logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiswitch tv - Jeden kabel od sat i od naziemnej DVBt

andrzejskrzypek38 30 Cze 2022 19:39 1536 13
REKLAMA
  • #1 20082714
    andrzejskrzypek38
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem. Wybudowałem nowy dom i elektryk wyprowadził mi na zewnątrz jeden kabel do sat i jeden do nadziemnej. I te kable lecą pod schody i twierdził że tu zamontuje Multiswitch i z tąd rozdzieli się sygnał na pokoje i tak zrobił. Teraz gdy się wprowadziłem i zacząłem szukać jaki kupić multiswitch to wszystkie opisy widzę że przy antenie na zewnątrz powinny wychodzić 4 kable do konwentera quatro i jeden do naziemnej a u mnie jest jeden do tego i jeden do drugiego. Czy kupię gdzieś taki multiswitch żeby to u mnie podłączyć czy muszę pruć nowe tynki i wymyślić jak puścić dodatkowe kable przez cały dom
  • REKLAMA
  • #2 20082733
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Poczytaj o konwerterach Unicable z sumatorem sygnału TV
  • #3 20082751
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    andrzejskrzypek38 napisał:
    zacząłem szukać jaki kupić multiswitch to wszystkie opisy widzę że przy antenie na zewnątrz powinny wychodzić 4 kable do konwentera quatro i jeden do naziemnej a u mnie jest jeden do tego i jeden do drugiego

Jeśli będziesz używać 4 blokowego konwertera i DVBT to tego się nie da połączyć na dwóch kablach. Jeśli natomiast, będziesz miał jednoblokowy konwerter i DVBT to Twoja instalacja jest na to przygotowana.

Przesyłam schemat przykładowy.
    Multiswitch tv - Jeden kabel od sat i od naziemnej DVBt
  • REKLAMA
  • #5 20082845
    andrzejskrzypek38
    Poziom 2  
    A w tym pomyśle to jak to się rozchodzi z jednego kabla na 4 dekodery. Bo na schemacie jest dwa kable i po 4 dekodery
  • REKLAMA
  • #6 20082849
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Normalnie rozdziela sie z jednego kabla na dekodery. Tylko wszystkie muszą obsługiwać unicable.
    Dwa kable na przykładzie bo to osobne dwa wyjścia.

Jeśli multiswitch będziesz montował z klasycznym legacy bo niemasz dekoderów z Unicable to minimum potrzebujesz tylko 2 kabli do konwertera + kabel naziemnej.
  • #8 20082863
    andrzejskrzypek38
    Poziom 2  
    Uprzedzam jestem w tym zielony. I przez to pozwoliłem sobie tak słabo instalacje zrobic. Zdałem się na elektryka. No tak tylko nie rozumiem skoro leci jeden z dworu tak jak napisałem juz pominę drugi od DVB-T i pod schodami mam wyprowadzone na wszystkie pokoje to jakoś musze je czymś tam złączyć żeby z jednego rozszedł się sygnał na wszystkie pokoje. I tu nie wiem jak to rozgryźć.
  • REKLAMA
  • #9 20082869
    md
    Poziom 41  
    Przeczytaj artykuł, który podlinkowałem - rozgałęźnik. Tani, prosty sposób.
    Problem jest taki, że konwertery unicable i dekodery są droższe od tradycyjnych. Poczytaj, znajdź sprzęt i osprzęt i kalkuluj.
  • #10 20082880
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Najpierw to trzeba wiedzieć jakie dekodery mają być, nie z nazwy tylko z modelu.
  • #11 20082895
    md
    Poziom 41  
    Nadawcy od dawna sprzedają abonentom dekodery z obsługą unicable z obsługą multiroom.
  • #12 20083392
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Czyli uważasz że będzie się martwił po uruchomięniu czy dekoder obsługuje unicable albo działa na właściwych częstotliwościach?

Programowanie multiswitch dobiera się do operatora. Tylko nowsze odbiorniki mają możliwość ustawienia dowolnego SCR , z tego część ma na stałe i nie da się zmienić.

Jak na razie ma tylko możliwość montażu konwertera unicable. Co przy kilku dekoderach nie zawsa się udaje że względu na tłumienie rozdzielaczy.

Zawsze jest możliwość przeniesienia multiswitch bliżej anteny na strych czy poddasze a do rozdzielni wystarczą te kable co już posiada by rozprowadzić po domu.
  • #13 20083404
    md
    Poziom 41  
    Na jakiej podstawie sugerujesz, że ja coś uważam, a ktoś będzie się martwił?
    Od samego początku namawiam - poczytaj o unicable - rozumiesz, co znaczy słowo poczytaj? Dla mnie pocztaj znaczyło zapoznaj się z tą technologią, byś miał wiedzę niezbędną do podjęcia właściwej decyzji.
    Sprawa druga, celowo dałem link do konwertera, bo tam czerwonym tekstem jest napisane:

LNB zaprogramowany pod polskie platformy: nc+ i Cyfrowy Polsat !!! Gotowy do działania !!!

UWAGA !!! Każdy konwerter GT-dLNB2T przechodzi test w fabryce producenta i możliwe są drobne oznaki zakładania LNB na uchwyt konwertera na antenie satelitarnej.

Zaprogramowany pod następujace odbiorniki:
    Cyfrowy Polsat:
    - Technologia Unicable I/II (EN50494 + EN50607): Evobox PVR
    - Tedchnologia I Unicable I (EN50494): Mini HD 2000, HD 3000, HD 5000, HD 5500s, HD 6000, HD 7000 PVR

NC+:
    - Technologia Unicable I/II (EN50494 + EN50607): 4K UltraBOX
    - Technologia I Unicable I (EN50494): mediaBOX+ (ADB ITI-3740SX), turboBOX+ (ADB ITI-5720SX), wifi PremiumBOX+ (ADB NCP-4740SF), BOX+ (ADB ITI-2849/2850/2851S), PVR BOX+ (ITI-5800SX)

Podaję wędkę, a nie rybę. Autor tematu i tak sam zdecyduje, bo to jego problem i jego pieniądze, a ja o pieniądzach też wspomniałem. Uczciwie od samego początku naświetlam rozwiązanie, które może być wykorzystane w tej konkretnej sytuacji. Może, ale nie musi.
  • #14 20083913
    andrzejskrzypek38
    Poziom 2  
    Dziękuję Panowie poczytałem i zdecyduje się na ta metodę z Unikabel bo nie widzę innego wyjścia przynajmiej narazie. Zobaczę jak to będzie dzialalo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował nowy dom, w którym elektryk wyprowadził jeden kabel do satelity i jeden do anteny DVB-T. Po zainstalowaniu multiswitcha, użytkownik zauważył, że standardowe konwertery wymagają czterech kabli do konwertera quattro oraz jednego do sygnału naziemnego, co nie jest zgodne z jego instalacją. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie konwerterów Unicable, które umożliwiają rozdzielenie sygnału z jednego kabla na wiele dekoderów, pod warunkiem, że dekodery obsługują tę technologię. Wskazano również na możliwość użycia rozgałęźników jako prostszego rozwiązania. Użytkownik postanowił zastosować metodę Unicable, aby dostosować instalację do swoich potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA