logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z odpływem ścieków z wc

debniakjakub 21 Lip 2022 19:33 3981 9
REKLAMA
  • #1 20111071
    debniakjakub
    Poziom 5  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Zacznę od początku. Od kiedy mam mieszkanie po remoncie, mam problem z odpływem ścieków. Mam stelaż podtynkowy geberit do którego w zestawie była misa wisząca koło. Od samego początku nie spływała z niej poprawnie woda zabierając nieczystości w przypadku "tzw. 2" Notorycznie zdażało się, że trzeba było spuszczać wodę ze 2-3 razy pełny zbiornik, ażeby pozbyć się wszystkiego. Ponieważ miałem tego dość postanowiłem wymienić misę wiszącą, myśląc, że to ona jest problemem. Wybór padł na bardzo polecany model grohe euroceramic triple vortex. Sytuacja się nieznacznie poprawiła, lecz uważam że to nie jest to co trzeba. Głównym obserwowanym przy tamtej misie problemem, było wzbieranie wysoko wody podczas spuszczania. Teraz też woda wzbiera. Ponieważ mam dostęp (bardzo utrudniony, ale jednak jest) do stelaża z tyłu, zrobiłem dwie fotki jak hydraulik podłączył odpływ. Problem z odpływem ścieków z wc
    Czy da się coś innego wykombinować w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #3 20111144
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4610
    Trochę tych kolanek dał, pewnie nie dało się prosto podnosząc w ścianie do góry pion i wtedy wyszłoby po lekkim spadzie od geberita.
    A sprawdzałeś drożność kolan? może czymś przytkane? Pytanie, gdzie jest odpowietrzenie tej rury, bo może w tym jest problem.
  • REKLAMA
  • #4 20111148
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    a czy instalacja jest odpowietrzona, rura wyprowadzona na dach i czy jest drożna, bo może jakieś kawki zrobiły sobie w niej gniazdo.
  • REKLAMA
  • #5 20111173
    Ajro
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    A jak bym tam wsadził tą rurę harmonijkową? I chciał to podłączyć bezpośrednio do miski pomijając kolano oryginalne od geberita, ponieważ jest mało miejsca? Dało by to radę?

Dodano po 1 [minuty]:

Aha. To jest blok 4 piętrowy także wydaje mi się, że z odpowietrzeniem to raczej problemu nie może być.
  • REKLAMA
  • #6 20111193
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    Ajro napisał:
    To jest blok 4 piętrowy także wydaje mi się, że z odpowietrzeniem to raczej problemu nie może być.

Ja mieszkam na czwartym piętrze i właśnie miałem taki przypadek, jakiś ptak miał gniazdo.
  • #7 20111210
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pomimo, że są to kolana 90° to naprawdę trzeba się bardzo postarać, żeby nie było dobrego przelotu. Szukałbym przyczyny w zatkaniu, lub braku dobrego odpowietrzenia.
  • #8 20111781
    Ajro
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    To muszę w takim układzie zgłosić sprawę w spółdzielni. Czyli nie ma takiej potrzeby tego przerabiać. Bo jak bym miał, to ze względu na brak możliwości demontażu misy w rachubę wchodziła by tylko ta harmonijka. A pionu ruszyć się nie da. Ta odległość oscyluje koło 30cm. Tylko czy to by się sprawdziło, bo jak nie to na mordęgą było by to ruszać?
  • #9 20111899
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ajro napisał:
    To muszę w takim układzie zgłosić sprawę w spółdzielni. Czyli nie ma takiej potrzeby tego przerabiać.
    Nie ma pewności, co dokładnie może być przyczyną. Może to być zatkana(oczywiście niecałkowicie) rura, lub któreś z kolanek widocznych na zdjęciu, albo zatkane odpowietrzenie. Faktem jest, że niektóre muszle mają wąskie przepływy, w zakrętach wewnątrz muszli, ale w takim wypadku wlanie nagle wiadra wody powinno odbyć się bez problemu.
  • #10 20224026
    debniakjakub
    Poziom 5  
    Niestety, ale problemu nie rozwiążę, puki nie zrobię kolejnego remontu. Nie ma dostępu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpływem ścieków z toalety po remoncie mieszkania, gdzie zainstalowano stelaż podtynkowy Geberit i miskę wiszącą Koło. Woda nie spływa prawidłowo, co wymaga wielokrotnego spuszczania. Po wymianie misy na model Grohe Euroceramic Triple Vortex sytuacja się nieznacznie poprawiła, ale problem z wzbieraniem wody nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują, że przyczyną mogą być kolana 90° w instalacji, brak odpowiedniego spadku rury, zatory w kolanach lub problemy z odpowietrzeniem. Wskazują również na możliwość zatkania rury, co może być spowodowane gniazdami ptaków. Użytkownik planuje zgłosić sprawę do spółdzielni, ponieważ nie ma możliwości demontażu misy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA