logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amatorski alarm garażowy z syreną 230V i czujnikiem PIR: montaż i działanie bez fałszywych alarmów

anakonda92 30 Lip 2022 23:47 831 10
  • #1 20122966
    anakonda92
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, chciałbym zrobić taki amatorski alarm w garażu, mam fajna syrenę 230v, i centralkę on/off na pilota ale po podłączeniu czujnika pir gdy pilotem załączę centralkę to wiadomo że każdy pir załącza się po dostaniu zasilania i wtedy syrena wyje... Chciałbym żeby po za zbrojeniu czyli włączeniu nie było wycia syreny tylko dopiero przy wykryciu ruchu przez czujnik. Jak to najtaniej i najlepiej ogarnąć.
  • #2 20123051
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1418
    Najprościej zainstalować alarm nawet używkę z demontażu.
  • #3 20123228
    anakonda92
    Poziom 10  
    Jednak wolałbym wykorzystać to co mam, i/lub coś dokupić lub przerobić. Jedyny problem jaki mam to że czujnik ruchu po załączeniu z pilota czyli jakby uzbrojeniu się przeladowywuje i załącza przez co syrena wtedy zawyje a jest na prawdę głośna więc tak nie może byc... Tak samo by robił że zwykłego wyłącznika i nie wiem jak się pozbyć tego problemu a całość działa tak jak powinna. Stycznik 230v na pilota 433mhz (rozłącza fazę i neutralny) przez krańcówkę do drzwi dałoby się to ogarnąć zamiast czujnika ale jednak wolałbym czujnik ruchu który by działał nawet gdyby drzwi musiały zostać otwarte np na noc.
  • #4 20123256
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Można dać przekaźnik czasowy który opóźni działanie syreny po podaniu zasilania na układ, lub nie odcinać zasilania czujki. Tak swoją drogą co to za czujka?
    A;lre tak jak napisał @Zbych34 Stara centralka alarmu za kilkadziesiąt złotych zdecydowanie usprawni działanie tego systemu, ogarnie problemy i jeszcze zapewni zasilanie awaryjne.
  • #5 20123387
    anakonda92
    Poziom 10  
    Dobra ogarnąłem, na przekaźnik ten na pilota odwróciłem fazę z neutralnym bo neutralny przechodził na sztywno przez przekaźnik nie byl odłączany. Więc teraz faza na syrenę jest z czujnika ruchu a zero jest załączane przekaznikiem. Pojawia się zero wyje nie ma zera - cicho. Czujnik ruchu działa cały czas ma fazę stałą i przekaźnik na wejściu też ma fazestałą żeby nie resetował stanu załączenia. Myślę że słysząc taka syrenę w nocy zacząłbym uciekać niż dalej plądrować. 😁 Tak to działa teraz a można jeszcze trochę głośniej ale w pomieszczeniu ciężko wytrzymać https://youtu.be/q0ivWBBQhSw
  • #6 20123622
    Zbych034
    Poziom 39  
    Brak prądu i wszystko "pięknie" milczy. Na pewno nie będzie to alarm dla złodzieja tylko dla ciebie.
  • #7 20123639
    anakonda92
    Poziom 10  
    Trudno liczę się z tym, prąd nie tak łatwo tutaj odłączyć i nie każdy w pierwszym momencie o tym pomyśli jak nie będzie się spodziewał ze coś takiego może być. Bardziej chodzi o domokrążców niż wyspecjalizowanefo złodzieja. Teren jest też okamerowany więc ktoś też się zastanowi zanim by chciał wejść. Bardziej to taki straszak. Na tą potrzebę powinien zdać egzamin.
  • #8 20123660
    Zbych034
    Poziom 39  
    Twoja decyzja, na pewno samopoczucie będziesz miał lepsze. Pozdrawiam
  • #9 20124472
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    anakonda92 napisał:
    centralkę to wiadomo że każdy pir załącza się po dostaniu zasilania i wtedy syrena wyje...
    Musisz kupić układ blokujący wyjście PIR na 2-3 minuty.
  • #10 20124716
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 610
    Kiedyś kupiłem używaną centralkę z klawiaturą i obudową za 40zł. Działa do dziś bardzo dobrze, nawet gdy nie ma prądu bo ma akumulator. Nie warto kombinować, chyba, że to o kombinowanie chodzi.
  • #11 20124851
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    pawlik118 napisał:
    Kiedyś kupiłem używaną centralkę z klawiaturą i obudową za 40zł. Działa do dziś bardzo dobrze, nawet gdy nie ma prądu bo ma akumulator. Nie warto kombinować, chyba, że to o kombinowanie chodzi.
    Autor chce to zrobić na czujniku PIR do zapalania światła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować amatorski alarm garażowy z syreną 230V i czujnikiem PIR, jednak napotyka problem z fałszywymi alarmami, które są wywoływane przez czujnik po podłączeniu zasilania. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zastosowanie przekaźnika czasowego, który opóźni działanie syreny, oraz modyfikację układu zasilania, aby czujnik PIR nie resetował się przy włączeniu. Użytkownik ostatecznie skonfigurował system tak, że syrena działa tylko po wykryciu ruchu, a czujnik PIR ma stałe zasilanie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z bezpieczeństwem i skutecznością alarmu w kontekście potencjalnych intruzów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA