logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa NAC BP-C520-30KA-T: Duże spalanie - doświadczenia użytkowników i opinie o spalaniu

Tomasz4499 25 Lip 2022 18:16 4128 5
REKLAMA
  • #1 20116057
    Tomasz4499
    Poziom 4  
    Witam. Posiadam od niedawna kosę NAC BP-C520-30KA-T 3KM. Kupiona do małego ogrodu i niskiej trawy więc ma dosyć lekką pracę. Wiem że jest zdecydowanie zbyt duża jak na potrzeby ale wykonaniem wyglądała zdecydowanie lepiej niż tańsze modele. Wszystko w miarę ok ale chodzi o spalanie. Liczyłem się z tym że będzie większe ale nie sądziłem że aż tak. Wynosi 1 litr na około 200 metrów. Przepracowała dopiero kilka godzin ale została oddana do serwisu w celu sprawdzenia i regulacji. Serwisant twierdzi że niewiele to zmieni w spalaniu. Szukałem informacji na ten temat ale nic sensownego nie znalazłem dlatego jeśli ktoś mógłby napisać czy ma podobną i jakie jest spalanie będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 20116857
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    To jest tak, jakbyś kupił ciężarówkę do jazdy po mieście.
    Do takich zastosowań kosa 26 cm³ cechowałaby wystarczająco dużą mocą i jednocześnie niewielkim spalaniem + niską masą. Kosa którą kupiłeś odpowiada najmocniejszym kosom profesjonalnym renomowanych producentów, które służą np. wycinaniu zarośli przy drogach i rowach. Jedyna różnica polega na tym, że obecnie kosy profesjonalne renomowanych producentów posiadają osłony pozwalające zwiększyć średnicę koszenia (50–60 cm względem standardowych 41–42 cm).
    Jedyne co można zrobić, to podregulować gaźnik w zakresie małych otwarć przepustnicy, tak aby silnik pracował przy odpowiednim składzie mieszanki. Zwykle w chińczykach gaźniki są regulowane tak, że silniki pracują w zakresie bogatej mieszanki (słyszalne czterotaktowanie). Ostatecznie można wymienić cylinder na mniejszy (43 cm³), choć nie poprawi to kultury pracy silnika, a silnik może się przylewać na wysokich obrotach ze względu na większą dyszę główną w gaźniku.
  • REKLAMA
  • #3 20117121
    Tomasz4499
    Poziom 4  
    Na wstępie dzięki za odzew w temacie. Zdaję sobie z tego sprawę że kupiłem zdecydowanie zbyt duża kosę jak na aktualne potrzeby. Przed kupnem szukałem informacji co warto a co omijać z daleka ale wiadomo że są różne opinie bo jedni sobie chwalą a inni wręcz przeciwnie. Byłem nastawiony na kupno małej kosy ale podczas oglądania jakość wykonania nie powalała w porównaniu do tej którą kupiłem. Pytałem doradcy jaką poleca z wybranych modeli i która jest najmniej awaryjna ze względu na zgłoszenia w okresie gwarancyjnym. Polecił tą i dodał że ma system antywibracyjny itp. W ogólnym podsumowaniu zdecydowałem się na zakup bo sądziłem że zapas mocy może się kiedyś przydać a spalanie może nie będzie aż tak duże w porównaniu do mniejszych ale teraz wiem że się sporo przeliczyłem więc może ten temat pomoże komuś w wyborze i uniknięciu błędu żeby potem się nie denerwować itp. Dodam tylko że kosa została kupiona w znanym markecie budowlanym na literkę C. Ten model ma podobne oznaczenie w markecie lub innym sklepie ale kolorystycznie zdecydowanie się różną. Więc zastanawiam się czy jakoś tych produktów jest ta sama a może zdecydowanie odbiega i to jest przyczyną nadmiernego zużycia paliwa.
  • REKLAMA
  • #4 20118852
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 618
    Daj to obejrzeć komuś co ma pojęcie (serwis kosiarek, kos, mechanikowi). Te kosy palą więcej (ale bez przesady) ale też więcej robią .
  • REKLAMA
  • #5 20118985
    Tomasz4499
    Poziom 4  
    Kosa od poniedziałku jest w serwisie ale gdy ją odbiorę i wypróbuję to napiszę co z tej regulacji wyszło.
  • #6 20207613
    Tomasz4499
    Poziom 4  
    Według serwisu wyregulowano gaźnik oraz zwiększono obroty. Spalanie jest mniejsze ale mam nadzieję że po odpowiednim dotarciu elementów silnika i poprawieniu techniki operowania gazem będzie zdecydowanie lepiej.
REKLAMA