Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

podłączenie bojlera elektrycznego do istniejącej instalacji cwu

horykris 23 Jun 2022 17:38 1410 6
    horykris
    Level 2  
    Witam.
    Proszę o poradę.
    Chciałbym dołączyć do istniejącej instalacji cwu (kocioł gazowy dwu funkcyjny z zasobnikiem 110l) 80 l bojler elektryczny by oszczędzać na gazie bo mam nadmiarowy prąd z instalacji fotow.
    Pomysł jest taki by bojler umieścić przed kotłem gazowym by ogrzana woda z bojlera zasilała zasobnik kotła gazowego?
    Przeglądałem fora ale nie znalazłem prostej odpowiedzi(mój znajomy hydraulik nie spotkał się z takim rozwiazaniem).
    Pozdrawiam
    stanislaw1954
    Level 43  
    horykris wrote:
    Pomysł jest taki by bojler umieścić przed kotłem gazowym by ogrzana woda z bojlera zasilała zasobnik kotła gazowego?
    A w jaki sposób ta woda będzie ogrzewać zasobnik gazowy? musiałbyś zrobić jakieś wymuszenie obiegu wody ciepłej, ale to niespecjalnie ma sens. Raczej grzać zasobnik dwu funkcyjny, tylko czy tam jest miejsce na grzałkę?
    horykris
    Level 2  
    stanislaw1954 wrote:
    horykris wrote:
    A w jaki sposób ta woda będzie ogrzewać zasobnik gazowy? musiałbyś zrobić jakieś wymuszenie obiegu wody ciepłej, ale to niespecjalnie ma sens. Raczej grzać zasobnik dwu funkcyjny, tylko czy tam jest miejsce na grzałkę?

Niestety nie ma miejsca na grzałkę.
    Przy poborze wody z zasobnika woda z bojlera bedzie pobierana , Jesli będzie ciepła to mniej gazu a jeśli zimna to tyle samo?
    pkieras77
    Level 2  
    witam,
    też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem aby szeregowo przed istniejący bojler (120L) ogrzewany wężownicą z pieca gazowego włączyć nowo-kupiony bojler (120L) elektryczny wyposażony tylko w grzałkę (2-4kW)
    Jednak coraz bardziej skłaniam się ku rozwiązaniu, aby wymienić, kupić nowy bojler z wężownicą (aby nadal korzystał z energii pochodzącej z pieca gazowego) ale również aby posiadał miejsca na grzałkę (wraz z grzałką).
    Pierwotny pomysł nie wydaje mi się trafiony bo jak sądzę, jeśli dłużej nie będę korzystał z ciepłej wody to
    1) albo piec gazowy i tak się załączy aby nagrzać bojler (nastawa termostatu wężownicy będzie kilka-kilkanaście stopni mniejsza niż elektrycznej
    2) albo będę czekał kilkanaście sekund i marnował wodę aby przepchnąć wodę z nagrzanego elektrycznie bojlera przez schłodzony bojler gazowy do sieci CWU
    czy moje rozumowanie ma sens?

Mój teraźniejszy bojler CCE TS 120 22kW z termostatem nie posiada miejsca na grzałkę elektryczną ale ma wyprowadzenie na cyrkulację, z której nie korzystam (mam to włączone do sieci użytkowej wraz z pompą ale nie korzystam)
    i teraz pytanie do znających się bardziej
    czy mogę zastosować grzałki elektryczne (takie co się montuje w kaloryferach) w
    1)miejscu zasilania zimną wodą oraz
    2)właśnie w miejscu cyrkulacji (pompę mogę odłączyć i zaślepić zaraz za grzałką)
    3)można jeszcze na wejściu wody z pieca do wężownicy (to chyba jest bez sensu aby elektryka grzała wodę, która ma grzać wodę :)

Czy takie rozwiązanie ma sens i jest wykonalne?
    rrraaafffaaalll
    Level 1  
    A co sądzicie o podobnym rozwiązaniu z elektrycznym podgrzewaczem przepływowym 15kW, który będzie podgrzewał wodę przed zasobnikiem cwu? Normalnie woda w zasobniku jest podgrzewana przez kocioł gazowy. Ale by wykorzystać roczną nadprodukcję fotowoltaiki czasowo będzie włączany przepływowy elektryczny podgrzewacz 15kW i woda do zasobnika ciepłej wody będzie trafiała już podgrzana.
    Jacekatowice
    Level 1  
    Witam. Mam podobny pomysł. Instalacja cwu 160 l zasilana z kotła ekobroszek/pellt. Chcę podłączyć bojler elektryczny 80 l. Chcę aby bojler elektryczny grzał wodę awaryjnie, sporadycznie. Czy wpjęcie bojlera elektrycznego bezpośrednio pomiędzy zasobnikiem cwu a instalacja ciepłej wody w domu będzie dobrym rozwiązaniem? Efekt będzie taki że woda ciepła z cwu będzie zasilać bojler elektryczny.

Dodano po 27 [minuty]:

>>20082492
    Czy nie lepiej zmienić kolejność w tym szeregu i bojler elektryczny podłączyć za zasobikiem cwu? Tym samym zwiększysz objętość zasobnika cwu o pojemność bojlera, a grzanie wody prądem ograniczy się tylko do bojlera a nie całego układu cwu+bojler