logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie bojlera elektrycznego do istniejącej instalacji cwu

horykris 23 Cze 2022 17:38 5499 15
REKLAMA
  • #1 20073014
    horykris
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Proszę o poradę.
    Chciałbym dołączyć do istniejącej instalacji cwu (kocioł gazowy dwu funkcyjny z zasobnikiem 110l) 80 l bojler elektryczny by oszczędzać na gazie bo mam nadmiarowy prąd z instalacji fotow.
    Pomysł jest taki by bojler umieścić przed kotłem gazowym by ogrzana woda z bojlera zasilała zasobnik kotła gazowego?
    Przeglądałem fora ale nie znalazłem prostej odpowiedzi(mój znajomy hydraulik nie spotkał się z takim rozwiazaniem).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20073117
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    horykris napisał:
    Pomysł jest taki by bojler umieścić przed kotłem gazowym by ogrzana woda z bojlera zasilała zasobnik kotła gazowego?
    A w jaki sposób ta woda będzie ogrzewać zasobnik gazowy? musiałbyś zrobić jakieś wymuszenie obiegu wody ciepłej, ale to niespecjalnie ma sens. Raczej grzać zasobnik dwu funkcyjny, tylko czy tam jest miejsce na grzałkę?
  • REKLAMA
  • #3 20077423
    horykris
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    horykris napisał:
    A w jaki sposób ta woda będzie ogrzewać zasobnik gazowy? musiałbyś zrobić jakieś wymuszenie obiegu wody ciepłej, ale to niespecjalnie ma sens. Raczej grzać zasobnik dwu funkcyjny, tylko czy tam jest miejsce na grzałkę?

Niestety nie ma miejsca na grzałkę.
    Przy poborze wody z zasobnika woda z bojlera bedzie pobierana , Jesli będzie ciepła to mniej gazu a jeśli zimna to tyle samo?
  • REKLAMA
  • #4 20082492
    pkieras77
    Poziom 6  
    witam,
    też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem aby szeregowo przed istniejący bojler (120L) ogrzewany wężownicą z pieca gazowego włączyć nowo-kupiony bojler (120L) elektryczny wyposażony tylko w grzałkę (2-4kW)
    Jednak coraz bardziej skłaniam się ku rozwiązaniu, aby wymienić, kupić nowy bojler z wężownicą (aby nadal korzystał z energii pochodzącej z pieca gazowego) ale również aby posiadał miejsca na grzałkę (wraz z grzałką).
    Pierwotny pomysł nie wydaje mi się trafiony bo jak sądzę, jeśli dłużej nie będę korzystał z ciepłej wody to
    1) albo piec gazowy i tak się załączy aby nagrzać bojler (nastawa termostatu wężownicy będzie kilka-kilkanaście stopni mniejsza niż elektrycznej
    2) albo będę czekał kilkanaście sekund i marnował wodę aby przepchnąć wodę z nagrzanego elektrycznie bojlera przez schłodzony bojler gazowy do sieci CWU
    czy moje rozumowanie ma sens?

Mój teraźniejszy bojler CCE TS 120 22kW z termostatem nie posiada miejsca na grzałkę elektryczną ale ma wyprowadzenie na cyrkulację, z której nie korzystam (mam to włączone do sieci użytkowej wraz z pompą ale nie korzystam)
    i teraz pytanie do znających się bardziej
    czy mogę zastosować grzałki elektryczne (takie co się montuje w kaloryferach) w
    1)miejscu zasilania zimną wodą oraz
    2)właśnie w miejscu cyrkulacji (pompę mogę odłączyć i zaślepić zaraz za grzałką)
    3)można jeszcze na wejściu wody z pieca do wężownicy (to chyba jest bez sensu aby elektryka grzała wodę, która ma grzać wodę :)

Czy takie rozwiązanie ma sens i jest wykonalne?
  • #5 20087345
    rrraaafffaaalll
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    A co sądzicie o podobnym rozwiązaniu z elektrycznym podgrzewaczem przepływowym 15kW, który będzie podgrzewał wodę przed zasobnikiem cwu? Normalnie woda w zasobniku jest podgrzewana przez kocioł gazowy. Ale by wykorzystać roczną nadprodukcję fotowoltaiki czasowo będzie włączany przepływowy elektryczny podgrzewacz 15kW i woda do zasobnika ciepłej wody będzie trafiała już podgrzana.
  • #6 20579194
    Jacekatowice
    Poziom 1  
    Witam. Mam podobny pomysł. Instalacja cwu 160 l zasilana z kotła ekobroszek/pellt. Chcę podłączyć bojler elektryczny 80 l. Chcę aby bojler elektryczny grzał wodę awaryjnie, sporadycznie. Czy wpjęcie bojlera elektrycznego bezpośrednio pomiędzy zasobnikiem cwu a instalacja ciepłej wody w domu będzie dobrym rozwiązaniem? Efekt będzie taki że woda ciepła z cwu będzie zasilać bojler elektryczny.

Dodano po 27 [minuty]:

>>20082492
    Czy nie lepiej zmienić kolejność w tym szeregu i bojler elektryczny podłączyć za zasobikiem cwu? Tym samym zwiększysz objętość zasobnika cwu o pojemność bojlera, a grzanie wody prądem ograniczy się tylko do bojlera a nie całego układu cwu+bojler
  • #9 21468741
    valdikfoto
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Podbijam temat.
    Ja właśnie będę coś takiego testował jak autor wątku.
    Na nowych zasadach kupa prądu w południe idzie do sieci za free, więc mi się to nie uśmiecha.
    Nie mam nic do stracenia, bo i tak mam mały awaryjny bojler, tylko teraz muszę ręcznie zamykać zasobnik i otwierać bojler, a to bez sensu.
    Do zasobnika nie mam możliwości dołożenia grzałki, bo bym w pierwszej kolejności tego spróbował.
    Plan jest taki:
    Elektryczny bojler w szeregowym połączeniu przed zasobnikiem c.w.u. zasilanym z pieca gazowego.
    Bojler podłączony do gniazdka przez programator elektroniczny z Wi-Fi.
    W słoneczne dni, w porze, gdzie prąd do sieci idzie za free lub za 2 grosze, włączam przez telefon grzałkę i korzystam z prądu z foto do grzania c.w.u.
    Ciepła woda z bojlera najpierw idzie do zasobnika, więc czujnik nie włączy pieca gazowego mimo poboru wody.
    Tym samym oszczędzam na gazie.
    Zalety: tanie rozwiązanie za kilkaset złotych, zwłaszcza w perspektywie wymiany zasobnika na nowy z grzałką za 2-3 tys.
    Dodatkowo lepsza efektywność niż zasobnik z grzałką, bo po pierwsze więcej ciepłej wody do wieczora, po drugie grzałka znacznie szybciej grzeje od zimnej wody o godzinie np. 11 i będzie to robić do 15 cały czas.
    W przypadku zasobnika z grzałką, elektrycznie woda się tylko dogrzeje ewentualnie, bo piec automatycznie nagrzeje wodę, jak jej temperatura spadnie po wieczornych i wczesnorannych myciach, grzałka się wyłączy i dalej prąd do sieci za free.
    Jak przetestuję, to dam znać. Najpierw manualnie sobie będę włączał i wyłączał bojler ten, co mam. Jak to zda egzamin, to kupię jakiś fajny programator i większy bojler, jeżeli będzie taka potrzeba. Wtedy nie omieszkam się pochwalić.
  • #10 21737346
    mazarczyk
    Poziom 2  
    >>21468741 Czy udało się podłączyć elektryczny zasobnik szeregowo przed kotłem gazowym? Jeżeli tak, to czy możesz podzielić się rezultatem, no i dokładnym schematem, proszę. Czy działa wszystko zgodnie z założeniem? Dziękuję.
  • #11 21740455
    kadiczek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    >>21737346 Mi udało się podobny układ zrobić i już z miesiąc korzystam. Podzielę się wiedzą:

Mam kocioł Broetje z wbudowanym zasobnikiem i do tego dodałem przepływowy podgrzewacz (Kospel PPE4.M).
    Początkowo podłączyłem podgrzewacz w obieg cyrkulacji, ale pompka od cyrkulacji (Wilo 3W) nie była w stanie osiągnąć przepływu >1,9 l/min (co jest konieczne, by podgrzewacz się załączył). Wymieniłem pompkę na mocniejszą (28 W). Niestety ta również była za słaba (podgrzewacz ma bardzo cienkie rurki).

Skończyło się na tym, że kupiłem 3-biegową pompkę IBO 15/60 (6 m podnoszenia, korpus z brązu), która już na 2. biegu daje mi >2 l/min i podgrzewacz działa. Dodatkowo przepiąłem wyjście z podgrzewacza do wejścia zimnej wody do kotła, by grzać cały zbiornik, a nie tylko połowę (wlot cyrkulacji często jest w połowie zbiornika).

Co do sterowania, to za 100 zł kupisz na Ali sterownik z czujnikiem temperatury i obsługą z aplikacji Tuya.
    Ja użyłem centralki alarmowej, dołożyłem czujnik temperatury obok tego fabrycznego w kotle (zmieścił się w tej rurce, gdzie jest wsunięty fabryczny) i użyłem wbudowanego w alarm termostatu. Dzięki temu mogę ustawiać zadaną temperaturę z panelu, telefonu i powiązać to z uzbrojeniem (wyłącza grzanie, gdy nie ma nikogo w domu).

Jest jeszcze taki dodatkowy, zwykły przekaźnik, który odłącza starą pompkę cyrkulacji w momencie, gdy pracuje podgrzewacz (a dokładniej pompa podgrzewacza).

Efekt wszystkiego jest taki, że kocioł gazowy ma ustawioną temperaturę na 30°C i zadany harmonogram cyrkulacji.
    Nadal mi steruje obiegiem cyrkulacji (Wilo 3W) i w każdej chwili mogę podwyższyć temperaturę i grzać gazem.
    Odpowiada też za cotygodniową dezynfekcję zbiornika.

Obok działa sobie alarm. Ma wejście z temperaturą w zbiorniku, zadany harmonogram i uruchamia mi pompkę podgrzewacza (IBO), gdy temperatura w zbiorniku jest poniżej 47°C. Pompka powoduje przepływ, podgrzewacz się załącza i grzeje wodę z cyrkulacji do 60°C. Jak nagrzeje zbiornik, alarm wyłącza pompkę...
    Załączniki:
    • Podłączenie bojlera elektrycznego do istniejącej instalacji cwu 20251103_183557.jpg (145.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21741076
    mazarczyk
    Poziom 2  
    >>21740455 Super opis. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #13 21790964
    dmstanislawski
    Poziom 2  
    @kadiczek cześć, jaki koszt takiej przeróbki?
  • #14 21791020
    kadiczek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Podgrzewacz około 1000 zł, pompa ze śrubunkami 300 zł. Zawory, pex i inne materiały miałem na stanie. Miesięcznie rachunki za gaz zmalały o około 200 zł.
  • #15 21791057
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    >>21791020 No pewnie, ze za gaz będzie mniej, tylko ile teraz za energię elektryczną będzie więcej...
  • #16 21791072
    dmstanislawski
    Poziom 2  
    Ile kw na miesiąc zużywa u Ciebie podgrzewacz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia elektrycznego bojlera do istniejącej instalacji ciepłej wody użytkowej (c.w.u.) z kotłem gazowym dwufunkcyjnym i zasobnikiem. Rozważane jest umieszczenie bojlera elektrycznego (np. 80 l) przed zasobnikiem kotła, aby wykorzystać nadmiar energii z instalacji fotowoltaicznej i ograniczyć zużycie gazu. Wskazano, że bez wymuszonego obiegu wody ciepłej takie rozwiązanie może być nieskuteczne, gdyż ciepła woda z bojlera musi przepłynąć przez zasobnik gazowy, co może powodować opóźnienia i straty. Alternatywnie sugerowano zakup bojlera z wężownicą i miejscem na grzałkę elektryczną, co pozwoli na efektywne korzystanie z obu źródeł ciepła. Pojawił się też pomysł zastosowania elektrycznego podgrzewacza przepływowego (np. 15 kW) przed zasobnikiem, który włącza się w czasie nadprodukcji energii z fotowoltaiki. Jeden z użytkowników opisał praktyczne wdrożenie układu z kotłem Broetje i podgrzewaczem przepływowym Kospel PPE4.M, gdzie konieczna była wymiana pompy cyrkulacyjnej na mocniejszą (IBO 15/60) dla zapewnienia odpowiedniego przepływu. Sterowanie realizowane jest za pomocą taniego sterownika z czujnikiem temperatury i aplikacją Tuya. Koszt modernizacji to około 1300 zł, a oszczędności na gazie wynoszą około 200 zł miesięcznie. Dyskusja podkreśla konieczność odpowiedniego doboru pomp i sterowania, a także rozważenie kolejności podłączenia bojlera elektrycznego względem zasobnika c.w.u. dla optymalizacji zużycia energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA