logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co wyłącza pompkę paliwa po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon?

wkrleg 12 Lis 2005 15:20 6873 13
REKLAMA
  • #1 1975956
    wkrleg
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    przekrecajac kluczyk w pozycje zaplon zalaczamy przekaznik zaczyna pracowac pompka paliwa przez okreslony czas. Co powoduje jej wylaczenie. Napiecie pojawia sie znow jak krecimy zaplonem
  • REKLAMA
  • #2 1975979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1976035
    wkrleg
    Poziom 16  
    czyli w zwyklym polonezie dziala sterownik z kompa bo przekaznik ma zupelnie zwykly

Dodano po 1 [minuty]:

przy pomiaze na przekazniku pompy zaniklo mi +12v
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1976053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1978616
    wkrleg
    Poziom 16  
    a czy jest mozliwosc zeby za szybko wylaczal ten przekaznik i pompka niedopompowala paliwa.
  • #6 1983212
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Raczej nie.
    CZas we wszystkich polonezach jest taki sam, ok 4- 5 sek.
    Aby podpompowac paliwo , mozesz trzkrotnie właczyc i wyłaczyc zapłon przed uruchomieniem rozrusznika.
    A jesli to nie pomoze i nadal jest za mało paliwa w urzadzeniu wtryskowym podczas kreceniem rozrusznika, to wyglada na niesprawna pompa, za małe cisnienie wtrysku, za niski poziom paliwa w zbiorniku, porostu za mały wydatek pompy.
    Czas chyba na wymiane pompy....
    Darek.
  • #7 1983257
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    często zdarza się korozja na stykach przy zbiorniku, potrafi nawet zjeść konektory. Zły styk -> małe obroty -> mała wydajnosć pompy. Sprawdź w jakimm są stanie - dostęp przez wnękę zapasówki.
  • #8 1983750
    wkrleg
    Poziom 16  
    Czepilem sie tego tematu dlatego ze kolega z poloneza przyjechal do mnie juz po wymianie pompki.Dowiedzialem sie ze napewno nie na nowa. Po regeneracji .Podobno zanuzona w naczyniu na stole pompowala.Ja zauwazylem ze po przekreceniu w zaplon strasznie szybko sie wylacza przekaznik nawet nie ma 3 sek.Za filtrem paliwa jest przezroczysty wezyk i widac w nim powietrze nie ma ruchu paliwa.Zdjelem dolot do filtra i nie ma reakcji ,paliwo stoi brak cisnienia. Stwierdzam ze raczej musi byc to ta pompka.Wymienili mu na tez uszkodzona i skasowali.Czyli wracajac do pytania rozumiem ze sterownik (komputer) rozlacza przekaznik od strony masy po okreslonym czasie ok 4-5 sek) Czy tak ?
  • REKLAMA
  • #9 1984190
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Po połrocznej jezdzie na gazie moja pompa odmówiła wspołpracy. Kupiłem uzywana od opla i zamontowałem.
    Oczywiscie jeszcze przed włozeniem zbiornika do samochodu sprawdziłem jej skutecznosc.
    Wlałem 10 l paliwa do zbiornika, przedmuchałem oba przewody paliwowe od pompy do wtryskiwaczy, podłaczyłem napiecie do pompy na stałe i włozyłem koncówke przewodu za filtrem do butli 5 l. i czekałem na efekt. Paliwo ciekło pełnym strumieniem o srednicy przewodu paliwowego ok 7-8 mm do butelki, w ciagu 1 min uzbierało sie ponad 2 litry.
    Tylko takie "organoleptyczne" sprawdzenie cisnienia pozwoli na okreslenie skutecznosci nowej pompy.
    Po tych czynnosciach poprostu wszystko zamontowałem do auta i do dzis ( mineło juz poł roku) nie ma problemu z pompą.
    Przy zimnym silniku zapalam na benzynie , po dwukrotnym przekreceniu kluczykiem i wstepnym podpompowaniu do układu wtrysku.
    Maxymalnie 7- 10 sek rozrusznik i auto zapala. ( Poldek na wtrysku tak ma)
    Przy ponownym uruchomieniu "pali na dotyk"
    Darek.

P.S. CZas u mnie jest własnie ok 4 sek, zawsze identyczny i zawsze dwukrotnie właczam zapłon.
  • #10 1985151
    cyruss
    Poziom 31  
    na czas włączenia pompki nie ma wpływu - załącza ją komputer wtrysku. Stuk przekaźnika wyraźnie słychać w okolicy schowka - przy wtrysku Multec, czasu nigdy nie mierzyłem ale jest krótki - jutro sprawdzę. Można sprawdzić we dwie osoby czy słychać silnik pompki - druga osoba musi mieć głowę w bagażniku. Pompka działała na stole - ale czy dawała ciśnienie? do ruszenia zaworu przelewowego we wtrysku trzeba go trochę.
  • #11 1985337
    wkrleg
    Poziom 16  
    przy drugiej pompie wymienionej przez mechanika i podobno sprawdzonej na stole nie bylo cisnienia .Wczesniej napisalem ze odlaczylem przewod przy filtrze paliwa i nic zero ruchu paliwem.
    Pompe slychac ze pracuje.
    - ja stwierdzam ze druga co wsadzili tez jest wadliwa.
    Chcialem tylko dowiedziec sie co i na jakiej zasadzie rozlacza przekaznik pompki po przekreceniu w poz.zaplon ,nie rozruch
  • REKLAMA
  • #12 1985446
    cyruss
    Poziom 31  
    A po wymianie pompy jeździł (takie głupie pytanie)? o ile pamiętam to prosta pompka wirnikowa, chyba że wirnik kręci się na osi to nie będzie pompować. A może zamieniony przewód wylotowy pompki z przelewowym z wtrysku (też głupie pytanie) ale nic mądrzejszego nie przychodzi mi do głowy.
  • #13 1985531
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    pompkę zawsze usłyszysz jeżeli działa , nie musisz nasłuchiwać w okolicach bagażnika

jeżeli po zdjęciu przewodu pod maską paliwo nie płynie a pompka działa to znaczy , może być problem z przewodami , może coś przypchane

za małe ciśnienie pompki może być za niskie do poprawnej pracy wtryskiwacza ,
  • #14 2258902
    wkrleg
    Poziom 16  
    przyczyna usterki byla w zamianie przewodu paliwa przy pompie .juz smiga dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon w samochodach, takich jak Polonez, załącza się przekaźnik pompy paliwa, który jest sterowany przez sterownik silnika (komputer). Sterownik podaje masę na uzwojenie przekaźnika, co powoduje pracę pompki paliwa przez określony czas, zwykle około 4-5 sekund. Po tym czasie sterownik rozłącza masę, wyłączając przekaźnik i pompę. Czas ten jest stały i ma na celu wstępne podanie paliwa do układu wtryskowego przed uruchomieniem silnika. Problemy z szybkim wyłączaniem pompki mogą powodować niedopompowanie paliwa, co skutkuje brakiem ciśnienia i powietrzem w przewodach paliwowych. Przyczyną mogą być uszkodzone lub skorodowane styki przy zbiorniku, wadliwa pompa, niewłaściwe podłączenie przewodów paliwowych lub niskie ciśnienie pompy. Diagnostyka obejmuje sprawdzenie stanu przekaźnika, pompy (również na stole testowym), przewodów paliwowych oraz obecności ciśnienia i przepływu paliwa. W jednym przypadku usterka została rozwiązana przez poprawne podłączenie przewodu paliwa przy pompie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA