logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie mikrokontrolera z PC? RS232 zwykły czy przeplot ?

korona20 12 Lis 2005 12:07 6230 8
REKLAMA
  • #1 1975405
    korona20
    Poziom 11  
    Witam.
    Chce połączyć urządzenie zewnętrzne (z mikrokontrolerem ATmega) z komputerem PC za pomocą RS232. I nie wiem jaki ma być kabel... zwykły czy z przeplotem>>?? Ma to jakieś znaczenie ? Mogłby ktoś pomóc ?? Byłbym też wdzięczny za napisanie dlaczego akurat taki a nie inny. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1975429
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    :arrow:FAQ Pytanie szalenie nieprecyzyjne - Nie istnieje w technice pojęcie "zwykły". Nie określono, czego ma dotyczyć "przeplot".
  • REKLAMA
  • #3 1975460
    korona20
    Poziom 11  
    tak mi powiedziano w sklepie: zwykly i z przeplotem. Nie mam pojecia, nie orientuje sie w tym.
  • REKLAMA
  • #4 1975493
    LordBlick
    Skoro kolega się nie orientuje, to czy uważa to forum (tudzież punkty handlowe) za siedlisko wróżek ?
    Słowo "kabel" ma co najmniej 2 ujęcia "handlowe" :
    - przewód połączeniowy zakończony z jednej lub obu stron wtykami.
    - przewód bez specjalnych zakończeń sprzedawany na mb.
    Od strony PC wszystko wiemy - jaki jest standardowo wtyk itp.
    Natomiast jakie gniazdo zastosowano w urządzeniu i jak je podłączono, czy trzeba jeszcze zastosować konwerter napięć - przykro bardzo, właśnie szklaną kulę posiałem pod wanną... ;)
  • #5 1975504
    korona20
    Poziom 11  
    Przepraszam, już precyzuję. Chcę kupić kabel RS232 męsko-żeński (z wtykami). W sklepie były dwa rodzaje: zwykły i z przeplotem. I własnie nie wiem, ktory wybrac, zeby nie było problemu z komunikacją.
  • #7 1975528
    korona20
    Poziom 11  
    oto schemat Coma na plytce, ktora chce podlaczyc do PC.
    Załączniki:
    • Połączenie mikrokontrolera z PC? RS232 zwykły czy przeplot ? rs.JPG (19.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1975556
    LordBlick
    Tu jest opis gniazda w PC :
    http://www.hardwarebook.net/connector/serial/serial9.html
    Pin2 - wejście w PC, 3 - wyjście. Tutaj 2 jest wyjściem, a 3 wejściem - potrzebny kabel bez zamiany połączeń linii transmisyjnych (typowy "przedłużacz") - u pana sklepa brać (za drobną opłatą ;)) bez przeplotu.
    Temat przenoszę do działu dla początkujących z wpisem do FAQ. ;)
    Pozdrawiam, Daniel
  • #9 1975584
    korona20
    Poziom 11  
    Rozumiem. Dziekuje za pomoc.
    To tak na chlopski rozum powinien byc kabel bez zadnego przeplotu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego kabla RS232 do połączenia mikrokontrolera ATmega z komputerem PC. Pojawiło się pytanie, czy wybrać kabel "zwykły" czy "z przeplotem" (crossed). Wyjaśniono, że w technice nie istnieje pojęcie "zwykły" kabel RS232 bez określenia typu połączenia. Kluczowe jest zrozumienie, że standardowe porty RS232 w komputerach PC mają określone przypisanie pinów: pin 2 to odbiór danych (Rx), a pin 3 to nadawanie danych (Tx). W przypadku podłączania urządzenia z mikrokontrolerem, które ma odwrotnie przypisane linie Tx i Rx, należy użyć kabla bez przeplotu (tzw. kabel prosty, przedłużacz), który nie zamienia linii transmisyjnych. Kabel z przeplotem (crossed) stosuje się do bezpośredniego łączenia dwóch urządzeń o takim samym przypisaniu pinów (np. dwa komputery). W podanym schemacie urządzenia z mikrokontrolerem konieczny jest kabel prosty RS232 męsko-żeński, aby zapewnić poprawną komunikację bez konieczności dodatkowych konwerterów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA