
    Nie wiem jak jest zbudowany stator iskrownika-nie mogę namierzyć żadnego schematu z 6 kablami na wyjściu ,bo bym sobie dał radę .
    W ostateczności go otworzę i zobaczę jak te cewki są połaczone.
    Jeżeli 3-ci na światła -to co z pozostałymi dwoma wg twojej teorii?
    1 i 2 żółty idą na regulator i jeden daje DC na ładowanie *po regulatorze ,a drugi AC na światła.Tak jest teraz.
    Światła i tak przerzucę na 12V DC
    Ja się pytam jak to jest w oryginale w takim silniku połaczone ?Przecież chińczyk nie wyrzucił sobie kabla tak żeby sobie luźny był .
    Inny regulator muszę zastosować?Jakiś 5/7 pinowy?Może taki?
    https://pl.aliexpress.com/item/32664260879.ht..._f_group0&o_s_id=1082700508&afSmartRedirect=y
    albo
    https://allegro.pl/oferta/regulator-napiecia-..._unit_id=691957db-4828-47fe-bca6-7bab0457ddf1
    Na forum quadów się doczytałem że jeden z tych kabli zostawiają luźny.
    Już robiłem taki skuter ,po spaleniu instalacji,ale nie pamiętam jak to tam podłaczyłem no i czy były tam 3 kable ze statora do ładowania ,czy tylko 2 ,było wszystko ok i ładował znośnie,jak na skuter.
  • #4 20067376
    rafik54321
    Poziom 30  
    Żonglowanie regulatorami napięcia nie da ci zauważalnej oszczędności. 0,2A w tę czy drugą stronę nic ci nie da. Bo regulator odda tylko tyle prądu (minus straty) ile da mu cewka. A ty chcesz tego prądu ładować więcej.

Cewka nie może ci dawać napięcia DC. Zawsze daje napięcie AC.
    Gdyby to było napięcie DC to regulator napięcia byłby w zasadzie zbędny ;) .

Dalej nie odpowiadasz po co ci ta akrobacja?
  • REKLAMA
  • #5 20067512
    flatron316
    Poziom 13  
    rafik54321 napisał:
    Dalej nie odpowiadasz po co ci ta akrobacja?

Po to żeby mieć prąd w skuterze?
    Dobra już chyba wiem,ten temat dużo wyjaśnia.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3351764.html
    Prawdopodobnie potrzebuję taki regulator,
    https://www.rooader.pl/produkt/regulator-napiecia-kymco-7-przewodow.html
    i podłączenie zgodnie ze schematem z tamtej strony,tematu nie zamykam zamknę jak dorwę taki regulator ,na razie podłaczyłem ,masując jeden koniec cewki,mam gdzieś regulator na dwa wejścia AC ,tylko muszę poszukać ,wtedy podłączę 2xAC i zobaczę o ile wzrośnie prąd ładowania.
    Wtedy napiszę ,czy moje przypuszczenia się sprawdziły.
  • #6 20067526
    rafik54321
    Poziom 30  
    Yyy, tylko że standardowa prądnica i alternator to nie jest to samo. Prądnica ma po prostu cewki ładujące. Alternator jest trójfazowy i te fazy muszą być odpowiednio zgrane by to działało.

Poza tym, masz już prąd do ładowania. Standardowe ładowanie powinno w zupełności wystarczyć do fabrycznego osprzętu. Nadmiar mija się z celem.
  • #7 20067547
    flatron316
    Poziom 13  
    Wiem co to prądnica i alternator.
    Dlatego podałem symbol silnika i kolory wychodzących kabli-żeby się dowiedzieć co tam siedzi bez rozbierania- myślałem że ktoś może wie.
    rafik54321 napisał:
    Poza tym, masz już prąd do ładowania. Standardowe ładowanie powinno w zupełności wystarczyć do fabrycznego osprzętu.

Mam prąd ale nie mam właściwego regulatora ,oraz podłaczenia (wolne kable) -więc nie wiem czy wystarczy ,ale na pewno to nie jest fabryczne-właśnie pytam, bo chcę się dowiedzieć jak powinno być fabrycznie.
  • REKLAMA
  • #8 20067558
    rafik54321
    Poziom 30  
    To szukaj przede wszystkim schematu instalacji. To się dowiesz co do czego jest.
  • #9 20067561
    flatron316
    Poziom 13  
    flatron316 napisał:
    Nie wiem jak jest zbudowany stator iskrownika-nie mogę namierzyć żadnego schematu z 6 kablami na wyjściu ,bo bym sobie dał radę .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o efektywne podłączenie ładowania w chińskim skuterze z silnikiem BZ152QMI, który ma 6 kabli: 2 do zapłonu CDI i 4 do ładowania (1 zielony i 3 żółte). Zielony kabel to masa, a żółte przewody generują napięcie AC. Użytkownik zauważa, że podłączenie dwóch żółtych kabli do standardowego regulatora 4-pinowego skutkuje słabym ładowaniem. Odpowiedzi sugerują, że jedyną opcją jest podłączenie równoległe, a dodatkowy żółty kabel może być użyty do zasilania świateł. Wskazano również na potrzebę znalezienia schematu instalacji oraz zastosowania odpowiedniego regulatora, który może obsługiwać więcej kabli. Użytkownik planuje przetestować różne konfiguracje, aby zwiększyć wydajność ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA