logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kartę WLAN dokupić do płyty Gigabyte B460 DS3H?

ziembicycek 31 Lip 2022 02:43 327 2
REKLAMA
  • #1 20123037
    ziembicycek
    Poziom 1  
    Witam jako że przy zakupie komputera 2 lata temu nie potrzebowałem karty sieciowej ponieważ miałem możliwości łacza przewodowego to zakupiłem płytę główną bez wbudowanej kwoty sieciowej (gigabyte b460 ds3h. Niestety przeprowadzam się miejsce gdzie nie będę miał możliwości podłączenia się przez kabel ponieaz router nie znajduje się w pokoju i ciężko poprowadzić kabel i teraz przychodzę z pytaniem jaka kartę sieciową kupić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20123039
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Witaj.
    Czy model Twojej płyty to B460M-DS3H?
    Jeśli masz wolne gniazdo PCI Express x1, to możesz dokupić:

- Gigabyte GC-WB1733D-I (jeśli wystarczy Ci standard 802.11ac)
    - Gigabyte GC-WBAX200 lub GC-WBAX210 (te karty obsługują również standard 802.11ax)
    - Asus PCE-AX1800 lub PCE-AX3000 (te również obsługują standard AX).

Karty Gigabyte mają antenę na przewodzie, można ją postawić na obudowie komputera lub na biurku, więc da się ustawić ją w najbardziej optymalnym miejscu przy komputerze, można tak nieco poprawić zasięg i parametry transmisji.

Karty Asusa mają anteny montowane bezpośrednio do karty, a więc będą one za komputerem, co nie zawsze jest optymalne.

Wszystkie wymienione dodatkowo posiadają Bluetooth (jeśli podłączy się dodatkowy kabelek do płyty głównej - jest w zestawie).

Dodano po 3 [minuty]:

TP-Linka T4E nie polecam zbytnio - chipset Realteka, ma to problemy zarówno z wydajnością jak i stabilnością, ten model był krytykowany za wysokie temperatury - nawet gigantyczny radiator za bardzo nie pomagał. WB1733DI jest w podobnej cenie lepszym wyborem.
REKLAMA