logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Foxess T6: Nie uruchamia się po nocy - aktualizacja oprogramowania

aldr1c84 26 Lip 2022 20:58 4983 9
  • #1 20117703
    aldr1c84
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Coś podobnego było tutaj opisywane chociaż nie wydaje mi się że to samo co ja mam.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3618443.html

Mianowicie, jeszcze w marcu zostałem również posiadaczem fotowoltaiki na szczęście na "starych" zasadach. Obecnie mam problem z falownikiem Foxess T6. Zaczęło się od tego, że falownik nie uruchamiał się/nie wybudzał po nocy. Instalacja 6.4kwp falownik 6kwp - także niskie napięcie nie było problemem, raz czekałem nawet do południa słonce pięknie świeciło i trzeba było go ręcznie wyłączyć (pokrętłem on/off z boku falownika) odczekać minute albo dwie i włączyć ponownie, wtedy dopiero zaczynał działać. Dzwoniłem do firmy która to zakładała, niestety nie wiedzieli w czym problem mieli przekazać dalej - niestety po założeniu już nie jest taka responsywna jak była wcześniej zanim im pieniądze doszły. Także czekałem i nic, w końcu zadzwoniłem do Foxessa - po sprawdzali zaktualizowali oprogramowanie, włączyli jakiś tryb monitorowania i problem "prawie" został rozwiązany. Teraz dlaczego prawie, ogólnie falownik działa dobrze z tym, że jeśli w nocy, podkreślam w NOCY jak falownik jest w trybie "uśpienia" Tauron wyłączy nawet na chwile prąd, falownik już się rano nie uruchomi i ponownie kolejna akcja rano - wyłączenie na minute dwie i włączenie rozwiązuje problem. Łatwo mogę to odtworzyć poprzez wyłączenie w nocy bezpieczników AC na drugi dzień falownik się nie włącza i trzeba go wyłączyć i włączyć ponownie.
    Oczywiście, mnóstwo telefonów z instalatorami, Foxessem, ponowna aktualizacja oprogramowania itd, problem dalej jest - trwa to już 3-ci miesiąc. Nie jest to jakieś uciążliwe bo Tauron aż tak często ostatnio prądu nie wyłącza ale za tydzień jadę na urlop i jeśli wtedy wyłączą a mnie nie będzie w domu to mam przynajmniej pare dni bez produkcji o ile nie całe 2 tygodnie jak będę miał pecha i prądu nie będzie pierwszej nocy kiedy mnie nie będzie w domu.
    Dosyć ważna informacja którą muszę tutaj dodać we 3-ech z sąsiadami założyliśmy z tej samej firmy i ten sąsiad któremu zakładała ta sama ekipa dzień po mnie ma ten sam problem. 3-ci sąsiad miał zakładane 3 tygodnie po Nas ta sama firma, ten sam sprzęt, moc itd ale inna ekipa i u niego nie ma tego problemu. Odpowiedź wiadomo jaka się sama nasuwa, że coś źle podłączyli ale niestety nie dla firmy w której zakładałem, przysłali innego elektryka zaktualizowali falownik znów, itd - problem dalej jest.
    Wszystko wygląda mniej więcej tak samo u Nas wszystkich ale ostatnio zacząłem sam sprawdzać co może być nie tak bo firma ze u nich wszystko wyglada dobrze itd, że może falownik na testy wezmą na jesieni itp.
    Mianowicie przy instalacji Pan "elektryk" jak podpinał instalacje PV do głównej skrzynki AC w moim domu podpiął od "góry" przy różnicówce zdjęcie pierwsze poniżej, nawet pamiętam że do wtedy zapytałem czy może tak być oczywiście odpowiedział że tak nie ma żadnej różnicy.

Sprawdziłem, u sąsiada i wszystkie przewody ma podpięty "od dołu" czyli tam gdzie prąd sieciowy wchodzi do budynku zdjęcie poniżej

Zacząłem szukać i natknąłem się na ten post który dałem powyżej na początku. Ogólnie wydaje mi się, że powód nie włączającego się falownika po nocy kiedy braknie prądu AC jest spowodowany tym podłączeniem "od góry" różnicówka z tego co wiem ma czas reakcji 50ms może dlatego nie "wstaje" falownik rano, właśnie przez to opóźnienie? Zadzwoniłem również do zaprzyjaźnionego elektryka który jednak nie robi fotowoltaniki i według niego nie powinno to mieć znaczenia ale coś jednak jest nie tak skoro obok u sąsiada ta sama moc, ten sam falwonik ale podłączenie "od dołu" i problemu nie ma.

Powoli moja cierpliwość zaczyna się kończyć względem firmy u której kupiłem jak również Foxessa (chociaż jestem pewien, że to nie problem falownika), także dlatego szukam pomocy tutaj (jestem od wielu lat na elektrodzie ale niestety nie mogę się dostać do poprzedniego konta nick: aldr1c) . Będę wdzięczny za opinie, rady itp. Dodam, że ktoś również na forum Foxess o tym pisał, że miał ten sam problem co my tzn ze rano się w ogóle nie załączał. Odpisałem dzisiaj, żeby sprawdzić moją "teorie" , niestety jest to nowe konto stare nie mogę na razie odzyskać nie mogę zewnętrznych linków w posty wklejać ale jak pisałem opis problemu na forum Foxess jest ten sam i tylko mój post w odpowiedzi jak na razie.
  • Pomocny post
    #2 20117762
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 671
    Czas zadziałania różnicówki nie ma nic wspólnego z czasem trwania zaniku napięcia w sieci. Niestety tak jest jak się inwestuje w wynalazki które na rynku są kilka miesięcy (czytaj Foxess). To co się rzuca na podstawie zdjęć to jedna rozdzielnica na poprawnie wykonany rozdział PE-N a w drugiej wygląda to jakoś dziwnie.
  • #3 20117777
    aldr1c84
    Poziom 2  
    Cześć Michał,

Dzięki za odpowiedź. Wszyscy z którymi do tej pory rozmawiałem czy pisałem mówią to samo, że to podłączenie nie powinno mieć znaczenia. To jest tylko moja teoria o czasie zadziałania różnicówki, bo innego wytłumaczenia nie widzę. Rozumiem, że Foxess jest nowy na rynku co może być problemem ale nie wydaje mi się żeby tutaj sam falownik był problemem jakby tak było to ten 3-ci sąsiad prawdopodobnie miałby ten sam problem - sprawdzałem ta sama seria co u mnie także pewnie cała powinna być wadliwa, skoro u mnie i u jednego sąsiada nie działa a u trzeciego - ta sama seria działa. Co prawda to już są 4 podobne problemy dodając te 2 posty o których pisałem na forum Foxess także może coś w tym jest.
    @MichałS Co do Twojej obserwacji
    " to jedna rozdzielnica na poprawnie wykonany rozdział PE-N " - masz na myśli pierwsze czy drugie zdjęcie w poście? tzn chce sie dowiedzieć które uważasz za dobre wykonanie ?
  • Pomocny post
    #4 20117805
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    W obu przypadkach podłączenia dokonano niewłaściwie. Na pierwszym zdjęciu widać zmianę przekroju bez dobezpieczenia i rasowe wpięcie się na pałę za pomocą końcówek widełkowych. Pomijając szkodliwy i niebezpieczny wyłącznik główny to taka realizacja przyłączeń PV zasługuje na specjalne miejsce w piekle. Zresztą to samo, w które powinien trafić amator-twórca tej rozdzielnicy.

Drugi przypadek jest przykładem totalnego skretynienia wykonawcy PV bo wpiął się również za WG ale dokładając swoje przewody zakończone końcówkami tulejkowymi obok istniejących. Oba rozwiązania należy piętnować. Tutaj niewiele jest dobrze i jest ogromna szansa, że wyłączając zasilanie lub je wyłączając uszkodzono falownik. Taki urok załączania napięcia bez przewodu neutralnego.
  • #5 20129808
    aldr1c84
    Poziom 2  
    Dzięki @pol102 za odpowiedź, to rozumie że druga instalacja w której falownik działa (drugie zdjęcie) została wykonana "gorzej" niż moja? ;-) Niestety wierzyłem, że jednak nie będę musiał się na tym "znać" ale jak widać w dzisiejszych czasach trzeba się na wszystkim znać bo inaczej wychodzą takie rzeczy jak na zdjęciach. Przekrój jest zmieniony na 6mm2 które idą od skrzynki z bezpiecznikami obok falownika bo na początku miałem jeszcze niby gniazdo pod pompę którę zdemontowali, jak się okazało że nie jest potrzebne. Czyli ogólnie nie powinno być różnicy kiedy jest podłączone od "góry" różnicówki i od "dołu"?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi i rady.
  • #6 20278268
    Rudman
    Poziom 2  
    Witaj @aldr1c84,
    Czy udało ci się rozwiązać Twój problem?
    Mam właśnie świeżą instalację z falownikiem T6 i mam dokładnie taki sam problem jak Twój....

Pozdrawiam,
    Łukasz
  • #7 20279895
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    W falownikach foxess problem z wstawaniem z rana jest spowodowane błędem w sofcie i zmianie jednego parametru serwisowego. Jeżeli jest podpięty pod Internet to wystarczy zadzwonić do instalatora lub serwisu foxessa aby zaktualizowali software w falowniku. Jeżeli instalator nie wie o co chodzi to słaby fachowiec a problem jest znany w kręgu tych co serwisują falowniki PV
  • #8 20280519
    Rudman
    Poziom 2  
    Przemko21 napisał:
    W falownikach foxess problem z wstawaniem z rana jest spowodowane błędem w sofcie i zmianie jednego parametru serwisowego. Jeżeli jest podpięty pod Internet to wystarczy zadzwonić do instalatora lub serwisu foxessa aby zaktualizowali software w falowniku. Jeżeli instalator nie wie o co chodzi to słaby fachowiec a problem jest znany w kręgu tych co serwisują falowniki PV

Falownik mam podłączony do internetu i wykonywana była aktualizacja w ubiegłymtygodniu przez pracownika Foxess. (zdalnie).
    Problem jest inny niż Pan opisuje. Falownik nie wstaje jeżeli w nocy wystąpi przerwa w dostawie prądu od strony dystrybucji. Wtedy falownik rano nie wstaje i trzeba go resetować.
  • #9 20530667
    kjawo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć, czy problem został rozwiązany? Dzisiaj zaobserwowałem podobny problem.
  • #10 20542871
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    W falownikach serii G3 trzeba aktualizować soft i zmienic parametr AFCI. Wymagany Kontakt z instalatorem lub serwisem Foxess. Można to zrobić zdalnie lub wgrać oprogramowanie z pendrive i wyłączyć AFCI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falownikiem Foxess T6, który nie uruchamia się po nocy, mimo że instalacja fotowoltaiczna działa poprawnie. Po aktualizacji oprogramowania przez serwis Foxess, problem nie został rozwiązany. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że problem może być związany z błędami w oprogramowaniu lub niewłaściwym podłączeniem instalacji. Wskazano również, że w przypadku przerwy w dostawie prądu falownik nie wstaje i wymaga resetowania. Użytkownicy sugerują kontakt z instalatorem w celu zmiany parametrów serwisowych, takich jak AFCI, co może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA