logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zwarcie w przewodzie zewnętrznym - skutki i możliwe uszkodzenia instalacji

bobekk123 22 Sty 2021 23:13 1722 5
  • #1 19203603
    bobekk123
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Witam,
    Na zewnątrz budynku wychodzi mi przewód. , który nie wiem do czego jest. Był on zaizolowany taśmą, dzisiaj chciałem sprawdzić, czy jest on pod napięciem. Zdjąłem taśmę, i przyłożyłem próbnik napięcia do pierwszego z brzegu przewodu , kiedy dotknąłem tego elementu na końcu probówki najprawdopodobniej zrobiło się zwarcie tzn. poszła jakby taka duża iskra w miejscu dotknięcia. Co się dalej okazało, wyrzuciło mi bezpiecznik główny w szafie elektrycznej przed działką, tam gdzie jest licznik. Czy możliwe że dotknąłem jednocześnie 2 przewodów i dlatego tak się stało?.
    Moje pytanie to:
    Dlaczego nastąpiło zwarcie?
    Dlaczego wyrzuciło bezpiecznik główny w szafie przed budynkiem, a nie w rozdzielnicy w budynku?
    Czy instalacja mogła ulec uszkodzeniu? Nie czuć nigdzie spalonych przewodów, zapalić też się nic nie zapaliło od 3 godzin.
  • Pomocny post
    #2 19203644
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Zrobiłeś zwarcie śrubokrętem i tyle. Akurat zadziałało to zabezpieczenie a nie inne. I od tego nie mogła spalić się instalacja, by przewody się stopiły musiał by płynąć wysoki prąd przez dłuższy czas.
  • Pomocny post
    #3 19203723
    Antoni42
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Co do kolejności zadziałania bezpieczników przyczyn może być kilka - najbardziej prawdopodobne:
    1. Są po prostu źle skoordynowane, tzn. źle dobrane pod względem typu, szybkości działania (tj. charakterystyki) lub amperażu (w odniesieniu do tego drugiego).
    2. Ten który nie zadziałał jest uszkodzony (jeśli to automat) lub np. zwatowany (jeśli wkładka bezpiecznikowa).
    3. Skąd wiesz, że ten przewód jest zabezpieczony w rozdzielnicy w budynku, skoro nie wiesz co to za przewód i do czego oraz czy jest pod napięciem - tak wynika z kontekstu Twojego opisu sytuacji? Może jest on zasilany sprzed tej rozdzielnicy albo sprzed jej zabezpieczeń np. jest to ciąg dalszy wlz (nie wnikam i nie wiem po co, dlaczego itd. ale spotyka się różne dziwne rzeczy...)
  • Pomocny post
    #4 19203782
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 934
    No trzeba wyłączyć wszystkie bezpieczniki w rozdzielnicy - i włączać po kolei żeby ustalić który zabezpiecza ten przewód - i wszystkiego się dowiesz, potem trzeba wyśledzić jego drogę i odłączyć dopóki nikogo nie zabiło /no przynajmniej na tyle skrócić żeby koniec był w budynku proponowałbym

Co do zwarcia to objaśniają to poprzednie 2 posty chyba dostatecznie - dlatego trzeba to robić z namysłem bez pośpiechu - jak już nie ma napięcia / NA PEWNO ??? !!! / to trochę rozcapierz żyły tego przewodu żeby drugi raz nie zrobić zwarcia próbówką...
  • Pomocny post
    #5 19203834
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Przestańcie autorowi robić wodę z mózgu zamieszczając elaboraty o powodach zadziałania lub nie zadziałania zabezpieczeń, bo nie to jest ważne.

Ważne autorze wątku jest byś wywalił w diabły próbówkę i przestał bawić się w elektryka wtykając ją gdzie popadnie nie potrafiąc przewidzieć skutków i efektów im towarzyszących a także nie potrafiąc zinterpretować jej "wskazań"
    Kiedyś zrobisz coś takiego jak zrobiłeś stojąc na drabinie lub innym podwyższeniu i nieszczęście gotowe.

Jeśli już musisz to kup sobie bezdotykowy wskaźnik napięcia. Wyeliminujesz przynajmniej zagrożenie.
    Tylko pamiętaj, że jeśli taki jednobiegunowy wskaźnik pokaże obecność napięcia to znaczy, że napięcie jest obecne. Natomiast jeśli wskaże iż go brak to wcale nie musi być to zgodne z prawdą.
    Istnieje procedura sprawdzania wskażnika przed każdorazowym sprawdzaniem obecności napięcia.
    Na czym ona polega to chyba już sam znajdziesz :)
  • #6 19203866
    bobekk123
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

Dodano po 1 [minuty]:

Już wszystko wiem
REKLAMA