logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NISSAN MURANO Z51 2.5 DCI 190 - NISSAN MURANO - rozszczelniona chłodnica automat

GALILEO_WARSZAWA 25 Lip 2022 23:14 2847 4
REKLAMA
  • #1 20116495
    GALILEO_WARSZAWA
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z automatyczną skrzynią biegów w Murano 2.5 DCi diesel 190 KM model Z51, rocznik 2011. Chłodnica oleju skrzyni biegów się rozszczelniła, olej wyciekł, skrzynia przestała pracować. Chcę wymienić chłodnicę (znajduje się lewym przednim rogu przy nadkolu) i uzupełnić olej.
    I tu problem - skrzynia automatyczna w wersji diesel 2.5DCI 190KM jest zupełnie inna niż w Murano 3,5 benzyna. W wersji z silnikiem benzynowym posiada bagnet poziomu oleju w skrzyni. Łatwo dolać olej i sprawdzić poziom.
    W wersji z silnikiem Diesla bagnetu nie znalazłem. Nie widać żadnego otworu, którym można nalać olej do wymaganego poziomu. Pytanie do osób, które kiedyś uzupełniały olej w tej skrzyni - jak go najlepiej wlać i do jakiego poziomu? Czy jest jakaś fiszka serwisowa w tym temacie?

Przy dynamicznej wymianie oleju w skrzyni odmierzają poziom zlany i uzupełniają podobną objętość. Jednak co w przypadku gdy nie wiemy ile oleju ubyło? Jaki jest prawidłowy poziom? W Subaru Outbacku przy podobnym problemie udało się dolać olej do wymaganego poziomu (na pracującym silniku uzupełniamy aż do przelewu). Tu w Nissanie wszystko wygląda jak chińskie (albo francuskie).

Kolejne pytanie: czy producent przewiduje statyczną wymianę oleju w skrzyni automatycznej w wersji diesla?

Olej jaki wskazał serwis do tej skrzyni to Nissan At-Matic S Fluid KE90899933. Jeśli ktoś stosował inny to proszę o rekomendację.
    Wstawiam zdjęcie skrzyni biegów od strony lewego koła i od spodu. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    NISSAN MURANO Z51 2.5 DCI 190 - NISSAN MURANO - rozszczelniona chłodnica automat NISSAN MURANO Z51 2.5 DCI 190 - NISSAN MURANO - rozszczelniona chłodnica automat
  • REKLAMA
  • #2 20116577
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    GALILEO_WARSZAWA napisał:

Przy dynamicznej wymianie oleju w skrzyni odmierzają poziom zlany i uzupełniają podobną objętość. Jednak co w przypadku gdy nie wiemy ile oleju ubyło? Jaki jest prawidłowy poziom?

Nie wiem skąd takich bzdur się dowiedziałeś. Podczas wymiany dynamicznej i tak mechanik sprawdza w nocie katalogowej ile oleju wchodzi.
  • REKLAMA
  • #3 20116854
    GALILEO_WARSZAWA
    Poziom 7  
    Według serwisu wchodzi 7L oleju łącznie, co nie zmienia faktu, że jakoś trzeba ten poziom sprawdzić. Jak?
  • REKLAMA
  • #4 20361708
    GALILEO_WARSZAWA
    Poziom 7  
    Ponieważ musiałem się trochę naszukać rozwiązania to podzielę się z innymi, może się komuś przyda.
    Piękna śruba od tyłu skrzyni z porządną podkładką miedzianą, którą podejrzewałem o wlew i poziom olej w skrzyni biegów okazała się pod ciśnieniem a więc to nie to. Olej do tej skrzyni automatycznej w NISSAN Murano 2.5D metodą statyczną napełnia się od dołu (podobnie jak w skrzyniach DSG). Aby do niej się dostać trzeba odkręcić 2 śruby od uchwytu gumowej łapy skrzyni biegów (która ją zasłania) a trzecią śrubę poluzować i obrócić łapę. Wtedy odsłoni się poszukiwana śrubka, służąca zarówno do spustu jak i dolewania, W środku otworu jest rurka, która ustala poziom oleju w obudowie. Przelewamy aż zacznie nadmiar wypływać. Oczywiście sprawdzamy poziom oleju skrzyni biegów na pracującym silniku.
    Powodzenia!
    NISSAN MURANO Z51 2.5 DCI 190 - NISSAN MURANO - rozszczelniona chłodnica automat NISSAN MURANO Z51 2.5 DCI 190 - NISSAN MURANO - rozszczelniona chłodnica automat
  • #5 20453265
    jurekmusial3
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Cześć kolego ja chce sprawdzic poziom oleju w skrzyni w murano 2.5 d i mam taką śrubkę pod łapa skrzyni ale jest tylko jedna i jak ja odkręcę to nie wyleje mi się cały olej
    A jak wykręcić tą drugą żeby spuścic olej z całej skrzyni
REKLAMA