logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Światła włączają się wraz ze światłem stop w skuterze

bulaboys22 28 Lip 2022 04:09 1368 13
REKLAMA
  • #1 20119286
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ocena: 55
    Witam, ostatnio zmieniłem żarówki w skuterze Aprilia rally lc 96r ze zwykłych na ledowe.
    Zmieniłem też klakson.
    Zaobserwowałem że po wciśnięciu hamulca światła się zapalają.
    Czy to może być wina odwrotnie założonych kabli na klaksonie, czy te żarówki robią jakieś zwarcie w układzie elektrycznym?
    Dodam że w skuterze rozładowywuje się akumulator, czuć że ładowanie działa, ale nie tak jak kiedyś.
    No i mam przerobione kierunkowskazy na led po przez zamontowanie diod na żarówce kontrolki świateł.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3813990.html
  • REKLAMA
  • #2 20119326
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 128
    Zwarcie w instalacji. Wszystkie ścieżki elektryczne do sprawdzenia. Powodzenia ;-)
  • REKLAMA
  • #3 20119456
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Czyli te żarówki nie robią różnicy?
    Bo jak w podanym linku do tematu o kierunkowskazach musiałem lutować diody bo był za mały pobór prądu i kierunki działały jak światła awaryjne.

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

Zmieniłem żarówki na podstawowe, I wszystko działa poprawnie. Także za wcześniejsze rady dziękuję.
    Musi być jakieś sprzężenie zwrotne, czy coś..
    Jak to obejść, ktoś coś ?
  • REKLAMA
  • #4 20123337
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    bulaboys22 napisał:
    czuć że ładowanie działa

W jaki sposób to "czuć"?

bulaboys22 napisał:
    Jak to obejść

Podstawową wiedzą z elektryki i elektroniki.

bulaboys22 napisał:
    Musi być jakieś sprzężenie zwrotne, czy coś..

Bzdura
  • #5 20123363
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Bo akumulator czasem podczas próby uruchomienia skutera się rozładuje całkowicie.
    Po dłuższej jeździe skuterem, akumulator odzyskuje moc w jakimś stopniu.
    Choć na pewno stracił on swoją moc, jaką miał od nowości.
    Jeżeli ma Pan wiedzę jak zrobić, proszę się podzielić że mną.
  • #6 20135057
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Widzę las rąk chętnych, którzy dzielą się ze mną swą wiedzą...
    Która według Pana jest wiadoma dla wszystkich laików...
  • #7 20135082
    faradek
    Poziom 23  
    Ocena: 109
    Czy tylne światło pozycyjne i światło stop są na jednej żarówce dwuwłóknowej? Jeśli tak to najprawdopodobniej w tym miejscu jest problem. A może się tak dziać dlatego, że zazwyczaj stop jest zasilany napięciem DC z akumulatora, a światła mijania/drogowe i pozycyjne wprost z prądnicy napięciem AC. Albo po prostu żarówka robi zwarcie w oprawce.
  • #8 20135147
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Tylne światło jest ledowe, pisałem, że po zmianie na standardowe żarówki problemu nie ma.
    Tylko kiedy założę żarówki led z przodu.

https://allegro.pl/oferta/lampa-tyl-cpi-keeway-focus-mbk-yamaha-aerox-led-10522055791

Ruiandsion 2pcs DC 12V P26S LED Bulb Motorbike Motorcycle Headlight Super Bright 3030 56SMD Chipsets 6000K White https://amzn.eu/d/2P5rFdU

Dodano po 9 [minuty]:

Podawałem też link kiedy miałem problem z kierunkowskazami. I po wlutowaniu diod na żarówkę kontrolki problem znikł.
    Może tu też trzeba diody na żarówkę kontrolki świateł?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3813990.html

Dodano po 17 [minuty]:

Może to wina odwrotnie podłączonych kabli do żarówek, chodzi o biegunowość?
    Bo są dwie z przodu i do każdej idą 2 kable.
    Tylko jak to wyjaśnić kiedy wcisnę stop, że zapalają się światła przednie?
  • #9 20138857
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Same fachury od elektroniki tu widzę...
  • #10 20329436
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Zmieniłem regulator napięcia i problem rozładowanego akumulatora znikł.
    Co do tych żarówek led, aby je założyć.
    Może wlutować diody na kable żeby problem znikł ?
    Może jakichś tranzystor ?
  • #11 20329501
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2558
    Kombinujesz jak koń pod górę z tymi chińskimi LEDami.
    Najbardziej prawdopodobne jest to, że zamienniki żarówek dwuwłóknowych mają uproszczoną budowę. Za światło pozycyjne i stop odpowiadają te same LEDy, różni się tylko prąd diody. Pomiędzy jednym a drugim zaciskiem znajduje się tylko rezystor. Do prawidłowego działania wymagany jest stan niskiej rezystancji na przewodzie świateł pozycyjnych (obecność innych żarówek żarowych). W LEDówce powinny być zastosowane diody prostownicze, lecz przy LEDach w całym układzie niewielki upływ prądu zaporowego potrafi zaświecić czułe LEDy.
    Inna sprawa, że do LEDów potrzebne jest źródło stałego prądu. Nie wystarczy dać diodę czy mostek na zasilanie z alternatora, bo i tak się spalą (szczytowe napięcie wyższe od uśrednionego, regulowanego). Alternator trzeba przerobić (zmiana uzwojenia statora, inny regulator napięcia i przeróbka instalacji), bo przy samym tylko przełączeniu zasilania na akumulator alternator ma bardzo małą sprawność przy ładowaniu akumulatora.
    Skoro zmieniłeś regulator napięcia i teraz akumulator lepiej się ładuje, to lepiej sprawdź czy w regulatorze znajduje się układ kontroli napięcia ładowania. Obecnie chińczyki zalewają rynek regulatorami w których zamiast układu na tyrystorze znajduje się tylko dioda prostownicza. Tańsza produkcja, ale użytkowanie takiego regulatora skutkuje przeładowywaniem akumulatora — napięcia ładowania rzędu 16–17 V.
  • REKLAMA
  • #12 20330539
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Rozumiem idee ,natomiast chcę tylko rozwiązać problem jak powyżej.
    Więc pomogło by tu wstawienie diod prostowniczych na kable tylnej lampy?
    Czy przedniej.
    Czy nadal byłby problem z przepięciem pomiędzy aku a prądnicą?
    Mam diody 2A ,spaliły by się w tym układzie?
  • #13 20543023
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Witam ponownie, wstawiłem diody na dwa kable kreska na diodzie w kierunku lampy.
    Na początku problem znikł, później nadal problem się pojawił. Dlaczego to nie działa?
    Czy powinienem te diody polutować na trzy kable?
  • #14 20574246
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Brak wiedzy, znikoma pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektryką w skuterze Aprilia Rally LC 96R po wymianie żarówek na LED-owe oraz klaksonu. Zauważył, że światła zapalają się po wciśnięciu hamulca, co może być spowodowane zwarciem w instalacji elektrycznej lub błędnym podłączeniem kabli. Po powrocie do standardowych żarówek problem zniknął, co sugeruje, że LED-y mogą powodować sprzężenie zwrotne. Użytkownik rozważał zastosowanie diod prostowniczych w celu rozwiązania problemu z przepięciami oraz rozładowywaniem akumulatora, które ustąpiło po wymianie regulatora napięcia. Dyskusja dotyczyła również konieczności przeróbki instalacji elektrycznej dla prawidłowego działania LED-ów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA