logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo V310-15ISK - Nie działają porty USB

telfix 25 Lip 2022 12:40 729 3
REKLAMA
  • #1 20115678
    telfix
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam szanownych forumowiczów. Trochę miałem przerwy i wrócę do zaległych tematów ale póki co sprzęt j.w. proszę o potwierdzenie czy aby na pewno APU.
    Gniazda USB 3.0 okazały się luźne wewnątrz stąd bez namysłu wymieniłem je na nowe. O dziwo coś zaczęło wykrywać ale sporadycznie. Tj, jeden z dwu portów 3.0 wykrywa tylko mysz ale nie zawsze. Podobnie z drugim portem 2.0 na taśmie. Pomiary zasilania 5.11V, pod obciążeniem 5.09V. Pendrive'a nie wykrywa a 2.0 czasem nie identyfikuje ID sprzętowego i jest jako nieznane. Mysz działa. Co ciekawe TouchPad działa ale oba przyciski już nie. Update BIOS nie pomogło. Efekt jest identyczny. Update nie podniosło wersji KBC która pozostała nie zmieniona. Pomiary omomierzem względem masy Data+ i Data- wykazały iż jeden ma 247ohm a drugi styk już 150k. Na obu gniazdach ten sam wynik. Wylut diod zabezpieczających nie wnosi nic. Pomiary są identyczne. Dysk wstawiłem również nowy z nowym systemem. Bez zmian.
  • REKLAMA
  • #2 20116003
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    telfix napisał:
    proszę o potwierdzenie czy aby na pewno APU.

Po tym co napisałeś potwierdzam usterkę APU.
  • REKLAMA
  • #3 20117752
    telfix
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuje
  • #4 20170230
    telfix
    Poziom 12  
    Z uwagi na bardzo wysoki koszt wymiany układu (sam chip na ali ponad 1k) laptop pozostał taki jaki jest. Na zakończenie pojawiło się jednak pytanie o istnienie adapterów aby można było sporadycznie ale jednak pośrednio podłączyć urządzenie USB do takiego laptopa z uszkodzonymi portami. Pomyślałem o gnieździe Card Reader, wifi. Ostatecznie, z uwagi na fakt iż kamerka wbudowana działa, może da się wyprowadzić jakoś na zewnątrz ten port.... Trochę to "druciarstwo" ale.....
REKLAMA