logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer z wzmacniaczem Unitra Diora DSP 301?

bzyq90 07 Lis 2005 17:27 2385 17
REKLAMA
  • #1 1962785
    bzyq90
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    witam was . potrzebuje pomocy w zbudowaniu skrzyni badz tuby badz suboofera . posiadam stary wzmacniacz DUET UNITRA DIORA DSP 301 i chce kupic glosnik nisko badz srednio tonowy tylko nie wiem jaki na glosnik przeznaczam ok 30zl podajcie mi jakis link z allegro ktory polecacie . czy do tego suboofera ,tuby lub skrzyni bedzie potrzebna zwrotnica albo cos w tym stylu ? Z gory bardzo dziekuje za pomoc. Nie potrafie robic takich rzeczy wiec prosze was o pomoc bo mnie to zainteresowalo :)
    Załączniki:
    • Jak zbudować subwoofer z wzmacniaczem Unitra Diora DSP 301? Zdjęcie calosc.JPG (59.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1963189
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witaj!!
    Możesz zrobić kolumienkę na głośniku STX GDN 14-50-4-sc lub 14-50-4-ss.
    Jako wysokotonowy możesz wrzucić: STX GDWK 9-150-4-PJ
    Głośniki wyjdą ciebie ok. 30zł
    sklep: www.stx.pl

Obudowa zamknięta ok. 20L
    Wymiary (wys/szer/głęb) 40/30/20[cm]
    Możesz ją zbić np. ze sklejki lub desek, albo płyty wiórowej.
    Przejrzyj troszkę forum DIY to znajdziesz pomysł jak je wykończyć.
    Np. okleina, farba, lakier lub bejca (jak będzie z desek lub sklejki).

Co do zwrotnicy to kup kondensator 2,2mikroF i połącz go szeregowo z głośnikiem wysokotonowym. Na niskotonowy nie warto zakładać zwrotnicy. Będzie służył także do przenoszenia średnich

Głośniki są jakie są. Żebyś miał więcej kasy mógłbyś się pokusić o lepsze na zapas. Np. do innego sprzętu audio.
    Może ktoś jeszcze napisze i poprawi jak coś źle gadam.;-)

Pozdrawiam
    Karol
  • #3 1965451
    bzyq90
    Poziom 18  
    ok wielkie dzieki wiesz ja sie nie znam a chcialem cos zrobic jezeli ktos ma jeszcze jakis pomysl to niech napisze chetnie poczytam :)
  • #4 1967162
    karollo19
    Poziom 15  
    Witaj!!
    To co ci zaproponowałem to jest kolumna 2-drożna. Jak chcesz mieć tylko suba to wyrzuć wysokotonowy i kondensator (zwrotnica). Wtedy cena spadnie tylko do samego głośnika i wykończenia obudowy.
    Chcesz mieć 2 kolumny czy jedną? Pytam, bo na zdjęciach jest tylko lewy kanał i piszesz, że chcesz (chyba)jeden głośnik. Ale mam rozumieć, że to ma być stereo.
    Albo napisz co cie kontkretnie interesuje to będzie łatwiej dobrać.
    Przeglądnij dział Akustyka na forum. Przeczytasz troche stronek i na pewno poznasz kilka zasad budowy kolumienek.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1968263
    bzyq90
    Poziom 18  
    chodzi mi o jeden głośnik w 1 kolumnie myśle o wbudowanym w środku i z 1 reflexem żeby fajnie grało . A zrobiłem zdjęcie 1 strony bo światło mi sie odbijało to bez różnicy zawsze balans zostaje . Chce żeby ktoś mi wytłumaczył jak to zbudować :)

Pozdrawiam

Dodano po 19 [minuty]:

kolega powiedział mi żebym sobie zrobił taki jak na rysunku drugim a mi się podoba bardziej na pierwszym lub na trzecim, lecz on powiedział że na trzecim będzie mniejszy bas wiec proszę was o pomoc i powiedział że potrzebna zwrotnica
    Załączniki:
    • Jak zbudować subwoofer z wzmacniaczem Unitra Diora DSP 301? tak.JPG (12.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1970342
    karollo19
    Poziom 15  
    Witaj!!
    To cozaproponował ci kolega to jest obudowa band-pass. Na rysunku 1 i 2 jest ta sama obudowa, tylko, że ma inaczej ułożony głośnik względem rury BR. Na rysunku 3 jest obudowa wentylowana z dwóch stron.
    Co do ich zalet i wad nie będę się rozpisywał. Pod tym linkiem jest wszystko wyjaśnione: http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=9 .
    Mam przeczucie, że zrobienie takiej obudowy może sprawić tobie duży problem. Na początek radziłbym tobie zrobić obudowę zamkniętą, albo Bass-Reflex. Zwałszcza jeśli masz zamiar dać 30zł na głośnik :-/
    A co do Unitry. Jeżeli masz dwa kanały to możesz je zmostkować i wtedy uzyskasz większą moc wyjściową wzmacniacza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1975463
    karollo19
    Poziom 15  
    Witaj
    Jak dla mnie to ten głośnik jest No-name. Czyli nie ma parametrów T-S, które są potrzebne do obliczenia objętości obudowy i długości B-R

Więc jeżeli chcesz go kupić to zapoznaj się z postem na akustyce:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html

Na elce jest tyle kolumn, że powinieneś coś sobie wybrać. Po prostu poszukaj i popytaj na forum ;-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1984315
    karollo19
    Poziom 15  
    Witaj!!!

Wrzuciłem twój zaproponowany głośnik STX do symulacji i wyszła mi totalna kaszana. Nie wiem czemu tak jest, ale wytrzymałość mocowa spada, przy małej skrzyni i wysokiej (jak na suba) F rezonansowej. Skuteczność też niska tylko 85dB, ale to wada prawie wszystkich STXów
    Chyba, że chcesz zaryzykować i zrobić na tym GDN-20-80-4-SC.
    Oto propozycja:
    Objętość:20L
    Wymiary zewnętrzne: Wys 40cm/ szer 30cm/ głęb 20 cm
    Rurka B-R: przy jednej - średnica 3 cm - 2cm długości
    przy dwóch - średnica 3 cm - 10,5 cm długości każda
    Tego z Allegro nie sprawdzałem, bo mi IE się sypie i nie zawsze otwiera dobrze stronki :-( .

Jak ten ci nie pasuje to może lepiej zrób na tym co ci zaproponowałem wcześniej, albo jeszcze poszukaj na Elce.

Pozdrawiam
  • #12 1985039
    bzyq90
    Poziom 18  
    srednica 3cm b-r? wiekszosco osob mowi ze 7cm. A co do boudowy to lepiej zrobic chyba ta 85db niz ryzykowac przy tamtej ?nie wiem pytam sie w duzo miejscach nikt nie umi mi pomoc :( ale dalej prosze o pomoc . ja tez liczylem na jakims programie nie pamietam nazwy i mi wyszlo 30-35l :) nie wiem naprawde

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Karol dzieki za pomoc juz mi inni fajnie wytlumaczyli za pomoc chce sie odwdzieczyc punktami :) pozdrawiam Kamil
  • #13 1987310
    karollo19
    Poziom 15  
    Przy takiej mocy - 50Wmax to może pyć BR 3cm. Szumów nie powinno być.

Zrób na tej 20-tce.

Nie ma za co polecam się na przyszłość

PS: Mam nadzieję, ze jak zrobisz i wrzucisz na Elke to dasz znać;-)
  • #15 2009490
    karwelos
    Poziom 11  
    Ja bym Tobie radzil skrzynke tak ok 30 litrow. wymiary jakei bym Ci sugerowal to WYSxSZERxGŁĘB 40x30x25. Przednia scianke bym wpuscil i oblozyl kocem z OBI (za grosze to jest). Jak bedziesz mial jakies problemy podczas produkcji to daj znac.
  • #16 2015020
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Zdecydowanie lepiej wypada STX GDN-22-120-*-**
    Co do kwestii wzmacniacza, będziesz mógł słuchać na nim ten głośnik, ale nie wykorzystasz jego całego potencjału. Obudowa BR 38L@40Hz. tunel BR 7,5cm średnicy i długości 24cm. Wymiary zewnętrzne wys/gł/szer 40/34/30cm. Płyta wiórowa/MDF 18-20mm w zupełności wystarczy.
    Porównaj same parametry, GDN-22 ma o połowe niższy Qts, prawie 2x większą indukcje w szczelinie, niższe Fs, jest 2x głośniejszy, większy Xmax.
    Cena o 11zł wyższa, ale parametry znacznie lepsze.
  • #17 2035494
    dudij
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cytat:

karollo19
    Możesz zrobić kolumienkę na głośniku STX GDN 14-50-4-sc lub 14-50-4-ss.
    Jako wysokotonowy możesz wrzucić: STX GDWK 9-150-4-PJ

Co do zwrotnicy to kup kondensator 2,2mikroF i połącz go szeregowo z głośnikiem wysokotonowym.

Ja planuje zrobic taka tania kolumienke tylko planuje dac
    GDN-16-50-8-SC i GDWT-8-150-8-PJ i kondensator.
    Mam tylko pytanie czy glosniki dac 4 czy 8 ohm, bo o ile sie nie myle to lacze je rownolegle a konda daje szeregowo przed wysokotonowym. Wiec jesli dam rownolegle dwa glosniki 8 ohmowe to otrzymam 4 ohm a taki ma byc efekt. no chyba ze sie myle i glosniki nalezy inaczej polaczyc niz napisalem.
    A subik planuje zrobic na GDN-22-120-4-SC w BR ok 25L.
    Co sadzicie o takim rozwiązaniu??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera z wykorzystaniem wzmacniacza Unitra Diora DSP 301 oraz wyboru odpowiedniego głośnika niskotonowego w budżecie około 30 zł. Zalecane jest zastosowanie głośników STX, np. GDN 14-50-4-sc lub GDN-22-120-*-**, które mają lepsze parametry techniczne, choć ich skuteczność jest umiarkowana (około 85 dB). Proponowane są obudowy zamknięte lub bass-reflex o objętości około 20-30 litrów, z wymiarami około 40x30x20-25 cm. Tunel bass-reflex powinien mieć średnicę około 3 cm przy mocy wzmacniacza 50 W, choć niektórzy sugerują 7 cm. Zwrotnica jest potrzebna tylko przy zastosowaniu głośnika wysokotonowego, gdzie zaleca się kondensator 2,2 µF szeregowo z wysokotonowym; dla subwoofera zwrotnica nie jest konieczna. Obudowy typu band-pass są bardziej skomplikowane i niezalecane dla początkujących. Wzmacniacz Unitra DSP 301 można zmostkować dla zwiększenia mocy. Dyskutowano także o parametrach głośników, takich jak Qts, Fs, Xmax, oraz o konieczności posiadania danych Thiele-Small do prawidłowego doboru obudowy. Wskazano na dostępność symulacji i porad na forach DIY oraz elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA