logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwały i wydajny dysk HDD 3,5" 2 TB do backupów. Co kupić?

nie_znaleziono 29 Lip 2022 13:58 570 8
REKLAMA
  • #1 20121000
    nie_znaleziono
    Poziom 4  
    Szukam dobrego i wydajnego dysku HDD 3,5" 2TB. Głównym jego zadaniem ma być przechowywanie ważnych danych oraz okazjonalne robienie backupów. Transfer i trwałość mile widziane. Co polecacie… które modele się dobrze sprawują i nadają? Najlepiej bez SMR, o ile takie są lepsze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20121042
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    WD Gold / Enterprise? to ponoć najbardziej topowa seria.
  • #4 20121055
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Czemu nie, tylko droga. A co do wytrzymałości to i tak jest pewna loteria, więc czy kupi się RED, PURPLE czy GOLD - to nie ma znaczenia - w każdym przypadku należy założyć, że taki dysk może paść i w każdym przypadku należy dane przechowywać w więcej niż pojedynczej kopii.
  • #5 20121087
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    No tak, czyli rozsądniejsza opcja to 2x RED w jako NAS pracujący w RAID.
  • REKLAMA
  • #6 20121264
    nie_znaleziono
    Poziom 4  
    A coś bardziej rozsądniejszego? Dysk ma być używany tylko okazjonalnie, czyli po zgraniu wszystkich danych zostanie odłożony. Kasowanie danych raczej często miejsca mieć nie będzie. Ma to bardziej wyglądać tak, że jak miejsce się zapełni to już tak zostanie.

Nie wiem czy jest sens pchać się w Red NAS za 400 zł tylko po to żeby zgrać kilka danych. A ten Purple to głównie chyba przeznaczony jest do monitoringu. Cena Purple całkiem znośna 320 zł, tylko ta pamięć podręcznikowa 64 GB wygląda podejrzanie, nigdy o czymś takim nie słyszałem, Jak coś ma dodatkowo mielić wyznaczone miejsce na dysku to ja chyba podziękuję. Nie wiem jak tego fioletowego dysku prawidłowo używać w zastosowaniach domowych.

Coś dla domowych użytkowników, którzy ciągle z dyskiem nie pracują. Tylko po zapełnieniu danych go odkładają. To jakie dyski dla mniej zaawansowanych by się dobrze sprawowały?
  • #7 20121307
    dt1
    Admin grupy komputery
    nie_znaleziono napisał:
    Nie wiem czy jest sens pchać się w Red NAS za 400 zł tylko po to żeby zgrać kilka danych.

Zależy, czy te dane są dla Ciebie ważne, czy nie, Ty określasz sens zakupu.

nie_znaleziono napisał:
    Cena Purple całkiem znośna 320 zł, tylko ta pamięć podręcznikowa 64 GB wygląda podejrzanie

Jaka pamięć? Cache? 64 GB wyglądałoby podejrzanie, ale dysk ma 64 MB pamięci cache, a to już moim zdaniem nie wygląda podejrzanie w żaden sposób.

nie_znaleziono napisał:
    ten Purple to głównie chyba przeznaczony jest do monitoringu

Czyli innych danych nie można na nim przechowywać? Muszę zaprzeczyć, bo od kilku lat te dyski kupuję również do desktopów jako dyski do przechowywania danych i jakoś działają bez większych problemów, a dane z monitoringu nie są na nich przechowywane.

nie_znaleziono napisał:
    Jak coś ma dodatkowo mielić wyznaczone miejsce na dysku to ja chyba podziękuję. Nie wiem jak tego fioletowego dysku prawidłowo używać w zastosowaniach domowych.

Nie wiem, o jakim mieleniu mowa, ale ten dysk działa zupełnie normalnie jak każdy inny dysk i nie obrazi się na Ciebie jak będziesz przechowywał na nim inne rzeczy niż dane z monitoringu.

nie_znaleziono napisał:
    Coś dla domowych użytkowników, którzy ciągle z dyskiem nie pracują. Tylko po zapełnieniu danych go odkładają. To jakie dyski dla mniej zaawansowanych by się dobrze sprawowały?

WD Purple.
  • #8 20121434
    nie_znaleziono
    Poziom 4  
    @dt1 Może posłużę się linkiem do aukcji, tak będzie prościej. Dysk twardy Western Digital WD22PURZ 2TB 2000GB Tam jest napisane "Pamięć podręczna: 256 MB" i "Pamięć podręcznikowa - 64 GB" jakiś dziwny twór, o którym pierwsze moje wyobrażenia miałem takie że jest to jakiś wielki bufor. Tego pojęcia nigdy nie znałem i nie znam i uznałem że tylko wtajemniczone grupy super-naduserów wiedzą o co chodzi :D

Wiec jestem zdezorientowany co to takiego Dysk twardy Western Digital Purple 8TB WD82PURZ tutaj znowu Pamięć podręczna (MB) 256 i Pamięć podręcznikowa - 256 GB.
  • REKLAMA
  • #9 20121453
    dt1
    Admin grupy komputery
    nie_znaleziono napisał:
    Tam jest napisane "Pamięć podręczna: 256 MB" i "Pamięć podręcznikowa - 64 GB" jakiś dziwny twór, o którym pierwsze moje wyobrażenia miałem takie że jest to jakiś wielki bufor.

To wynika z niekompetencji osoby, która wystawiała tę aukcję. Kopiują bezmyślnie opisy, przepuszczają przez automatyczny translator, wychodzą z tego jakieś bzdury.

WD20PURZ ma mniejszy cache (64MB), WD22PURZ ma większy cache (256MB). Przynajmniej tak twierdzi producent.

Dla mnie wiążące są dane, które przedstawia producent, w szczególności, jak sprzedawca nie ma pojęcia co bezmyślnie kopiuje (w sumie nawet nie wiadomo za bardzo skąd).

Trwały i wydajny dysk HDD 3,5" 2 TB do backupów. Co kupić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru trwałego i wydajnego dysku HDD 3,5" o pojemności 2 TB do przechowywania danych i wykonywania backupów. Rekomendowane modele to seria WD Red Plus (WD20EFZX), WD Purple (WD22PURZ, WD20PURZ) oraz WD Gold. Podkreślają, że niezależnie od wyboru, ważne jest posiadanie kopii zapasowych, ponieważ każdy dysk może ulec awarii. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w pamięci podręcznej, wskazując, że WD Purple jest użyteczny nie tylko do monitoringu, ale także do domowych zastosowań. Pojawiają się wątpliwości co do opisów produktów w aukcjach, które mogą być mylące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA