logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma G3010 nie zasysa tuszu z pojemniczków, głowica drożna

aniazajac 20 Cze 2022 00:01 5922 6
REKLAMA
  • #1 20067839
    aniazajac
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Czy ktoś wie, dlaczego drukarka z osobnymi zbiorniczkami na tusz może nie zasysać tuszu? Głowica od koloru jest drozna i po podaniu tuszy bezpośrednio do głowicy strzykawką 0,4 ml z cieniusieńką z igłą -pięknie drukuje. Niestety po wyczerpaniu tuszy, przestaje drukować.
    Proszę o pomoc.
    A może wie ktoś jak wykonać czyszczenie systemu? Podobno mogłoby to pomóc
  • REKLAMA
  • #2 20069781
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    Grzebanie igłą - i czymkolwiek innym, szczególnie metalowym - w głowicach drukarek nigdy nie jest dobrym pomysłem, niestety.
    Sprawdź wężyki, czy są drożne albo nie zagięte/ściśnięte, oraz czy nie ma tam powietrza.
    Jeśli chodzi o czyszczenie - to albo z poziomu programu instalowanego wraz ze sterownikami, albo wchodzisz Start -> Ustawienia -> Urządzenia -> Drukarki i skanery -> wybierasz swoją drukarkę, klikasz Zarządzaj -> Właściwości drukarki -> Obsługa, i dajesz czyszczenie.
    Może pomóc ten filmik:

• REKLAMA
  • #3 20070099
    aniazajac
    Poziom 2  
    Dziekuję za odpowiedz, ale to co Pan napisał, to ja wiem i to wszystko robilam i ,,czyszczenie" i ,,dokladne czyszczenie" i ,,przepłukiwanie atramentem", co na filmiku dla canon pixma G3400 nazywa sie własnie czyszczeniem systemu. Ale jak zwał tak zwał,nic nie pomoglo, ba, drukarka nawet nie pociągnęła tuszu ze zbiorniczków do węzyków. Dlatego napisałam post na forum. Natomiast igłą nie grzebałam w glowicy, a jedynie podalam tusz przez dziubki, do ktorych wpina się węzyki. A dlatego igłą, a nie bezposrednio strzykawką, zeby wtłaczajac tusz odpowietrzyc glowicę. Serwis widząc wyświetlony bład P08 stwierdził ze glowica przegrzana i drukarka do wywalenia. Natomiast okazało się, ze po napełnieniu kartridza glowicy tuszem (po 4ml kazdego koloru ) drukarka pięknie drukuje i co więcej, znika też wyświetlany na drukarce bład P08. I wszystko ok, dopoki nie zabraknie tuszu. Wtedy na nowo przestaje drukować i pojawia się błąd P08. Tak więc glowica tutaj nie jest problemem, a brak tuszu, bo nie ma zasysania. Próbowałam strzykawką pociągnąc tusz do węzyków, ale zassały się tylko resztki z węzyków, natomiast nie pociągnęło tuszu ze zbiorniczków. Na szczęście napisał do mnie na grupie printowcy z fb czlowiek, ktory od razu wiedział, jaka jest przyczyna. Canon pixma g3010 ma fabryczną wadę w postaci nieszczelności miedzy głowicą, a wężykami i wystarczy uszczelnić i odpowietrzyc system. Samo odpowietrzenie nie załatwia sprawy, bo po pewnym czasie problem powróci. Koszt 120 zl.
    Jakby ktoś chciał, mogę podac namiary na tego fachowca.
  • REKLAMA
  • #4 20070273
    rimanov
    Poziom 23  
    Rozumiem. Było jednak pytanie o czyszczenie systemowe, dlatego podałem instrukcję.
    Co do błędu - trzeba takie rzeczy podawać od razu w opisie problemu - może to pomóc innym w udzieleniu jakieś porady :)
    Ciekawe jest, że nawet strzykawką nie ciągnie atramentu z pojemników - tutaj opisana nieszczelność raczej nie miałaby znaczenia, tym bardziej, że podobno występuje ona przy głowicy, a nie przy pojemnikach - ale może jeszcze wypowie się ktoś bardziej obeznany.
    Fajnie byłoby jeszcze sprawdzić przy otwartej pokrywie - tak jak pokazane w filmiku - czy cokolwiek, choćby resztki atramentu w wężykach choć trochę się poruszą - nawet przy nieszczelności powinny przynajmniej powolutku popłynąć.
  • #5 20070299
    aniazajac
    Poziom 2  
    Przy włączeniu opcji ,,płukanie atramentem" co w innych modelach jest nazwane ,,czyszczeniem systemu" - przesuwały się w węzykach tylko te resztki tuszu, ktore tam pozostały, ale drukarka niestety nie zasysała tuszu z pojemników, tak jak to widać na filmiku.
  • REKLAMA
  • #6 20070313
    rimanov
    Poziom 23  
    Czyli próbowało brać atrament, ok. Osobiście zanim wydałbym pieniądze na "uszczelnianie" - sprawdziłbym drożność wężyków, na całej ich drodze - a szczególnie przy pojemnikach z tuszem, w tym i same pojemniki.
  • #7 20070328
    aniazajac
    Poziom 2  
    Węzyki czyste, niezaczopowane, sprawdziłam do samych zbiorników rozbietając poł drukarki. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie da się zassać tuszù do wężyków strzykawką. Bo jezeli to winna nieszczelności, to strzykawka 60ml powinna dac radę, a tu zassie powietrze z wężykow, po czym robi się takie podcisnienie, ze tłoczek ,,sprężynuje". Jutro wysyłam drukarkę do naprawy i zobaczymy. Jak będzie po, dam znać co i jak

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon Pixma G3010, która nie zasysa tuszu z pojemników, mimo że głowica jest drożna. Po podaniu tuszu strzykawką drukarka działa, ale przestaje po wyczerpaniu tuszu. Użytkownik próbował różnych metod czyszczenia, w tym "czyszczenia systemu", jednak nie przyniosły one efektu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie drożności wężyków oraz ewentualnych nieszczelności, które mogą uniemożliwiać zasysanie tuszu. Użytkownik planuje wysłać drukarkę do naprawy, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA