logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Touareg 7l 3.0 V6 TDI: Wymiana sprzęgła hydrokinetycznego, brak napędu po regeneracji

bodek103b 20 Cze 2022 13:02 3282 9
REKLAMA
  • #1 20068308
    bodek103b
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Wymieniałem (regenerowałem) sprzęgło hydrokinetyczne automatycznej skrzyni biegów w VW Touareg 3.0 V6 TDI rok 2006 przed liftem.
    Przed wymianą samochód wpadał w rezonans(wibracje) podczas przyspieszania na każdym biegu, poza tym skrzynia działała poprawnie.
    Po wymianie sprzęgła samochód nie rusza, tzn. na D próbuje ciągnąć do przodu, na R w ogóle nie ma żadnej reakcji, dodatkowo przy włączaniu R jest metaliczne łupnięcie, szarpnięcie. Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć co mogłem źle złożyć, zamontować wymieniając sprzęgło hydrokinetyczne. Dodam że w sterowniku skrzyni biegów nie ma żadnych błędów.
  • REKLAMA
  • #2 20068850
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1546
    To zależy gdzie było sprzęgło przed zamontowaniem skrzyni do samochodu, przy silniku czy przy skrzyni biegów. Jeżeli sprzęgło zamontowałeś do silnika to błąd. A jeżeli sprzęgło montowałeś do skrzyni biegów to powinno "wskoczyć" na dwa razy. Najpierw na frez pompy oleju następnie szyjka sprzęgła w zębatkę pompy oleju.
  • REKLAMA
  • #3 20069111
    bodek103b
    Poziom 10  
    Sprzęgło najpierw zalałem olejem, weszło ok. 1 litra, sprzęgło założyłem na skrzynię biegów, wskoczyło mi na dwa razy razy. Montując skrzynię do silnika wszystko pasowało. Pytanie czy w czasie demontażu i montaż zmiana położenia przełącznika PRND i kręcenie wałkiem w skrzyni mogło spowodować zblokowanie się koszy w skrzyni, lub czy drgania wibracje które były przed remontem nie były spowodowane uszkodzonym sprzęgłem tylko uszkodzeniem skrzyni które to po zamontowaniu spowrotem skrzyni dały taki obraz sytuacji. Zastanawiam się czy rozbierać skrzynię i szukać co może być uszkodzone czy kupić druga używkę i nie wnikać.
  • REKLAMA
  • #4 20070237
    romuald-f
    ....... Pytanie czy w czasie demontażu i montaż zmiana położenia przełącznika PRND i kręcenie wałkiem w skrzyni mogło spowodować zblokowanie się koszy w skrzyni .......... NIE.

Sprawdziłeś stan oleju (po zamontowaniu skrzyni) na uruchomionym silniku ?
  • #5 20070258
    bodek103b
    Poziom 10  
    Przy okazji był wymieniany filtr oleju i olej w skrzyni. Olej był uzupełniany po uruchomieniu silnika i później ponownie po rozgrzaniu oleju w skrzyni.
  • #6 20070275
    romuald-f
    Ile oleju weszło do skrzyni ?
  • REKLAMA
  • #7 20070584
    bodek103b
    Poziom 10  
    Razem ze sprzęgłem weszło 11l może trochę więcej.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze jedna sytuacja, po zalaniu olejem i przełączaniu na poszczególne pozycje PRND, na N zaczęło coś chrobotać (nie wiem czy w skrzyni, czy skrzyni rozdzielczej), po zgaszeniu i odpaleniu silnika już więcej chrobotanie się nie pojawiło.
  • #8 20071011
    romuald-f
    Przedzwoń, numer na pw.
  • #9 21110272
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Witam serdecznie, widzę opisywane problemy ze skrzynią/sprzęgłem takimi jak w moim prywatnym Touaregu więc się dołączę.
    Ja również regenerowałem sprzęgło w Poznaniu w triomoto a dlatego że dużo mi palił i miałem taki objaw, że jadąc około 50-60 na równym gazie po prostej falowało mi na obrotach jakby poślizg sprzęgła. Zrobiłem to przy okazji remontu silnika.
    Po regeneracji uznali, że nie widzieli tam tego problemu, ale wymienili tam to co należy wymienić zawsze na nowe i że raczej to coś na skrzyni nie zamyka lockupu. Ku mojemu zdziwieniu tego objawu już nie ma.
    Tyle wstepu. Na początku trochę poszarpywała się lekko po około 5km wyglądało już wszystko niby Ok. Ale zrobiłem około 800km i teraz mam dziwne wycie przy przyspieszaniu na pierwszych biegach mocno słyszalne jakby trzecie obroty, nie zawsze związane z silnikiem ale też nie zawsze z prędkością kół.
    Dodatkowo pływa obrotami silnika do 4go biegu przy przyspieszaniu delikatnym. Robi też jakby zmiany biegów między biegami głównie między 2-3 i 3 4. Czyli opadają obrotyb silnika jest słyszalna zmiana biegu ale bieg zmienia się dopiero po kilku sekundach No i też jest słyszalny normalnie.
    Dałem go na vcds nie ma błędów, na pomiarach prędkości na czujnikach wstępnie nie widzę tych trzecich obrotów, widzę tylko że obroty silnika i obroty wejściowe do skrzyni biegów do3ki wyłącznie rozbiegają się po 4ce już jest jakby na sztywno i są identyczne.

Te trzecie obroty bardziej są związane z kołami niż z silnikiem v ale nie jest to tak charakterystyczne i nie można powiedzieć że to most czy coś na sztywno z kołami.

Muszę się w to zagłębić proszę o porady osoby które znają tę skrzynię, bo ja jestem cienki z budowy automatów, ale nie zamierzam się poddać. :)

Dodano po 6 [godziny] 13 [minuty]:

Po dzisiejszej jeździe po sce i po mieście na vcds'e widzę, że to co już wręcz"spiewa" podczas jazdy to nic związanego z obrotami na wałkach wejścia i wyjścia ze skrzyni. Częstotliwość wycia jest zależna od obciążenia. Jadę równo 80lm/h pokazuje mi zasprzeglenie na vcds i rzeczywiście obroty po obu stronach sprzęgła się nie różnią daje gazu nie ma poślizgu a częstotliwość rośnie bardzo wyraźnie odpuszczam obciążenie maleje. Teraz to już sam nie wiem czy to w skrzyni coś pośredniego tak wyje czy to może rzeczywiście któryś most....
  • #10 21114756
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Zrobiłem około 100km po trasie normalną jazdą i po zgaszeniu i odpaleniu po chwili na 3ce poczułem że daje gazu a on coś na opór jakby miał 24 a nie 224 konie i usłyszałem taki dźwięk jakby wystrzelił korek od szampana jakby coś w skrzyni jakaś spręzyna uderzyła w te kape od spodu bo raczej po aluminium byłby inny dźwięk.
    Od tamtego czasu nie wbija 4ki a jest taki opór i chyba nie ma już tego dźwięku co był. Raz tylko się przejechałem i koniec póki co bo nie wiem co robić.

A teraz najlepsze bo w toku tych problemów dowiedziałem się że dolewke do skrzyni robi się na odpalonym silniku a ja zawsze gasiłem na dolewkę. Okazuje się że prawidlową metodą dolałem 2.5l oleju po tym puknięciu ale jeszcze przed jazdą w której problem dalej występuje. Nie ma błędów. Mam wrazenie że na D bardziej obciąza silnik jak startuje i trzymam jeszcze na pełnym hamulcu.

Ponoć naprawy tej skrzyni to ponad 5k a z tego co widziałem 2k można już kupić używkę więc chyba będę chciał ja pomęczyć trudno. Ale zanim to to może ktoś się zna na tyle że coś podpowie.

Proszę tylko bez gratulacji :D

To wycie na tym niskim oleju pojawiło się chyba po tym jak holowałem 3km kobiete co trzymała nogę na hamulcu bo czułem jak ciężko mu idzie mówiłem jej na telefonie czy nie trzyma hamulca albo czy nie ma ręcznego ale mówiła że nie ale jak dojechaliśmy to dymilo jej się z przednich tarcz a nic tam samo nie trzymało. Więc ta podróż plus niski stan zapoczątkowaly te problemy najpewniej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił sprzęgło hydrokinetyczne w automatycznej skrzyni biegów VW Touareg 3.0 V6 TDI z 2006 roku, po czym samochód nie rusza, a przy włączaniu biegu wstecznego słychać metaliczne dźwięki. W trakcie dyskusji poruszono kwestie montażu sprzęgła, poziomu oleju w skrzyni oraz potencjalnych uszkodzeń skrzyni biegów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności montażu sprzęgła oraz stanu oleju, a także rozważenie demontażu skrzyni w celu zdiagnozowania problemu. Wspomniano również o doświadczeniach z regeneracją sprzęgła i problemach z obrotami silnika po naprawie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA