logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Power bank do hulajnogi elektrycznej, przetwornica 400W się pali

predator9909 11 Lip 2022 02:24 1236 5
REKLAMA
  • Czołem! Robię znajomemu poręczną ładowarkę akumulatorową do hulajnogi (czasem przy niskim procencie strzeli mu peak i zgaśnie hulajna, która się budzi dopiero po wpięciu do zasilania). Działa ona jako podbicie o 2-3% poziomu batki a w 99% przypadków będzie służyć tylko do wybudzania sterownika.

Schemat jest banalny, akumulator 20v - BMS 100A - włącznik - przetwornica step up 400W do 54.6v - wyjście. Pomiędzy jest wyświetlacz napięcia. Niestety pomimo zmontowania układu po wpięciu w hulajnogę (swoją na próbę) cały czas przepala mi bezpiecznik, lub przetwornicę (testowałem kilka). Ręce mi dziś opadły, bo dorzuciłem diodę na wyjście i znowu siadła. Nie jestem elektronikiem, wiedzę mam raczej podstawową, więc nie potrafię nawet ocenić co to za zwarcie się popełnia. Co może być powodem? Ewentualnie możecie doradzić jakieś schematy montażu takiego power banka? Dodałbym jakiś bezpiecznik, diody dla bezpieczeństwa itp. ale w pierwszej kolejności chciałbym wiedzieć co powoduje usterkę. Raz udało mi się zmontować działające urządzenie, które ładowało i działało parę tygodni, ale zawiodło odprowadzanie ciepła (brak radiatora, mimo o wiele mniejszej mocy). Dziś montuję ponad dwa razy mocniejszą przetwornicę dla regulacji prądu i napięcia, ale o ciul tu chodzi? Błędem jest, że montuję diodę na przewodzie (-) w wyjściu do hulajnogi?
    O autorze
    predator9909
    Poziom 9  
    predator9909 napisał 23 postów. Jest z nami od 2011 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20096780
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 449
    I właśnie chyba kolega rozwiązał problem stosując przetwornicę z regulacją CC CV. Mam nadzieję że nie uszkodził kolega ogniw bo poprzednie przetwornice zadziałały jak bezpieczniki. Przy takim rozwiązaniu bez kontroli temperatury max natężenie na leży ustawić 1A na 1Ah akumulatora ale lepiej 0,8A na 1Ah. Jeżeli akumulator jest o dużej pojemności to pomiędzy wstawiłbym nie tylko wyświetlacz V ale też amperomierz by nie przekroczyć MAX natężenia wejściowego przetwornicy (między akumulator 20v a przetwornicę) i tak wyregulować prąd wyjściowy na przetwornicy by prąd wejściowy na przetwornicę nie przekroczył MAX przy rozładowanym akumulatorze. ( dla przetwornicy step up podane parametry np. 60v 15a oznaczają że przetwornica osiąga 60v a max prąd wejściowy to 15a)
  • REKLAMA
  • #3 20097032
    predator9909
    Poziom 9  
    Właśnie ta przetwornica się pali najbardziej. Ustawiłem 54.6v i 0.5-1A na wyjściu, żeby pobór się wahał jakoś 1-2A z akku, mimo iż to są wysokoprądowe ogniwa i 5-10A z paluszka mogę bez problemu pociągnąć. To oznacza, że muszę podnieść prąd wyjściowy?
  • REKLAMA
  • #4 20097537
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 449
    Na wyjściu należy ustawić powiedzmy 0,8A na każdą amperogodzinę akumulatora (akumulator 2 amperogodziny prąd 1,6A 5 amperogodzin 4A). Tak na oko przy tym napięciu zasilania i tym napięciu wyjścia zastosował bym MAX 5A na wyjściu dla przetwornicy 400W i to przy radiatorach i wentylatorze (spadek napięcia na akumulatorze 20V) lub zastosował akumulator o wyższy napięciu np. 42V
  • REKLAMA
  • #5 20099565
    predator9909
    Poziom 9  
    Pomógł rezystor na wyjściu :) Dziękuję i zamykam temat
  • #6 20099633
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 489
    Pokaż tą przetwornicę step-up.
REKLAMA