logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór młotowiertarki: porównanie modeli Makita, DeWalt, Bosch - moc, energia udaru, prędkość

gordom 21 Cze 2022 22:30 1305 7
REKLAMA
  • #1 20070641
    gordom
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chcę zakupić młotowiertarkę (z 2. uchwytami wiertarskimi: na SDS oraz zwykłe wiertła). Będę jej używał do wiercenia w cegle/betonie i drewnie, czasem do podkuwania i mieszania zapraw. Waham się pomiędzy kilkoma modelami Makity, DeWalta oraz Bosch Professional.
    Różnią się one:
    - mocą (mieszczą się w przedziale od 800 do 900 W)
    - energią udaru: od 2.4 J do 3.2 J
    - maksymalną liczbą udarów: od 4000 do 5540/min
    - prędkością obrotową: od 900 do 1500 rpm

(najdroższe modele wcale nie charakteryzują się najwyższymi z wymienionych parametrów)

Czy to są znaczne różnice? Czy któryś z parametrów jest ważniejszy w odniesieniu do wymienionych przeze mnie zastosowań?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20070808
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    Ja kupiłem młota i to był bardzo dobry wybór. Jest do niego normalny uchwyt w komplecie.
    Kupiłem dość taniego ale takiego żeby części pasowały do innego. To co piszą na młotowiertarkach z energią uderzenia to jest "marzenie" producenta.
    Co do sprawdzania urządzenia i wszystko jedno czy markowy czy marketowy staram się u kogoś taki model znaleźć i wypróbować (czasami można pożyczyć).
    Co do energii uderzenia był taki markowy sprzęt (nie kupiłem) gorszy od Chińczyka. Dla jednej sztuki nikt nie będzie biegał badać po laboratoriach.
  • REKLAMA
  • #3 20070827
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    trojan 12 napisał:
    Ja kupiłem młota i to był bardzo dobry wybór. Jest do niego normalny uchwyt w komplecie.
    Kupiłem dość taniego ale takiego żeby części pasowały do innego

Dobrym zwyczajem jest podanie modelu i producenta jak również szczegółowe dane do jakich innych młotów pasują części bo w przeciwnym wypadku jest to podpowiedź nic nie wnosząca do tematu.
    trojan 12 napisał:
    To co piszą na młotowiertarkach z energią uderzenia to jest "marzenie" producenta.

Prawda połowiczna bo dotyczy chińskiego sprzętu natomiast nie odnosi się do markowego sprzętu z którym kol. chyba nie miał do czynienia. Czy sprawdzał kol. energię udaru a jeśli tak to w jaki sposób?
    Młotowiertarki są przeznaczone do wiercenia w betonie - tu energia udaru jest ważnym parametrem, natomiast wiercenie w metalu, drewnie to praca dodatkowa - tu precyzji nie będzie ale moc jest ważna.
  • #4 20071076
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Posiadam od lat HR2811FT, dwa uchwyty: SDS Plus i wiertarski. Przeżyła niezliczoną ilość otworów w betonie, metrów wykuwania bruzd i otworów w belkach drewnianych pod peszle. Na plus jest sprzęgło - bez tego by ręce powyrywała... Była czasami nieźle orana, choć starałem się jej nie przegrzewać, po dwóch latach zaczął słabnąć udar - serwis (wymiana oringów i smaru 120zł) działa jak nowa. Na duży plus - wchodzi do MakPaka :)
  • REKLAMA
  • #5 20071452
    gordom
    Poziom 9  
    Po przejrzeniu różnych modeli coraz bardziej skłaniam się do kupna Metabo UHEV 2860-2 Quick. Trochę obawiam się masy 3.3 kg i tego, że nie mam systemu tłumienia drgań :(. Za to jest najmocniejsza, ma największą prędkość obrotową i moc udaru spośród wszystkich rozpatrywanych przeze mnie modeli.

Czy ktoś z Was miał z nią do czynienia? Jak wygląda trwałość wyrobów Metabo, jakość serwisu i koszt części (ponoć najtaniej wychodzi serwis Makita, ale jak to faktycznie wygląda)?
  • #6 20071585
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Użytkuję dokładnie ten model Metabo od mniej więcej dwóch i pół roku. Największa prędkość obrotowa rzadko się przydaje - przy kuciu "precyzyjnym" zbyt mocno rzuca dłutem, ale przy demolce jest niezastąpiona. Sprzęgło to baaardzo przydatna rzecz - szczególnie przy wierceniu udarem wiertłami o długości powyżej 60cm lub pracy z koronkami do betonu. Owszem trzeba zachować minimum kultury technicznej, ale to chyba przy każdym elektronarzędziu jeżeli ma nam posłużyć długo. Długi kabel zasilający i kontrolka zasilania po wpięciu do gniazdka też na plus. Przeżyła u mnie już 4 budowy ( w tym jedem remont od podstaw - czyli wszystkie instalacje i wykończeniówka). Z 25 litrowym wiadrem zaprawy, kleju, gładzi czy tynku przy pracy z mieszadłem radzi sobie bardzo dobrze - do tego stopnia że jeżeli przedobrzysz z obrotami to ochlapie ci otoczenie i ciebie 😁. Minusem jest walizka - wrażenie takie jakby z tektury była, ale na razie jej nie uszkodziłem. Dla mnie jak najbardziej na plus.
  • REKLAMA
  • #7 20071843
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 324
    Miałem chińczyki i nie polecam, mam od lat Boscha 2-28 DV i od roku Makite 2470- obie bez wymiennego uchwytu. Wymiennego uchwytu nie polecam bo to kolejna część do zużycia się. Lepiej do sporadycznego wiercenia kupić za kilka pln przejściówkę. Kolejne sprzęgło osłabia także udar i podnosi wagę. Przy długotrwałej pracy przy kuciu lepiej jak sprzęt jest lżejszy.
  • #8 20477239
    gordom
    Poziom 9  
    Koniec końców zdecydowałem się na Metabo UHEV 2860-2 Quick. Po kilku miesiącach użytkowania jestem b. zadowolony, choć muszę uważać, bo często wykonanie otworu u mnie w domu kończy się odpadnięciem kawałka tynku (z drugiej strony ściany albo po tej samej stronie co otwór). Cóż, takie są "uroki" mieszkania w starym, ponad stuletnim domu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór młotowiertarki do wiercenia w cegle, betonie i drewnie, z uwzględnieniem modeli Makita, DeWalt, Bosch oraz Metabo. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w parametrach technicznych, takich jak moc (800-900 W), energia udaru (2.4-3.2 J), maksymalna liczba udarów (4000-5540/min) oraz prędkość obrotowa (900-1500 rpm). Podkreślono znaczenie energii udaru przy wierceniu w betonie, a także rolę sprzęgła w pracy z długimi wiertłami. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z poszczególnymi modelami, wskazując na trwałość i jakość serwisu, z pozytywnymi opiniami na temat Metabo UHEV 2860-2 Quick, który został ostatecznie wybrany przez autora pytania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA