Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sonel LKO 720 - jak ustawić ??

Lucky85 14 Jul 2022 11:22 297 3
    Lucky85
    Level 6  
    Witam.
    Prosiłbym o poinstruowanie laika jak ustawić urządzenie Sonel LKO 720 tak aby odszukiwać przewody pod tynkami gipsowymi grubości ok 1 cm.
    Byłbym wdzięczny o łopatologiczny opis krok po kroku.
    Tynkarze zatynkowali puszki tak że nic nie wystaje . Mam opisane każdy obwód w garażu tam gdzie będzie rozdzielnia ,mogę puścić napięcie na dany obwód jeśli to konieczne.
    Prosiłbym o pomoc
    Z góry dziękuję!
    strfind
    Level 17  
    Ale jeśli przewody idą przez puszkę dalej to dalej nie będziesz wiedział w którym miejscu jest puszka bo będziesz lokalizował przewody które przez tą puszkę przechodzą. Chyba, że puszka jest odgałęziona tylko w dół to wtedy znajdziesz gdzie się sygnał urwał.

Podłącz do L i N w rozdzielni, włącz tryb Auto i na odbiorniku ustaw taki sam jaki ustawił sobie nadajnik.
    Lucky85
    Level 6  
    Rozdzielni jako takiej nie mam tylko kable sobie wiszą w dziurze pod szafkę no ale mniejsza o to.
    W filmiku na YT jest instrukcja żeby jeden przewód (L) podłączyć pod fazę a drugi N najlepiej pod neutralny lub zabezpieczający z innego oddalonego gniazdka bądź pod uziemienie gruntowe No i tutaj jest lipa bo ja mam narazie rozciągniętą przedłużkę bębnową z blaszaka ,a w blaszaku prąd i tak od sąsiada.
    Uziemienia takiego z wbitych w ziemię prętów nie posiadam .
    Podłączam więc przewód pod przedłużkę i łącze go z danym obwodem i na tym łączeniu podłączam nadajnik dwoma przewodami.
    Niby łączy bo w pobliżu działa ale jakieś 8 m dalej w prostej linii dzieli ściana w opcji 3 d nic nie działa .
    Podłączam dla sprawdzenia obwód którego akurat puszkę mam wyprowadzoną również w kuchni i w opcji 3 d w pobliżu kabla z prądem urządzenie nie reaguje , tylko w opcji "cable" po wręcz dotknięciu kabla pod którym jest prąd urzadzenie reaguje no ale to tylko na wyciągniętych kablach. Jak objeżdżam puszkę na około po ścianie to nic nie reaguje....
    Nie wiem czy zrozumiale wytłumaczyłem 🤪
    Mam tego sonela na weekend od znajomego elektryka który niedawno zakupil i nawet nie go jeszcze nie używał , myślałem że będę bohaterem i mi się uda ale albo robię coś nie tak albo 1 cm tynku to zbyt wiele ... Tynk zapewne nie jest do końca suchy bo raptem dwa miesiące po tynkowaniu no ale nie wiem czy to aż tak istotne.
    strfind
    Level 17  
    Moc sygnału ustawiłeś?

Podłącz nadajnik do L i N na tym kablu w miejscu łączenia tych przewodów, włącz prąd.

Nadajnik ustaw na I
    Moc sygnału daj na 3 albo więcej

Odbiornik na Iant i w 3d możesz szukać
    Jak bexzie nosić po całej ścianie to zmniejszasz moc sygnału w nadajniku