logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa Panasonic TX-26LE8F - migająca dioda standby i przekaźniki zasilacza

Sanjuro Makabe 25 Cze 2022 09:52 525 0
  • #1 20074898
    Sanjuro Makabe
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Otrzymałem zepsuty tv Panasonic TX-26LE8F.
    Płyta główna to 01-25LE8F
    Zasilacz - PSC10257 (właśnie mnie "popieścił" podczas sprawdzania a odłączony był od sieci ponad 12 godz. temu)
    Usterka objawia się migającą, czerwoną diodą (bez przerwy, kilka/kilkanaście razy na sek.) standby oraz załączonymi, zgodnie z mruganiem diody, przekaźnikami zasilacza, który nie załącza się z wyjątkiem napięcia 5,6V.
    Sprawdziłem płytkę wizualnie, miernikiem diody, traznystory i kondensatory.
    Oczywiście również na płycie głównej sprawdziłem czy nie ma żadnych zwarć czy uszkodzonych elementów (w miarę możliwości).
    Płytka przetwornicy podświetlania też wygląda ok (traznystory, kondensatory, bezpiecznik, transformatory)
    Zakładam, że mógł uszkodzić się układ przetwornicy w zasilaczu SC6700 ale pewności nie mam.
    Jeżeli ktoś dysponuje schematem zasilacza PSC10257 to byłbym wdzięczny za udostępnienie.
    Zasiliłem też płytę główną z zasilacza 5V i diodą nadal mruga.
    Ze schematu (znalazłem ale brak w nim schematu zasilacza) wynika, że kontrolowane są wszystkie napięcia i dopiero po ich poprawnej diagnozie, tv włącza się.
    Chciałbym też się zapytać, jak symulować poprawne działanie przetwornicy podświetlania (linia ERR jak mniemam). Powinienem zewrzec do masy czy podać jakieś napięcie?
    Czy są jakieś zamienniki dla SC6700? Np DAS0017,

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Zawarłem styki przekaźników po stronie gorącej i odpaliłem zasilacz przez żarówkę - pojawiło się napięcie 24V...
    Wychodzi na to, że zasilacz sprawny.
    Muszę przeanalizować jeszcze raz schemat. Być może coś się włącza na mainie równolegle z zasilaczem i zwiera standby.
    Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
REKLAMA