logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz sygnału WiFi dla Samsung QE75QN91BATXXH w domu jednorodzinnym piętrowym - jak wybrać?

shadyyo313 01 Sie 2022 18:24 1725 7
  • #1 20125415
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witajcie,

Moi rodzice mają od niedawna w swoim domu jednorodzinnym piętrowym na wsi światłowód. Z kolei kilka dni temu kupili telewizor: Samsung QE75QN91BATXXH.

Internet w sumie działa w miarę dobrze, ale ewidentnie nieoptymalnie. Jest spora odległość telewizora od routera. Telewizor jest w dużym pokoju na parterze, router jest na piętrze. Telewizja jest internetowa i mamy wrażenie, że czasem się nieco rozmywa, od czasu do czasu musi się przez sekundę buforować. Filmy w 4k na Netflix działają niby dobrze, ale czasem tracą na jakości i trzeba chwilę odczekać żeby odpowiednia rozdzielczość powróciła. Testowo sprawdzałem filmy 2160p na YouTubie. Niektóre niby działały dobrze, ale niektóre co parę sekund się zacinają.
    Stwierdziłem, że to pewnie wina internetu, a raczej odległości od routera.

Prędkość internetu to 300Mb/s, a dostawca to UPC. Gdy ja przyjeżdżam do rodziców, to lista urządzeń jakie mamy podłączone przez wifi to: telewizor, dekoder telewizji, 3 telefony komórkowe, 2 lub 3 laptopy, jeden komputer stacjonarny, robot sprzątający.

Router wspiera pasma 2.4 i 5GHz. Z tego co wiem, wszystkie wymienione urządzenia też. Zalogowałem się do modemu i sprawdziłem do jakich pasm zalogowane są urządzenia - okazuje się, że wszystkich z nich do 2.4GHz. Oczywiście czytałem o plusach i minusach jednego i drugiego. Postanowiłem rozdzielić w ustawieniach modemu na dwie sieci, jedna dla pasma 2.4, druga dla 5GHz. Urządzenia zaczęły od tego czasu widzieć te dwie różne sieci. Później zrobiłem test na różnych urządzeniach w dwóch miejscach domu. Sprawdziłem "prędkość internetu" przez speedtest na jednym z laptopów i na telefonie. Przykładowo na laptopie wyglądało to tak, że w miejscu tuż obok routera laptop działający do tej pory na paśmie 2.4GHz pokazał prędkość ledwie ok. 50Mb/s (download). W tym samym miejscu po zmianie sieci o paśmie 5GHz prędkość wywindowała do 300Mb/s. Powtórzyłem test i wychodziło mniej więcej to samo. Z kolei na parterze, na szafce tuż pod telewizorem ten sam laptop na 2.4GHz pokazywał dalej około 30-50Mb/s (kilka prób), na 5GHz już 100Mb/s.

Czytałem, że pasmo 5GHz może się gorzej sprawdzać w przypadku dalszych odległości od routera czy wielu przeszkód, np. ścian na drodze. Ale ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że i tak na parterze w miejscu telewizora bardziej opłaca się korzystać z 5GHz (jeśli nie uprościłem rozumowania). Dlatego telewizor również podłączyłem do sieci z pasmem 5GHz. I wydaje nam się, że jest odrobinę lepiej, ale to wciąż nie to. Dlatego zastanawiamy się nad wzmacniaczem sygnału WiFi.

Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś wzmacniacze sygnału, które sprawdzą się w takiej sytuacji, jak opisałem? Zależy nam dosłownie tylko na tym żeby w tym jednym pomieszczeniu, a właściwie miejscu na parterze, gdzie wisi telewizor, był lepszy sygnał. Na 2.4GHz TV pokazuje ledwie 1 "kreskę/kropkę" zasięgu, jeśli wierzyć temu licznikowi, na 5Ghz, nie pokazuje żadnej :D
  • Pomocny post
    #2 20125441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 20125830
    mitgath
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam to samo i sygnał jest za słaby żeby przejść między piętrami. Piętra łączysz ze sobą skrętką i na każdym piętrze dajesz punkt dostępowy, jeśli chcesz mieć zasięg Wi-Fi.
    Pierwszy konfigurujesz jako router, resztę jako access pointy. Każde urządzenie konfigurujesz na ten sam SSID i to samo hasło, urządzenie klienckie będzie się przepinać między nimi w zależności z którego ma lepszy sygnał. TP-Link ma coś takiego jak OneMesh (nie jestem ich pracownikiem, podaję jako przykład), które ułatwia pospinanie tego w kupę.
    Jeśli masz za dużo pieniędzy jeszcze jest opcja: router ftth+wifi <-> światłowód <-> switch sfp+wifi <-> swiatlowod <-> switch sfp+wifi, dla pokrycia 3 kondygnacji. Światłowód do połączenia pięter jest opcją dla bogatych i może wynieść więcej niż przewiercanie się przez piętra i/lub bruzdy/korytka dla skrętki. Plusem jest to że światłowód ma 1 mm średnicy i nie martwisz się o różnicę potencjałów między piętrami ;)
    O wzmacniaczach wi-fi zapomnij, to strzał w kolano.
  • #4 20129402
    shadyyo313
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Okej, czyli idziemy w kabel. Ja u siebie na dole nie potrzebuję tak naprawdę lepszej prędkości w-fi na innych urządzeniach, chodzi tylko o ten telewizor. Dlatego podłączymy skrętką router z telewizorem.

Tylko mam tu pytanie. Szukamy odpowiedniego kabla na Allegro, celujemy w 30m. Trochę poczytałem na ten temat. Dla użytku domowego wystarczy UTP, ale fajnie jakby to była kategoria co najmniej 6. Tymczasem na Allegro niewiele jest ofert takich kabli UTP o długości 30m i z kategorią 6, natomiast takich FTP jest już dużo. Czy mogę kupić FTP zamiast tego UTP, nawet jeżeli jest trochę droższy i również wystarczy że go wówczas podłączę do obu urządzeń bez dodatkowych czynności? Czy FTP w ogóle by się sprawdził, bo czytałem też, że ma jakieś minusy.

A może doradzicie jakimś bezpośrednim linkiem do dobrej oferty? :)
  • #5 20129412
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20129428
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5386
    shadyyo313 napisał:
    chodzi tylko o ten telewizor. Dlatego podłączymy skrętką router z telewizorem.

A może zestaw PLC - na 50Mb powinno się to zestawić a tyle do tv wystarczy.
  • #7 20129913
    mitgath
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja ciągnąłem na zewnątrz po elewacji i użyłem podwójnie ekranowany SFTP kat. 7: https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/inst...p-cat7-25-m-zielony-lexman,p593084,l1062.html , niestety mają tylko 25 m odcinki
    Jeśli puszczasz kabel wewnątrz w bruzdach i potem tynkujesz wystarczy https://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/inst...at6a-niebieski-50-m-lexman,p593081,l1062.html tu już masz odcinki 50m, jeśli puścisz w peszlu albo korytku to styknie kat. 5 jakikolwiek
  • #8 20130005
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5386
    @mitgath
    Żaden tam marketowy szmelc, to nawet koło przewodów sieciowych nie leżało.

@shadyyo313
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, NEKU, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi CU, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej cat6a, UTP.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem optymalizacji sygnału WiFi dla telewizora Samsung QE75QN91BATXXH w piętrowym domu jednorodzinnym. Użytkownik zauważył problemy z jakością obrazu i buforowaniem podczas korzystania z internetu, co przypisano dużej odległości między routerem a telewizorem. Uczestnicy sugerowali różne rozwiązania, w tym użycie kabla Ethernet (skrętka) do bezpośredniego połączenia telewizora z routerem, co zapewniłoby stabilniejsze połączenie. Wskazano na możliwość zastosowania kabli UTP kategorii 6 lub 5e, a także na opcję PLC (internet po instalacji elektrycznej) jako alternatywę. Zwrócono uwagę na problemy związane z wzmacniaczami sygnału WiFi, które mogą nie poprawić jakości transferu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA