logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja zwarcia po zalaniu - przewód pomiędzy licznikiem a skrzynką

buymyautoss 29 Lip 2022 23:36 1173 8
REKLAMA
  • #1 20121705
    buymyautoss
    Poziom 2  
    Witam,
    Chciałbym poradzić się ekspertów czy istnieje możliwość lokalizacji zwarcia w instalacji w moim przypadku.

Konkretnie miałem w domu zalanie na 1-szym piętrze. Sporo wody poszło przez strop na parter.

Po zalaniu zadziałały bezpieczniki itp.

Do rzeczy, po osuszeniu wszystkiego okazało się że nie ma jednej fazy. Podejrzewałem że bezpiecznik przed licznikiem i faktycznie przepaliło 25 A.

Po wymianie wszystko działało kilkanaście min i znów to samo. Odłączyłem zasilanie tej fazy od skrzynki bezpieczników i znów to samo bezpiecznik 35 A przepalony. Wychodzi na to ze kabel pomiędzy licznikiem a skrzynką w domu ma zwarcie. Dziś był elektryk i doszedł do tego samego wniosku.

Reasumując czy w tym wypadku istnieje sposób zlokalizowania zwarcia czy tylko nowy przewód od licznika do skrzynki?

Dziękuję z góry za pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 20121726
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    buymyautoss napisał:
    Podejrzewałem ze bezpiecznik przed licznikiem i faktycznie przepaliło 25 A.
    I wymieniłeś na:
    buymyautoss napisał:
    znów to samo bezpiecznik 35 A przepalony
    Samowolne grzebanie przed licznikiem (zrywanie plomb), może źle się skończyć dla Twojego "portfela".

buymyautoss napisał:
    Reasumując czy w tym wypadku istnieje sposób zlokalizowania zwarcia czy tylko nowy przewód od licznika do skrzynki?
    Moim zdaniem.
    Tylko wymiana na nowy i to przez FACHOWCA z uprawnieniami.

P.S.

buymyautoss napisał:
    Dziś był elektryk i doszedł do tego samego wniosku.
    Ile, "skasował" za to "dojście"? :D

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20121775
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    buymyautoss napisał:
    czy w tym wypadku istnieje sposób zlokalizowania zwarcia czy tylko nowy przewód od licznika do skrzynki?

Jest, na 90% do znalezienia. Sprzęt produkuje firma np. Megger, Baur, Sonel, Rycom itd.
    Problemem jest cena sprzętu, konieczność posiadania większej wiedzy i doświadczenia, niewielkie zapotrzebowanie na usługę w stosunku do standardowego wykonania instalacji w domku.
    gumisie napisał:
    Tylko wymiana na nowy

Od razu wymiana, może w łatwo naprawialnym miejscu?
    gumisie napisał:
    i to przez FACHOWCA z uprawnieniami.

Czy mógłbyś zdefiniować słowo "fachowiec" oraz uprawnienia? Bo to co ludzie mają za "uprawnienia", czyli popularnego sepa można kupić (zdać oczywiście) za jakieś 800zł.
    Pozdrawiam.
  • #4 20121821
    buymyautoss
    Poziom 2  
    Pierwszy przepalony bezpiecznik wymienili pracownicy z PGE, kolejne już ja gdyż podpatrzyłem jak nie uszkodzić plomby.

Odległość pomiędzy licznikiem a skrzynka w domu około 8m. Ale jak przewód idzie nie mam pojęcia.

Aktualnie fachowiec to osoba również pracująca w PGE czyli raczej z uprawnieniami.
    Poradził mi abym zaczął kuć już w posadzce miejsce na nowy przewód.

Myślicie ze warto szukać zwarcia czy odpuścić i faktycznie kłaść nowy przewód?
  • REKLAMA
  • #5 20121831
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    buymyautoss napisał:
    pierwszy przepalony bezpiecznik wymienili pracownicy z PGE, kolejne juz ja gdyz podpatrzylem jak nie uszkodzic plomby.

I tym sposobem można zamknąć temat.
  • #6 20123382
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    KonradGatek napisał:
    Bo to co ludzie mają za "uprawnienia", czyli popularnego sepa można kupić (zdać oczywiście) za jakieś 800zł.
    gumisie dobrze napisał - bo ludzie nawet nie wiedzą, że jest coś takiego i o to należy pytać.

Ps. KonradGatek - jaka instytucja potwierdza twoje kwalifikacje ?
  • REKLAMA
  • #7 20124479
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    CYRUS2 napisał:
    bo ludzie nawet nie wiedzą, że jest coś takiego i o to należy pytać.

Parę razy dostałem już zwrócenie uwagi, żebym był cicho i nie pisał, że fachowość potwierdzoną "uprawnieniami sep " płaci się 800 zł po zdanym egzaminie. Bo klienci słysząc "z uprawnieniami" wyskakują z kasy o wiele łatwiej. I o to pytają, a na szczęście nie wiedzą jak prosto można "se załatwić", co wcale nie oznacza, że tanio.
    buymyautoss napisał:
    Aktualnie fachowiec to osoba również pracująca w PGE czyli raczej z uprawnieniami.

Tak, jest to typowa wiejska mentalność, z której panowie z elektrowni we wsi żyją. Bo płace na państwowym są niskie, a wyżyć jakoś trzeba.
    Coś z prądem - do pana z elektrowni,
    coś z wodą - do pana z Gminy,
    CYRUS2 napisał:
    jaka instytucja potwierdza twoje kwalifikacje

Nie byłem jeszcze u psychiatry, więc jestem nie zbadany i nie wiem, jaka jest moja kwalifikacja. Ale chory z pewnością, bo nie ma ludzi zdrowych, tylko jeszcze nie zbadany.
    buymyautoss napisał:
    Myślicie ze warto szukać zwarcia czy odpuścić i faktycznie kłaść nowy przewód?

Popytaj się, czy ktoś w Twojej okolicy świadczy usługi lokalizacji. Przygotuj się na koszt ok. 500-1000 zł za tylko wskazanie palcem o tu. Przy 8 metrach raczej bym go wymienił i miał spokój na kolejne 30 lat - ale, żeby dobrze doradzić, to trzeba by zobaczyć na miejscu.
    Jak gdzieś pomiędzy Wa-wą a Radomiem, to mogę podjechać.
    Pozdrawiam.
  • #8 20124491
    buymyautoss
    Poziom 2  
    KonradGatek napisał:
    Tak, jest to typowa wiejska mentalność, z której panowie z elektrowni we wsi żyją. Bo płace na państwowym są niskie, a wyżyć jakoś trzeba.
    Coś z prądem - do pana z elektrowni,
    coś z wodą - do pana z Gminy,

Facet przyjechal jak zadzwonilem na infolinie zglosic awarie wiec chyba sie na tym zna, mniejsza o to czy ma papier. Z wiejskim mysleniem nie widze zwiazku.
    Niestety nie mieszkam w ww. rejonach. Zdecydowalem sie wymienic przewód. Dzis rozmawialem z kolejnym elektrykiem z okolicy i poradzil to samo.
    Dziekuje za rady
  • #9 20124498
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    CYRUS2 napisał:
    jaka instytucja potwierdza twoje kwalifikacje
    KonradGatek poprawiam :
    CYRUS2 napisał:
    jaka instytucja potwierdza twoje kwalifikacje elektryka
    KonradGatek napisał:
    Nie byłem jeszcze u psychiatry, więc jestem nie zbadany i nie wiem, jaka jest moja kwalifikacja..
    ....................

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lokalizacją zwarcia w instalacji elektrycznej po zalaniu, które spowodowało przepalenie bezpieczników. Po osuszeniu stwierdzono brak jednej fazy, a elektryk zdiagnozował zwarcie w przewodzie między licznikiem a skrzynką. Użytkownik zastanawiał się, czy istnieje możliwość lokalizacji zwarcia, czy lepiej wymienić przewód. W odpowiedziach zasugerowano, że zwarcie można zlokalizować przy użyciu specjalistycznego sprzętu, jednak jego koszt oraz wymagana wiedza mogą być przeszkodą. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę przewodu, co zostało potwierdzone przez kilku elektryków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA