Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Scenic 2 problem z klimatyzacją

MarianzPolski 21 Jun 2022 21:33 525 9
  • #1
    MarianzPolski
    Level 5  
    Witam. Renault scenic 2 1,6 16v rocznik 2006 z dnia na dzień przestała działać klimatyzacja. Pojechałem na sprawdzenie ilości gazu w układzie brakowało nieco więc czynnik został uzupełniony, niestety klimatyzacja nie wystartowała. Zacząłem sprawdzać - przycisk klimatronika działa (czytnik obd widzi włączenie/wyłączenie klimatyzacji), czujnik ciśnienia (presostat) sprawny, podmieniałem na jedną używkę plus nowy bez rezultatu. Co mi nie pasuje to napięcie idące na cewkę sprzęgła kompresora, czy klimatyzacja włączona czy wyłączona napięcie 1,2 V nie jestem wybitnym elektronikiem, ale według mnie powinno być na wyłączonej 0 a po włączeniu 12 V, tu wygląda na to, że coś złego dzieje się ze sterowaniem kompresorem. Wyjąłem moduł UPC sprawdziłem i wyczyściłem wszystkie złącza i bezpieczniki, w zasadzie wszystko wyglądało bdb. Nie mam clipa, posługuje się póki co skanerem Delphi, dwie rzeczy mnie tam zastanawiają, pobór mocy przez klimatyzację 300 W oraz temperatura zadana klimatyzacji 0 stopni kiedy na klimatroniku powiedzmy 22 stopnie. Czy macie jakieś pomysły w czym może leżeć problem? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Wykończy mnie ta francuska technologia. ?
  • Helpful post
    #2
    milejow
    Level 43  
    Wentylator na chłodnicy startuje po włączeniu klimy?
  • #3
    MarianzPolski
    Level 5  
    Nie, nie startuje.
  • Helpful post
    #4
    Ireneo
    Level 42  
    Cewka zamierzona?
  • #5
    MarianzPolski
    Level 5  
    Cewka kompresora? Nie, nie mierzyłem. Jakie wartości pomiaru są właściwe?
  • Helpful post
    #6
    milejow
    Level 43  
    Sprawdź jakie ciśnienie czynnika widzi sterownik silnika.
  • #7
    MarianzPolski
    Level 5  
    Około 5,5 Bara.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Około 5,5 Bara.

    Dodano po 11 [godziny] 26 [minuty]:

    Podłączyłem kompresor na krótko z akumulatora i pracuje normalnie , klimatyzacja chłodzi, wiatrak na chłodnicy działa. Wygląda na to że nie ma napięcia na cewkę sprzęgła z modułu UCH


    Ireneo wrote:
    Cewka zamierzona?
  • Helpful post
    #8
    milejow
    Level 43  
    Kompresor załącza UPC obok akumulatora, trzeba by zrobić diagnostykę i sprawdzić czy spełnione są wszystkie warunki do zezwolenia. Jeszcze temp, zewnętrzna jaka jest wyświetlana?, Błędy w silniku jakieś są?
  • #9
    MarianzPolski
    Level 5  
    Pół dnia dziś sprawdzałem różne rzeczy i podczas przeglądania błędów w pyclip wykasowałem błąd obiegu zimnego powietrza ,klimatyzacja ruszyła. Dziękuję za pomoc.
  • #10
    MarianzPolski
    Level 5  
    Pół dnia dziś sprawdzałem różne rzeczy i podczas przeglądania błędów w pyclip wykasowałem błąd obiegu zimnego powietrza ,klimatyzacja ruszyła. Dziękuję za pomoc.

    Dodano po 59 [sekundy]:

    Wykasowanie błędów w ECU (obieg zimnego powietrza) spowodowało ,że klimatyzacja ruszyła.