logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Brak sygnału pomimo sprawdzenia już prawie wszystkiego

PLukowiak 24 Lut 2018 00:54 888 8
REKLAMA
  • #1 17059305
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie

Borykam się od wczoraj z problemem mojej instalacji SAT. W skrócie opiszę jak ona wygląda - 2xKonwerter Twin Inverto Black Premium (HB i Astra), następnie Diseqc 2.0 Vector, następnie sumator DVB-T i SAT Axing SWE 20-01 i leci już do gniazda końcowego Axing SSD 2-00.

Posiadam 2 gniazda końcowe z uwagi na 2 odbiorniki TV. Nie ma żadnych problemów z odbiorem na 1, natomiast na 2 działa tylko DVB-T. SAT albo wcale nie pokazuje sygnału, albo siła waha się między 0% a 60%.

Co już sprawdziłem:
    1. Zamieniałem końcowe kable wychodzące z sumatorów i prowadzące do gniazd końcowych - ten sam efekt (w 1 gnieździe jest wszystko, w 2 tylko DVB-T), więc wykluczyłem raczej problem z konwerterami, przełącznikiem diseqc oraz sumatorem. Na wszelki wypadek podłączyłem również bezpośrednio kabel z gniazda z kablem prowadzącym do konwertera na Hotbird - nadal brak sygnału.
    2. Wymieniłem gniazdo na nowe - nadal to samo
    3. Sprawdziłem wszystkie wyjścia z gniazda (TV, Radio, SAT) - na wszystkich jest DVB-T, na żadnym nie ma SAT.

Brakło mi już pomysłów co może być nie tak. Przecież gdyby była to wina kabla, to TV naziemna albo wcale by nie działa, albo by rwało sygnał. Czy może jednak się mylę?
  • REKLAMA
  • #2 17059417
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    PLukowiak napisał:
    Przecież gdyby była to wina kabla,

I jest, tego od gniazda do tych bebechów.
  • REKLAMA
  • #3 17059566
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    A co to za dziadostwo co na wyjściu SAT ma sygnał DVB-T?
    Skoro odbiera DVB-T to przewód by " wycinał" SAT? Zrób próby bez DiSEq'a czegokolwiek po drodze a tylko konwerter i przewód bez gniazd. Wszelkie możliwe " krzyżówki". Jak będzie działać na obu to dopiero wtedy podłączaj następne i sprawdzaj.
  • REKLAMA
  • #4 17059593
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    O które dziadostwo chodzi? :)

Instalacje DVB-T mam zrobiona tak, że sygnał z anteny leci do wzmacniacza AMS AWS-33, potem do rozgałęźnika Telmor RM-4F i podpinam się pod sumator aby tylko 1 kablem leciał i sygnał z DVB-T i z SAT.

Postaram się dzisiaj jeszcze bezpośrednio podłączyć no ale tak jak wspomniałem: gdy cały ten zestaw urządzeń po drodze przepnę z gniazda 2 na gniazdo 1, to też bez problemów działa w gnieździe 1.

Dodano po 44 [minuty]:

Niestety, ten sam efekt. Brak sygnału.

Uruchomiłem jeszcze informacje o sygnale DVB-T na tv, sprawa wygląda następująco: kanał 43 czyli m.in TVP1 HD (jakość 100% poziom 50%), kanał 24 czyli m.in Polsat (jakość 100% poziom 18%), kanał 46 czyli m.in TTV (występują zaniki sygnalu albo wahania - jakość 6%, poziom 22%).

Czyli wygląda to na trefny kabel?
  • #5 17059790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17059978
    LeDy
    Poziom 43  
    PLukowiak napisał:
    O które dziadostwo chodzi? :)

Instalacje DVB-T mam zrobiona tak, że sygnał z anteny leci do wzmacniacza AMS AWS-33, potem do rozgałęźnika Telmor RM-4F i podpinam się pod sumator aby tylko 1 kablem leciał i sygnał z DVB-T i z SAT.

Postaram się dzisiaj jeszcze bezpośrednio podłączyć no ale tak jak wspomniałem: gdy cały ten zestaw urządzeń po drodze przepnę z gniazda 2 na gniazdo 1, to też bez problemów działa w gnieździe 1.

To by wskazywało na winę gniazda przecież?
    A to?
    Cytat:
    Posiadam 2 gniazda końcowe z uwagi na 2 odbiorniki TV. Nie ma żadnych problemów z odbiorem na 1, natomiast na 2 działa tylko DVB-T. SAT albo wcale nie pokazuje sygnału, albo siła waha się między 0% a 60%.

Ten AWS ma regulację więc może zacznij od minimum?
  • REKLAMA
  • #7 17060382
    maksar
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    AWS ma regulację więc może zacznij od minimum?

A po co, czytać nie potrafisz?
    PLukowiak napisał:
    Co już sprawdziłem:
    1. Zamieniałem końcowe kable wychodzące z sumatorów i prowadzące do gniazd końcowych - ten sam efekt (w 1 gnieździe jest wszystko, w 2 tylko DVB-T)
  • #8 17060404
    LeDy
    Poziom 43  
    maksar napisał:
    LeDy napisał:
    AWS ma regulację więc może zacznij od minimum?

A po co, czytać nie potrafisz?
    PLukowiak napisał:
    Co już sprawdziłem:
    1. Zamieniałem końcowe kable wychodzące z sumatorów i prowadzące do gniazd końcowych - ten sam efekt (w 1 gnieździe jest wszystko, w 2 tylko DVB-T)

A ty ze zrozumieniem? A co ma wspólnego te zamiany z regulacją wzmocnienia?
  • #9 17060452
    maksar
    Poziom 34  
    LeDy napisał:
    A co ma wspólnego te zamiany z regulacją wzmocnienia?

Nie ośmieszaj się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją satelitarną, w której sygnał SAT na jednym z gniazd końcowych jest niestabilny lub całkowicie brak sygnału, mimo że na drugim gnieździe odbiór działa poprawnie. Instalacja składa się z konwerterów Twin Inverto Black Premium, przełącznika Diseqc 2.0 Vector oraz sumatora DVB-T i SAT Axing SWE 20-01. Użytkownik sprawdził kable, gniazda oraz podłączenia, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby wyeliminować przełącznik Diseqc i sprawdzić sygnał bezpośrednio z konwertera, a także rozważyć regulację wzmocnienia w wzmacniaczu AMS AWS-33.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA