logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Alternatywy dla Whirlpool AKP 335 IX + AKM 608/01 NE: wybór nowego piekarnika i płyty indukcyjnej

tomekerek 28 Lip 2022 23:34 1023 16
  • #1 20120522
    tomekerek
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich,

Kupiliśmy mieszkanie, w którym stoi stary zestaw piekarnik z płytą indukcyjną (porysowane i poobijane z powodu lat użytkowania) Whirlpool AKP 335/IX + AKM 608 NE/WP/01. Ze ściany za piekarnikiem "wychodzi" kabel z 5 żyłami (wiadomo: L1, L2, L3, neutralny i ochronny)

Alternatywy dla Whirlpool AKP 335 IX + AKM 608/01 NE: wybór nowego piekarnika i płyty indukcyjnej

które wpięte są do piekarnika za pomocą 5 śrub a z piekarnika wychodzą 4 kolorowe złącza, do których połączone są 4 wiązki przewodów idące do płyty indukcyjnej

Alternatywy dla Whirlpool AKP 335 IX + AKM 608/01 NE: wybór nowego piekarnika i płyty indukcyjnej

I pytanie - jaki nowy piekarnik i płytę indukcyjną mogę zamontować mając obecnie taką instalację?

Chciałbym po prostu wykręcić 5 żył z tyłu piekarnika i wkręcić w identycznej kolejności do nowego piekarnika (wiadomo - uważając na oznaczenia itd) no a nową płytę podłączyć tak jak teraz ma to miejsce obecnie do nowego piekarnika. Czy takie zestawy są jeszcze w sprzedaży? Trochę już orientowałem, pytałem w sklepach itd, ale sprzedawcy się w tych tematach naprawdę nie orientują no a wolałbym po zakupie się nie dowiedzieć, że muszę poprosić elektryka, który będzie musiał zrobić przeróbkę instalacji elektrycznej, bo "coś tam coś tam"

Dodam tylko, że na naklejce od płyty indukcyjnej jest napis "230V 50Hz" czyli piekarnik podaje jej jednofazówkę podczas gdy sam dostaje "ze ściany" trójfazówkę...

Czy mogę kupić osobno piekarnik 400V firmy "X" i osobno płytę 230V firmy "Y" i to się da łatwo podłączyć używając tych 5 żył? Czy może lepiej szukać takiego zestawu jak jest w kuchni obecnie?

Proszę o informację czy wręcz propozycję konkretnych zestawów, dziękuję.
  • #2 20120533
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1067
    tomekerek napisał:
    muszę poprosić elektryka, który będzie musiał zrobić przeróbkę instalacji elektrycznej, bo "coś tam coś tam"

Witam, jeśli nie masz o tym pojęcia i stosownych uprawnień to jednak będziesz musiał to zrobić.
    To
    tomekerek napisał:
    "coś tam coś tam"
    to Twoje bezpieczeństwo.
  • #3 20120535
    tomekerek
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź :)

W pełni popieram kwestię bezpieczeństwa i dlatego bym po prostu chciał kupić identyczny zestaw jak mam teraz, w którym (po odłączeniu oczywiście zasilania w całym mieszkaniu) luzuję 5 śrub i wyjmuję 5 żył ze starego piekarnika i wkręcam je odpowiednio do nowego.

Czy ktoś się orientuje czy takie zestawy jak mam obecnie są jeszcze w sprzedaży?
  • #4 20120541
    gorki73
    Poziom 39  
    tomekerek napisał:
    Czy mogę kupić osobno piekarnik 400V firmy "X" i osobno płytę 230V firmy "Y" i to się da łatwo podłączyć używając tych 5 żył?

Dla mnie, jeśli do kuchni "wchodzą" Ci 3-fazy to możesz kupić cokolwiek i bez problemu elektryk Ci to podłączy.
    Fachowiec zobaczy co to za żyły (o jakim przekroju), sprawdzi ponadto zabezpieczenia w Twojej rozdzielnicy i zrobi stosowne pomiary instalacji elektrycznej w kuchni.
  • Pomocny post
    #5 20120649
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    tomekerek napisał:
    Dodam tylko, że na naklejce od płyty indukcyjnej jest napis "230V 50Hz" czyli piekarnik podaje jej jednofazówkę podczas gdy sam dostaje "ze ściany" trójfazówkę...

Niekoniecznie tak to będzie.

tomekerek napisał:
    Czy mogę kupić osobno piekarnik 400V firmy "X" i osobno płytę 230V firmy "Y" i to się da łatwo podłączyć używając tych 5 żył?

Nie tędy droga.

tomekerek napisał:
    I pytanie - jaki nowy piekarnik i płytę indukcyjną mogę zamontować mając obecnie taką instalację?

Przy doprowadzonej onstalacji 5 złył można podłączyć wszystko.
    Sygerował bym niezależnie zasilaną płytę oraz piekarnik.
    I tak będzie musiał to podłączyć uprawniony elektryk, choćby z tytułu gwarancji (o bezpieczeństwie już nie wspomnę).
  • #6 20121531
    tomekerek
    Poziom 5  
    Dzięki za kolejne odpowiedzi. Dopytałem w kilku marketach i faktycznie (o czym nie miałem pojęcia) muszę mieć zaświadczenie od elektryka z odpowiednimi uprawnieniami, aby w razie awarii np. za 6 miesięcy otrzymać darmową naprawę gwarancyjną...

Pooglądaliśmy dziś konkretne modele i z wielu płyt wychodzą 4 żyły (opisane: L, L, N, P) a wszystkie piekarniki wymagają zaledwie 230V, 3.4kW i mają puszczony 3-żyłowy przewód ale bez tradycyjnej końcówki, którą wiadomo - byśmy wpięli bezpośrednio do gniazdka.

I pytanie z ciekawości (bo już wiem, ze i tak będę musiał wołać elektryka do podłączenia zestawu, aby mieć gwarancję):

Czy dobrze myślę, że kupując sprzęt jak wyżej opisałem to Elektryk wepnie 5 żył z przewodu wychodzącego ze ściany w odpowiednią kostkę a nastepnie na wyjściu zrobi tak jak sobie to rozrysowałem:

Dodam tylko, że w mieszkaniu jest wyłącznik różnicowoprądowy Iskra NFI4 40A 0.3 A, jeden wyłącznik nadprądowy G63 B16 oraz pięć sztuk wyłączników G61 B16 a poprzednia właścicielka dziś mi powiedziała, że podczas montażu tej obecnej płyty i piekarnika była ekipa elektryków, którzy od zera kładli całą insalację do wszystkich gniazdek z wszystkimi przewodami 2.5mm^2. Dodała, że moc zestawu piekarnik + płyta to 9,2 kW i zabezpieczenie 16A w zupełności wystarczy.

Myślę więc, że jak przyjedzie do mnie Elektryk to nie będzie musiał niczego modernizować (bo piekarnik mający 230V max. 3.4kW idealnie się mieści dla zabezpieczenia na 16A) itd tylko po prostu podłączy jakąś kostkę i do niej sprzęty w sposób jaki to sobie wyobrażam, wystawi kwit, tak?
  • Pomocny post
    #7 20121545
    gorki73
    Poziom 39  
    tomekerek napisał:
    Dodam tylko, że w mieszkaniu jest wyłącznik różnicowoprądowy Iskra NFI4 40A 0.3 A
    Wyłacznik RCD o prądzie różnicowym IΔn=300mA jest zły, powinieneś mieć na 30mA.
  • #8 20121564
    tomekerek
    Poziom 5  
    Aha, przekażę więc info o tych 30mA zamiast aż 300mA Elektrykowi. Ale to wystarczy tylko kupić model 30mA i zamontować go na miejsce tego starego, tak? I wtedy podłączy urządzenia tak jak rozrysowałem?
  • Pomocny post
    #9 20121583
    mrice
    Moderator AGD
    tomekerek napisał:
    Ale to wystarczy tylko kupić model 30mA i zamontować go na miejsce tego starego, tak?

Powiedzmy że tak, zostaw to elektrykowi do kupna, założy co być powinno.

tomekerek napisał:
    I wtedy podłączy urządzenia tak jak rozrysowałem?

Mniej więcej, tyle, ze płyta indukcyjna działa na 230V a nie 400 jak pisałeś. Zasilanie jest 2F 230V

tomekerek napisał:
    wszystkie piekarniki wymagają zaledwie 230V, 3.4kW i mają puszczony 3-żyłowy przewód ale bez tradycyjnej końcówki, którą wiadomo - byśmy wpięli bezpośrednio do gniazdka.

I lepiej jak będzie podpięte do puszki a nie przez zwykłe gniazdko.
  • #10 20121584
    gorki73
    Poziom 39  
    tomekerek napisał:
    Ale to wystarczy tylko kupić model 30mA i zamontować go na miejsce tego starego, tak? I wtedy podłączy urządzenia tak jak rozrysowałem?

Teoretycznie tak, ale fachowiec Elektryk powinien najpierw zrobić pomiary elektryczne i dobrać na podstawie ich odpowiednie zabezpieczenia. Poza tym powinien przyjrzeć się jak wygląda topologia Twojej sieci w mieszkaniu, czy są odpowiednio wydzielone obwody - na łazienkę, kuchnię i pokoje oraz czy odbiorniki o mocy powyżej 2kW mają osobny obwód zasilający.
  • #11 20121605
    tomekerek
    Poziom 5  
    No tak, niech to sam wszystko pomierzy i zdecyduje na co trzeba wymienić itd.

A to teraz konkretnie: Czy moge kupić np. taki zestaw:

https://www.avans.pl/agd-do-zabudowy/kuchnie-...-zabudowy/kuchnia-gorenje-bos6737e06bg-it40sc

gdzie mamy info, ze napięcie to 230V (jak się domyślam i dla płyty i dla piekarnika) a moc przyłączeniowa to 3.5kW?

i te 16A na wyłączniku w sam raz wystarczy, tak? (bo licząc 230V x 16A daje nam 3,68kW)

jeśli to kupię to Elektryk z tych 5 wychodzących ze ściany żył będzie mógł bez problemu połączyć L1 + N +P do piekarnika oraz L2 + N +P do płyty i po prostu żyła L3 jako jedyna z tych pięciu nie będzie używana, tak?
  • Pomocny post
    #12 20121624
    gorki73
    Poziom 39  
    tomekerek napisał:
    jeśli to kupię to Elektryk z tych 5 wychodzących ze ściany żył będzie mógł bez problemu połączyć

Tak, bez problemu. Proponowałbym już w pełni wykorzystać te 3F i wybrać kuchenkę z możliwością podłączenia ich. Oznaczenie w kuchenkach 400V (to jest napięcie międzyfazowe czyli między fazami).
  • #13 20121637
    tomekerek
    Poziom 5  
    gorki73 napisał:
    tomekerek napisał:
    jeśli to kupię to Elektryk z tych 5 wychodzących ze ściany żył będzie mógł bez problemu połączyć

Tak, bez problemu. Proponowałbym już w pełni wykorzystać te 3F i wybrać kuchenkę z możliwością podłączenia ich. Oznaczenie w kuchenkach 400V (to jest napięcie międzyfazowe czyli między fazami).

to już się sam gubię, bo chwilę wcześniej:

mrice napisał:
    tomekerek napisał:
    I wtedy podłączy urządzenia tak jak rozrysowałem?

Mniej więcej, tyle, ze płyta indukcyjna działa na 230V a nie 400 jak pisałeś. Zasilanie jest 2F 230V

To to co widziałem w sklepie, ze z piekarnika wychodzą 3 żyły a z płyty już 4 to jednak świadczy o tym, ze piekarnik zasilany jest napięciem 400V czy "dwa razy 230V" czy jak to ujął mrice "2F 230V"?

Przepraszam, ze zadaję takie upierdliwe pytania, ale w sumie to zaczęło to mnie teraz interesować :D

ten zestaw, który podlinkowałem kosztuje 2000zł i jest to w świetle innych ofert niska cena...

kupując ten zestaw faktycznie nie wykorzystam 3 faz, no ale też przecież płyta indukcyjna będzie poprawnie grzać, będzie można na niej tak samo ugotować ziemniaki itp :p
  • Pomocny post
    #14 20121645
    gorki73
    Poziom 39  
    tomekerek napisał:
    Przepraszam, ze zadaję takie upierdliwe pytania, ale w sumie to zaczęło to mnie teraz interesować
    No i bardzo dobrze, że zadajesz pytania. po to jest te forum.

Kuchenki mają oznaczenia jeśli chodzi o zasilanie 230V/400V co należy czytać, że kuchnia może być zasilana z 1 fazy lub 3 faz. 400V oznacza tzw. siłę czyli zasilanie 3 fazowe. Spytasz a skąd te 400V? To co pisałem już wcześniej, jest to napięcie miedzy fazami. Tutaj masz troszeczkę informacji na ten temat: https://elektrykadlakazdego.pl/uklad-trojfazowy-1/
  • Pomocny post
    #15 20121650
    mrice
    Moderator AGD
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1283278.html
    Udanej lektury.

tomekerek napisał:
    ten zestaw, który podlinkowałem kosztuje 2000zł i jest to w świetle innych ofert niska cena...

Bo to Gorenje, za więcej pewnie w ogóle by się nie sprzedawało.

tomekerek napisał:
    kupując ten zestaw faktycznie nie wykorzystam 3 faz, no ale też przecież płyta indukcyjna będzie poprawnie grzać, będzie można na niej tak samo ugotować ziemniaki itp :p

Trzecia faza będzie dla piekarnika, a indukcja wykorzystuje najczęściej 2 fazy, jedna zasila lewą stronę a druga prawą stronę płyty. Wewnątrz można by powiedzieć w uproszczeniu, że są dwa osobne urządzenia podpięte do wspólnego panelu sterującego, stąd zasilanie 2x 230V
  • #16 20121653
    tomekerek
    Poziom 5  
    Super! Dzięki za linki i porady. Na obecną chwilę to by było tyle, zamykam temat, ale jak coś to najwyżej otworzę nowy :)
  • #17 20121659
    tomekerek
    Poziom 5  
    dostałem garść cennych rad i linki do artykułów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje alternatyw dla piekarnika Whirlpool AKP 335 IX oraz płyty indukcyjnej AKM 608/01 NE, które są uszkodzone. Zastanawia się, jakie nowe urządzenia mogą być podłączone do istniejącej instalacji elektrycznej z pięcioma żyłami (L1, L2, L3, neutralny, ochronny). Forumowicze podkreślają znaczenie bezpieczeństwa i konieczność zatrudnienia elektryka do podłączenia nowego sprzętu, aby zachować gwarancję. Użytkownik rozważa zakup zestawu Gorenje, który wymaga zasilania 230V i 3.5kW, oraz pyta o możliwość wykorzystania istniejącej instalacji. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące wyłączników różnicowoprądowych oraz zasilania 3-fazowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA