logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować antenę 5GHz w Awas? Wybór typu i zasilanie elementów

francu 11 Lis 2005 01:21 9117 23
REKLAMA
  • #1 1972122
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam zaprojektować w programie Awas antenę na 5GHz. Ma być wielkości niewiele mniejszej od książki A4, ok. 20cmx25cm. Wykładowca zasugerował reflektor siatkowy albo jakąś antenę składającą się ze spirali lub dipoli. Powiedział, że trudnością będzie doprowadzenie zasilania do tych elementarnych części. Nie jestem zbytnio obeznany w teorii anten, a tym bardziej w ich projektowaniu. Przejrzałem trochę stron, znalazłem opisy i parametry, ale brak tam szczegółów dotyczących budowy.
    Czy ktoś mógłby pomóc??
    Wskazać rodzaj anteny, literaturę??
  • REKLAMA
  • #2 1973209
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    moge Ci wyslac pare ksiazek dotyczacych mikrofal i budowy anten
  • #3 1974477
    francu
    Poziom 16  
    Jeśli posiadasz w wersji elektronicznej, chętnie przyjmę (frawes@o2.pl)

Pozdrawiam.
  • #4 1974618
    Piter K.
    Poziom 23  
    jest tylko maly broblem(trochwe wyskoczylem przed orkiestre), jak duza jest Twoja skrzynka pocztowa?bo te ksiazki sa sporawe 33-50MB
  • #5 1974713
    francu
    Poziom 16  
    Skrzynki na o2.pl są 1GB, max. rozmiar pojedynczej wiadomości 20MB.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1974756
    Piter K.
    Poziom 23  
    no to bede musial dzielic...nie mniej czesc juz wyslalem
  • #7 2033616
    simon40
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam pytanie do Pitera K.
    Czy ta ksiazka o budowie anten dotyczy tylko mikrofal czy sa tam opisy roznych anten ?
    Bylbym zainteresowany taka ksiazka.
    Pozdrawiam
  • #8 2033844
    Piter K.
    Poziom 23  
    mam rozne ksiazki nie tylko na temat mikrofal, jakbys bardziej sprecyzowal co Ci jest potrzebne to moze moglbym pomoc...
  • REKLAMA
  • #9 2033854
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Też chętnie bym skorzystał jeżeli można :) Interesuje mnie jakas publikacja dotycząca mikrofal i projektowania anten.
    kjanoska(małpa)op.pl
  • #10 2033947
    Piter K.
    Poziom 23  
    umowmy sie tak, chetni beda podawac maksymalna objetosc jednej wiadomosci poniewaz ne wiem w jakich paczkach wysylac ksiazeczki.
    Piter
  • #11 2036200
    simon40
    Poziom 17  
    Witam
    Interesoja mnie anteny na pasma amatorskie szczegulnie na 2m i 70cm.
    Moja poczta przyjmoje paczoszki po 10MB.
    simon40(_at_)wp.pl
    Zgory dziekoje
  • #12 2036355
    przybor71
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Też chętnie bym skorzystał jeżeli można Interesuje mnie jakas publikacja dotycząca projektowania anten KF i ukf.

przybor71(małpa)o2.pl
  • #13 2037091
    simon40
    Poziom 17  
    witam
    Dzieki Piter K nawet ciekawe.
  • #15 2057434
    Piter K.
    Poziom 23  
    no wlasnie...mam taki prog. Microwave studio i nie badzo wiem jak go ugryzc...moze ktos mi pomoze?
  • REKLAMA
  • #16 2058152
    francu
    Poziom 16  
    Możesz podać linka lub podesłać? Ale on pewnie będzie do projektowania układów mikrofalowych (filtry, układy dopasowujące). Robiłem coś takiego w Puff-ie. Do mojego projektu potrzebuję raczej czegoś o antenach.

Pozdrawiam.
  • #18 2060398
    sekfoja
    Poziom 12  
    Witam!

Ja również bym chętnie skorzystrał z tej książki do budowy anten moj adres email to sekfoja1(_at_)o2.pl pojedyńcza wiadomość to 20MB. Może ma ktoś schemat Alana 100+ lub czegoś podobnego? Jak wykonać antenę do CB normalną do samochodu teraz coraz więcej samochodów jeździ i prawie 2m anteną i to CB radio nie raz ratuje ich przed mandacikiem. Mi najbardziej zależy na antenie stacjonarnej do Cb radia żeby jak najwięcej ściągała.
    Jestem w tej dziedzinie troche zielony co tyczy się CB radia.
    Ktoś na forum podał linka do budowy anteny panelowej. Ja budowałem te anteny do swojej sieci WiFi tylko że podwójne mają lepsze parametry, najprościej jest zbudować Yagę 19dBi mam ich ok 30 w swojej sieci. pracują na pasmie 2400Mhz i mam takie zapytanie jak postawie sobie antene od CB radia nie daleko anteny od Netu która ma 24dBi i pracuje na 2400Mhz czy mi nie będzie zakłucało CB radia. Jak już rozmawiamy o antenach WiFi może ktoś mi wytłumaczy jak zrobić antenę dookólną mam schematy ale nie rozumie po co są te dziurki powicinane co one dają jak ktoś może zechce mi wytłumaczyć do bardzo prosze!
    Czy nie ma ktoś do sprzedania skanera CB lub używanego CB radia?? Chętnie bym odkupił w przystępnej cenie.
    Jeszcze raz prosze o przesłanie wytłumaczenie mi budowy anten najbardziej mi zależy na antenach CB bo do WiFi nie są mi narazie bardzo potrzebne

Pozdrawiam
  • #19 2061112
    Piter K.
    Poziom 23  
    Qrcze...a kolega to troche z Mikolajem przez komin wpadl...
    dziurki Sekfoja mowisz...no to sa sloty w szczelinowce(ona nimi promieniuje, poszukaj czegos o rozlozeniu pradow W.Cz w falowodzie), a 27MHz do 2,4GHz ma sie jak piesc do nosa...
    niestety nie mam czegos jak elementarz antenowy, bo chyba taki trzeba by bylo w tym przypadku...
    co do 13cm to proponuje antene kolinearna, jest natyle prosta w zrobieniu ze sobie poradzisz.
    http://www.cqham.ru/wirelessl.htm tu masz rozne anteny na wirelessa, sa one w miare proste do zrobienia( ta kolinearna tez jest).
    a co do CB to moze GP 1/4λ...albo delta, albo quad lub nawet cubical quad(bedzie "malutki" ale jak na krotkie fale niewielki-obwod jednego kwadratu to okolo 10m)-rozwiazan jest wiele ale to nie ten temat...
  • #20 2155515
    wienio
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    witam jesli mozna to prosilbym tez o jakiś projekcik albo ksiażkę o ktorej mowa wyżej mój adres to wienio(_at_)pf.pl i z gory dziękuję
    pozdrawiam wienio
  • #21 2155784
    Piter K.
    Poziom 23  
    Wieniu podaj mi jaka jest maksymalna objetosc wiadomosci jaka moze przyjac Twoja skrzynka i co konkretnie Cie interesuje(ostanio naszarpalem troche ksiazek z dziedziny techniki radarowej).
    posiadam takze instrukcje serwisowe do Yeasu FT23R(36MB) i do icoma ic-706 mk2g(14MB).
    w najblizszym czasie postaram sie zrobic spis wszystkich, posiadanych publikacji i zamieszcze go w postaci zalacznika-mysle ze to ulatwi sprawe.
    pozdrawiam, Piotrek
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    w zwiazku ze zla konfiguracja mojego serwera poczty nie moge narazie wysylac duzych plikow :( tak wiec wszystko odlozymy"ad Calendas Graecas" poniewaz moj admin "ma zawsze racje" i nie bede z nim dyskutowac poraz kolejny...
    przykro mi...
    Piter
  • #22 2182533
    wienio
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam , tu Wienio , maxymalna pojemnosć mojej skrzynki to 50 Mega , a maxymalna objętośc jednej wiadomości to 10 mega .interesuje mnie projekt ( jeden lub kilka ) anten pracujących w częstotliwosci 5 GHz a dokladnie w przedziale od 5 GHz do do 6 GHz wiec albo musialby to być matematyczny wzór na obliczenie wymiarów anteny na taką częstotliwość jaka mnie konkretnie interesuje z przedzialu 5-6 GHz , albo program komputerowy ktory obliczy mi wymiary takiej anteny jaką będę potrzebowal . Potrzebowalbym też kilka gotowych projektów anteny kierunkowej i dookolnej na częstotliwośc 5,6GHz ; 5,8 GHz ; 5,5 GHz .
    Potrzebuję też sposoby budowy i wykonywania pomiarów tego typu anten oraz coś co z angielska nazywa się HOW - KNOW , jeśli to nie za dużo to prosilbym Cię o pomoc w tym temacie , za pożyteczne wiadomości będę Ci zobowiazany i podzielę sie z Toba wynikami moich testów i wyników .

Pozdrawiam - Wienio .

wienio(_at_)pf.pl

GG 8815866
  • #23 2215921
    nitro_67
    Poziom 12  
    czy ja też mógłbym prosić te książeczki nitro__67(ma_lpa)o2.pl, max 20 mb na o2 ale mogą być mniejsze paczki. czy znajdzie sie tam coś na temat anten na 2.4-2.5 Ghz? Pozdrawiam Jarek.
  • #24 2224312
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Mógłbym prosić o te publikacje na temat projektowania anten???
    k.janoska(malpa)itcomp.pl
    Max pojemność jednej wiadomości 7Mb.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektowania anteny na pasmo 5 GHz w programie Awas, o wymiarach około 20x25 cm. Sugerowano zastosowanie reflektora siatkowego lub anteny z elementów takich jak spirale czy dipole, z uwzględnieniem trudności w zasilaniu elementów promieniujących. Uczestnicy wymieniali się propozycjami literatury dotyczącej mikrofal i budowy anten, oferując przesłanie elektronicznych książek i publikacji, w tym instrukcji serwisowych do radiotelefonów. Poruszono temat programów do symulacji anten, takich jak Microwave Studio i Puff, oraz linków do projektów anten, np. biquad na 5 GHz. Wskazano na potrzebę znajomości rozkładu prądów wysokiej częstotliwości w falowodach (szczelinówkach) oraz na proste konstrukcje anten kolinearnych i kierunkowych. Wspomniano o antenach dookólnych, Yagach 19 dBi na 2,4 GHz oraz o problemach interferencji między antenami pracującymi na różnych pasmach (CB i WiFi). Uczestnicy prosili o projekty i wzory matematyczne do obliczania wymiarów anten na zakres 5–6 GHz oraz o metody pomiarów i know-how w budowie anten kierunkowych i dookólnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA