logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z radia Unitra i wzmacniacza 2x10W?

Freeman_85 11 Lis 2005 18:02 1251 7
REKLAMA
  • #1 1973103
    Freeman_85
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Mam stare radio ze wzmacniaczem znanej i lubianej firmy "unitra" :). Ma ono na z tyłu napisane 2x 10W(nie wiem jakiej mam nadzieje że rms). Mam zamiar wyciągnąć z niego wzmacniacz zmostkować tym http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al17z&sid=1df250d0 i dać do jednej obudowy 25 litrów bass reflex z głośnikiem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70595949 i mam nadzieję że powstanie subwoofer. Co o tym myślicie? Podam nazwe modelu puźniej bo nie mam unitry pod ręką. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1973151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1973175
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Ten głośnik to nieporozumienie ostatnio niemając co robić 4 takie rozebrałem dosztętnie (bo nic się nieda z nich zrobić) weź kup lw800 jest niewiele droszy ale jakością bije o 100x na łeb powyszy wynalazek tu masz aukcje http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70359941 bierz wersje 8ohm jest lepsza zamkni w 45L i będzie git narazie ten wzmacniacz morze być ale to od biedy, niech zgadne ten wzmacniacz to amator stereo :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1973181
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1973188
    Freeman_85
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Albo inaczej chce mieć bas za niskq cenę. Mam w pokoju mini wierzę która niebardzo radzi z basem (ma 10 cm glosniki) ale gra fajnie srednie i wysokie dzwięki. Pomyslałem że jakiś sub-woofer by sie przydał, więc kombinuję. Doradźcie coś, dzięki.
  • Pomocny post
    #7 1973235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera wykorzystującego wzmacniacz z radia Unitra o mocy 2x10W oraz głośnik z aukcji Allegro. Zalecenia wskazują, że oryginalny głośnik jest niskiej jakości i nie nadaje się do subwoofera. Proponowany jest zakup głośnika LW800 8Ω lub głośnika ze strony STX, które oferują lepsze parametry. Optymalna obudowa to bass reflex o pojemności około 25-45 litrów, strojoną na około 40 Hz, co zapewni odpowiednie brzmienie basu. Wzmacniacz 2x10W, prawdopodobnie na układzie UL (np. Amator stereo lub Unitra Zodiak DSS 401), jest niewystarczający do napędzenia subwoofera i szybko będzie się przesterowywał. Zaleca się zastosowanie wzmacniacza na układzie TDA7294 o mocy około 20W w mostku, z odpowiednim zasilaniem (transformator 100W, 2x26V, kondensatory 6800µF, mostek prostowniczy 10A). Gotowe wzmacniacze i komponenty można znaleźć na stronach Altron i Toroidy. Podsumowując, do budowy subwoofera potrzebny jest lepszy głośnik, odpowiednia obudowa i mocniejszy wzmacniacz niż ten z radia Unitra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA