Dzień dobry wszystkim.
W związku z przejściem na łącze światłowodowe chciałbym zmodernizować swoją sieć LAN.
W tym momencie moja sieć wygląda w ten sposób:
• ISP dostarcza Internet kablem kategorii 5e do mojego routera Synology RT2600AC
(logowanie do infrastruktury operatora po PPPOE)
• Parametry łącza to 100/50 Mbit i zewnętrzne publiczne IP
• Do Synology przewodowo są wpięte 3 urządzenia
• Do Wifi 5 GHz wpięte jest do 5-6 urządzeń
• Stworzona jest też osobna sieć 5GHz dla gości
• Na Synology korzystam z ich rozwiązania Threat Prevention (IPS/IDS) i wpięte są 3 dyski udostępniane w sieci lokalnej
Przy łączu światłowodowym parametry łącza to 1000/300Mbit i zewnętrzne publiczne IP.
Operator wstawia u klienta terminal ONT w trybie bridge – router klienta loguje się po PPPOE
Rozmieszczenie urządzeń wyglądałoby jak na załączonym rysunku.
Synology RT2600AC
• Byłby przestawiony na tryb wired AP
• Przewodowo byłyby wpięte 3 urządzenia
• 2 sieci WIFI 5 GHz jedna dla domowników druga dla gości
• wpięte 3 dyski udostępniane w sieci lokalnej
Netgear R7500v1
• zainstalowałbym na nim Luci OpenWRT
• przewodowo byłoby wpięte 1 urządzenia
• jedna odizolowana od pozostałych sieć Wifi 2,4 GHz dla urządzeń kontrolujących oświetlenie
Kable łączące urządzenia:
• zastanawiam się nad położeniem kat6 lub 6a żeby w przyszłości nie musieć ich wymieniać jakbym zaczął korzystać z urządzeń obsługujących prędkość 10 Gb
• ułożone byłyby w listwach przy suficie podwieszanym i listwach przypodłogowych
• nie planuje raczej montażu gniazd natynkowych
Nowy Router
• tutaj mam największy dylemat
• zależałoby mi poniższych funkcjonalnościach:
- obsługa VLAN
- rozwiązanie zbliżone do Threat Prevention (IPS/IDS) od Synology bez przycinania prędkości łacza
- fajnie byłoby jakby obsługiwało przyszłościowo 10 Gb po stronie LAN
- obsługa POE nie jest konieczna
- monitorowanie i statystyki ruchu sieciowego
Wstępnie rozważałem 3 urzadzenia:
Synology RT6600ax
- w jego przypadku martwi mnie, żę soft jest jeszcze w wersji RC i nie znalazłem sprawdzonych informacji czy jest w stanie obsłużyć łącze 1 Gbit przy włączonym Threat Prevention
Ubiqiti UDM pro lub UDM Pro SE
- powinien raczej spełnić oczekiwania
Router oparty o PfSense lub OPNSense
- soft chyba najbardziej rozbudowany
- z informacji jakie znalazłem na forach to wyzwaniem bez mocnego hardware jest obsługa IPS/IDS przy łączu 1 Gb i dodatkowo PPPOE
- trzeba by pokusić się coś w rodzaju NETGATE 6100 lub DEC750/DEC850 i tu robi się drogo ponad 3000 PLN
Jakie są jeszcze warte rozpatrzenia routery?
Może w przypadku sieci domowej odpuścić IPS/IDS i wtedy wybrać coś bardziej budżetowego?
Pozdrawiam
W związku z przejściem na łącze światłowodowe chciałbym zmodernizować swoją sieć LAN.
W tym momencie moja sieć wygląda w ten sposób:
• ISP dostarcza Internet kablem kategorii 5e do mojego routera Synology RT2600AC
(logowanie do infrastruktury operatora po PPPOE)
• Parametry łącza to 100/50 Mbit i zewnętrzne publiczne IP
• Do Synology przewodowo są wpięte 3 urządzenia
• Do Wifi 5 GHz wpięte jest do 5-6 urządzeń
• Stworzona jest też osobna sieć 5GHz dla gości
• Na Synology korzystam z ich rozwiązania Threat Prevention (IPS/IDS) i wpięte są 3 dyski udostępniane w sieci lokalnej
Przy łączu światłowodowym parametry łącza to 1000/300Mbit i zewnętrzne publiczne IP.
Operator wstawia u klienta terminal ONT w trybie bridge – router klienta loguje się po PPPOE
Rozmieszczenie urządzeń wyglądałoby jak na załączonym rysunku.
Synology RT2600AC
• Byłby przestawiony na tryb wired AP
• Przewodowo byłyby wpięte 3 urządzenia
• 2 sieci WIFI 5 GHz jedna dla domowników druga dla gości
• wpięte 3 dyski udostępniane w sieci lokalnej
Netgear R7500v1
• zainstalowałbym na nim Luci OpenWRT
• przewodowo byłoby wpięte 1 urządzenia
• jedna odizolowana od pozostałych sieć Wifi 2,4 GHz dla urządzeń kontrolujących oświetlenie
Kable łączące urządzenia:
• zastanawiam się nad położeniem kat6 lub 6a żeby w przyszłości nie musieć ich wymieniać jakbym zaczął korzystać z urządzeń obsługujących prędkość 10 Gb
• ułożone byłyby w listwach przy suficie podwieszanym i listwach przypodłogowych
• nie planuje raczej montażu gniazd natynkowych
Nowy Router
• tutaj mam największy dylemat
• zależałoby mi poniższych funkcjonalnościach:
- obsługa VLAN
- rozwiązanie zbliżone do Threat Prevention (IPS/IDS) od Synology bez przycinania prędkości łacza
- fajnie byłoby jakby obsługiwało przyszłościowo 10 Gb po stronie LAN
- obsługa POE nie jest konieczna
- monitorowanie i statystyki ruchu sieciowego
Wstępnie rozważałem 3 urzadzenia:
Synology RT6600ax
- w jego przypadku martwi mnie, żę soft jest jeszcze w wersji RC i nie znalazłem sprawdzonych informacji czy jest w stanie obsłużyć łącze 1 Gbit przy włączonym Threat Prevention
Ubiqiti UDM pro lub UDM Pro SE
- powinien raczej spełnić oczekiwania
Router oparty o PfSense lub OPNSense
- soft chyba najbardziej rozbudowany
- z informacji jakie znalazłem na forach to wyzwaniem bez mocnego hardware jest obsługa IPS/IDS przy łączu 1 Gb i dodatkowo PPPOE
- trzeba by pokusić się coś w rodzaju NETGATE 6100 lub DEC750/DEC850 i tu robi się drogo ponad 3000 PLN
Jakie są jeszcze warte rozpatrzenia routery?
Może w przypadku sieci domowej odpuścić IPS/IDS i wtedy wybrać coś bardziej budżetowego?
Pozdrawiam