logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Scenic 2 - Klimatyzacja nie działa po uzupełnieniu czynnika, napięcie na cewce sprzęgła

MarianzPolski 21 Cze 2022 21:33 6846 9
REKLAMA
  • #1 20070558
    MarianzPolski
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam. Renault scenic 2 1,6 16v rocznik 2006 z dnia na dzień przestała działać klimatyzacja. Pojechałem na sprawdzenie ilości gazu w układzie brakowało nieco więc czynnik został uzupełniony, niestety klimatyzacja nie wystartowała. Zacząłem sprawdzać - przycisk klimatronika działa (czytnik obd widzi włączenie/wyłączenie klimatyzacji), czujnik ciśnienia (presostat) sprawny, podmieniałem na jedną używkę plus nowy bez rezultatu. Co mi nie pasuje to napięcie idące na cewkę sprzęgła kompresora, czy klimatyzacja włączona czy wyłączona napięcie 1,2 V nie jestem wybitnym elektronikiem, ale według mnie powinno być na wyłączonej 0 a po włączeniu 12 V, tu wygląda na to, że coś złego dzieje się ze sterowaniem kompresorem. Wyjąłem moduł UPC sprawdziłem i wyczyściłem wszystkie złącza i bezpieczniki, w zasadzie wszystko wyglądało bdb. Nie mam clipa, posługuje się póki co skanerem Delphi, dwie rzeczy mnie tam zastanawiają, pobór mocy przez klimatyzację 300 W oraz temperatura zadana klimatyzacji 0 stopni kiedy na klimatroniku powiedzmy 22 stopnie. Czy macie jakieś pomysły w czym może leżeć problem? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Wykończy mnie ta francuska technologia. ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20070620
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Wentylator na chłodnicy startuje po włączeniu klimy?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 20070643
    MarianzPolski
    Poziom 6  
    Nie, nie startuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20070646
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2463
    Cewka zamierzona?
  • REKLAMA
  • #5 20070813
    MarianzPolski
    Poziom 6  
    Cewka kompresora? Nie, nie mierzyłem. Jakie wartości pomiaru są właściwe?
  • Pomocny post
    #6 20070824
    milejow

Poziom 43  
    Sprawdź jakie ciśnienie czynnika widzi sterownik silnika.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 20070842
    MarianzPolski
    Poziom 6  
    Około 5,5 Bara.

Dodano po 12 [minuty]:

Około 5,5 Bara.

Dodano po 11 [godziny] 26 [minuty]:

Podłączyłem kompresor na krótko z akumulatora i pracuje normalnie , klimatyzacja chłodzi, wiatrak na chłodnicy działa. Wygląda na to że nie ma napięcia na cewkę sprzęgła z modułu UCH

Ireneo napisał:
    Cewka zamierzona?
  • Pomocny post
    #8 20071787
    milejow

Poziom 43  
    Kompresor załącza UPC obok akumulatora, trzeba by zrobić diagnostykę i sprawdzić czy spełnione są wszystkie warunki do zezwolenia. Jeszcze temp, zewnętrzna jaka jest wyświetlana?, Błędy w silniku jakieś są?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 20071903
    MarianzPolski
    Poziom 6  
    Pół dnia dziś sprawdzałem różne rzeczy i podczas przeglądania błędów w pyclip wykasowałem błąd obiegu zimnego powietrza ,klimatyzacja ruszyła. Dziękuję za pomoc.
  • #10 20071904
    MarianzPolski
    Poziom 6  
    Pół dnia dziś sprawdzałem różne rzeczy i podczas przeglądania błędów w pyclip wykasowałem błąd obiegu zimnego powietrza ,klimatyzacja ruszyła. Dziękuję za pomoc.

Dodano po 59 [sekundy]:

Wykasowanie błędów w ECU (obieg zimnego powietrza) spowodowało ,że klimatyzacja ruszyła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klimatyzacją w Renault Scenic 2 z 2006 roku, która przestała działać pomimo uzupełnienia czynnika chłodniczego. Po sprawdzeniu różnych komponentów, w tym czujnika ciśnienia i modułu UPC, zauważono, że napięcie na cewce sprzęgła kompresora wynosiło 1,2 V, co sugerowało problem z jego sterowaniem. Po podłączeniu kompresora bezpośrednio do akumulatora, klimatyzacja działała prawidłowo. Ostatecznie, po usunięciu błędu obiegu zimnego powietrza w systemie diagnostycznym, klimatyzacja zaczęła funkcjonować poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA