logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nowej jednostki wewnętrznej klimatyzacji (inventer) ze starszym agregatem zewnętrznym

maki249 20 Lip 2022 01:37 669 2
REKLAMA
  • #1 20108718
    maki249
    Poziom 10  
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie urządzenia inventorowego. A dokładnie cała sprawa wygląda tak że kupiłem nową jednostkę wewnętrzną klimatyzacji (inventer), a agregat zewnętrzny już miałem, zwykła starsza konstrukcja. I teraz problem jest taki że nie bardzo wiem jak to podłączyć do kupy, tak żeby cześć wewnątrz po uruchomieniu włączała agregat. O ile w ogóle jest to możliwe...? Dołączam schemat elektryczny obu urządzeń. Z góry dziękuję za pomoc.
    Podłączenie nowej jednostki wewnętrznej klimatyzacji (inventer) ze starszym agregatem zewnętrznym Podłączenie nowej jednostki wewnętrznej klimatyzacji (inventer) ze starszym agregatem zewnętrznym
  • REKLAMA
  • #3 20109766
    jotas
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nowa "inwertorowa" jednostka wewnętrzna najpewniej ma przewód do komunikacji z płyta główną w dedykowanej inwertorowej jednostce zewnętrznej.
    Co byś nie kombinował to jednostka wewnętrzna najpewniej wyświetli jakiś błąd.

Możesz wymienić elektronikę w jednostce wewnętrznej na uniwersalny kontroler klimatyzacji za około 100zł na aliexpress (z pilotem w języku chińskim niestety). Jest kilka wariacji tego kitu. Musisz poszukać, która ci najbardziej podejdzie, bo są wersje np. bez obsługi zaworu czterodrogowego albo obsługujące różne rodzaje silników wentylatorów.

Potrzebujesz potem tylko dołożyć przewód od wewnętrznej do zewnętrznej do wysterowania zaworu czterodrogowego, wentylatora i samego kompresora.

Zamieszczam przykładowy schemat takiej modyfikacji.

Podłączenie nowej jednostki wewnętrznej klimatyzacji (inventer) ze starszym agregatem zewnętrznym
REKLAMA