logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch KGN39KL35/01 – zamrażarka po rozmrożeniu nie chłodzi, mruga alarm

pablojarocin85 10 Sie 2025 03:31 714 9
REKLAMA
  • #1 21630574
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Lodówka Bosch KGN39KL35/01 No Frost. Problem polega na tym, że córka nie domknęła drzwi od zamrażalnika i cała była niedotknięta. A dzisiaj nie mogłem otworzyć żadnej szuflady. Chciałem wyciągnąć coś na kolację, żeby się rozmroziło, a tam nie szło żadnej szuflady wysunąć. Po jakichś dłuższych chwilach wyrwałem. Na tylnej ściance i na takiej szklanej półce było po 2 centymetry lodu.

Żona stwierdziła, że rozmrozi ten zamrażalnik. To wyjęła wtyczkę z gniazdka. Po jakimś czasie wszystko się rozmroziło. Wycierała cały zamrażalnik do sucha. Włożyliśmy te szuflady. Wkładam wtyczkę do gniazdka, a lodówka cały czas tak szybko piła i mrugała na czerwono taka dioda. To wcisnąłem ten przycisk alarm, przestało pikać, ale lampka cały czas mruga.

Wyczytałem na Google, że jest za dużo ciepłego włożone do zamrażarki. Ale wszystko zmrożone, bo artykuły znajdowały się w zamrażarce skrzyniowej.
    Teraz w nocy byłem zobaczyć i woda się zbiera na dole, a cała dolna szuflada rozmrożona. I lampka cały czas mruga. Wyłączyłem ją chwilę i włączyłem, a ta znowu pika i mruga. Boki są strasznie ciepłe, jak się dotknie od dołu aż tak do połowy. A ustawione mrożenie na -24°C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21630579
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Odstaw ta lodówkę na 24 godziny, odłączoną od sieci wypatroszoną z produktów, niech Żona powyciera dokładnie wnętrze i włącz na nowo. Może się ustabilizuje, jak masz kupę szczęścia i nie uszkodziłeś nic tym wyrywaniem szuflad.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21630580
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, nie została dokładnie rozmrożona, lód został w zabudowie wewnątrz. Rozmrozić 24 h przy otwartych drzwiach, powinno być OK.
  • REKLAMA
  • #4 21630630
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Chyba lodówka doszła do siebie bo teraz otwierałem drzwiczki i nic nie mruga tylko martwi mnie Dolna szuflada w zamrażarce. Bo kilka produktów jest miękkich. Poczekam do wieczora czy się zamrozi. Pozostałe 2 szuflady zmrożone wszystko.

Chyba jednak uszkodzona ta lodówka bo patrzyłem teraz godzina 21:50 i jest woda na samym dole, górne szuflady oszroniałe i tak jak by się znowu przymarzły do lodówki.
  • #5 21647466
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Panowie ide teraz w nocy do toalety a lodówka znowu piszczy alarm że drzwiczki otwarte ale wszystko pozamykane.
    Otwieram zamrażalnik a tam znowu szuflady przymarznięte. Mogę tylko wyjąć ta co jest górze. Środkowa i dolna przymarznięte.
    Od czego zacząć bo wygląda tak jak by grzałka się włączała. Wentylator słyszę że chodzi.
    Dziwi że boki lodówki są bardzo ciepłe. Może dlatego że na uwagi nie zwracałem.
    Te czujniki to znajdują się pod tą pokrywą za szufladami???
    Ile powinno być ok???
  • #6 21647573
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Dostałeś już informację, wystarczy zastosować.
    pablojarocin85 napisał:
    boki lodówki są bardzo ciepłe

Normalne przy no frost.
  • #7 21647644
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Dostałem tylko informacje że mam ją rozmrozić a nie co może być uszkodzone. Już raz ją rozmrażałem chyba nie po to jest no Frost żeby ją co miesiąc rozmrażać.
  • REKLAMA
  • #8 21647682
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2797
    MarcinRKl napisał:
    pablojarocin85 napisał:
    boki lodówki są bardzo ciepłe

Normalne przy no frost.

Nie ma związku między ciepłym bokiem a nofrost. Od wielu lat są lodówki ze skraplaczem zabudowanym w ścianie tylnej lub bocznej(nych). A skraplacz jak sprawny układ pracuje jest mocno ciepły. Max 50 oC.
    pablojarocin85 napisał:
    Dostałem tylko informacje że mam ją rozmrozić a nie co może być uszkodzone. Już raz ją rozmrażałem chyba nie po to jest no Frost żeby ją co miesiąc rozmrażać.

Ja od 4.5 roku nie rozmrażałem części zamrażarkowej lodówki, ale to jest ....tureckie, pogardzane beko, a nie wspaniały chińsko-niemiecki Bosch...
    Lodówka ma uszkodzony układ odszraniania. Trzeba się dostać do parownika. Prawdopodobnie jest "podwieszony" do sufitu komory zamrażarki. Trzeba zdjąć pokrywę i sprawdzać grzałkę bezpiecznik(i) termiczne, termistor i wentylator. Do sprawdzenia odpływ skroplin. może być przytkany zawór lub nie jest podgrzewana rynienka spływowa.
    Najgorsze co może być to wyciek czynnika z parownika powodujący zalodzenie rejonu spływu stopionej z lodu wody.
    Parownik oglądany bez pokrywy, po włączeniu sprężarki powinien szronić się równomiernie. Jak nie to ubytek czynnika wynikający z nieszczelności.
  • #9 21647782
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    jack63 napisał:
    Od wielu lat są lodówki ze skraplaczem zabudowanym w ścianie tylnej lub bocznej(nych

Racja, mój błąd.
    pablojarocin85 napisał:
    chyba nie po to jest no Frost żeby ją co miesiąc rozmrażać

Jeśli wszystko działa, jak należy.
    pablojarocin85 napisał:
    co może być uszkodzone

Napisał @jack63.
    Jednak ja dalej uważam.
    MarcinRKl napisał:
    nie została dokładnie rozmrożona
  • #10 21703896
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Rozmrożenie lodówki na 3 dni pomogło. Teraz działa bez zarzutów.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Bosch KGN39KL35/01 No Frost miała problem z zamrażarką po niedomknięciu drzwi – powstał lód na tylnej ściance i półce, a szuflady przymarzały, uniemożliwiając ich otwarcie. Po rozmrożeniu i osuszeniu wnętrza urządzenie nadal sygnalizowało alarm i mrugało czerwoną diodą. Woda zbierała się na dnie, a dolna szuflada pozostawała rozmrożona, co wskazywało na uszkodzenie układu odszraniania. Wentylator działał, ale boki lodówki były bardzo ciepłe, co jest normalne przy sprawnym skraplaczu zabudowanym w ścianie. Zalecano całkowite rozmrożenie na 24 godziny z otwartymi drzwiami i dokładne osuszenie. Możliwe przyczyny to uszkodzona grzałka odszraniania, termistor, bezpiecznik termiczny lub zatkany odpływ skroplin. W najgorszym przypadku może wystąpić wyciek czynnika chłodniczego powodujący nadmierne zalodzenie. Po trzech dniach rozmrażania lodówka zaczęła działać prawidłowo bez alarmów.
REKLAMA