Czy da się zwiększyć zasięg Wi‑Fi Direct między lodówką Samsung Family Hub a telewizorem Samsung, żeby obraz działał stabilnie?
Nie da się tego realnie „wzmocnić” przez szybszy internet, dodatkowy router ani mesh — połączenie działa lokalnie między TV a lodówką, a nie przez łącze WAN, więc 150 Mb/s czy 300 Mb/s nic tu nie zmieni [#21633879][#21634044][#21634220] Jeśli urządzenia mają działać poprawnie, muszą być po prostu wystarczająco blisko siebie; Samsung w praktyce wymusza bezpośrednią komunikację TV–lodówka i stąd jego zalecenie ok. 10 m [#21634220] Gdy obraz znika, a zostaje sam dźwięk, to wygląda raczej na zbyt małą przepustowość/ograniczenia implementacji, a nie na zasięg internetu czy routera [#21634559][#21641019][#21643791] Jedyną teoretyczną ingerencją po stronie radiowej byłoby grzebanie przy antenach lub wystawienie ich poza metalową obudowę, ale to wymaga rozbierania sprzętu i grozi utratą gwarancji [#21633903]
Mam lodówkę Family Hub Samsunga z wyświetlaczem, na którym to ekranie można wyświetlać ekran telewizora Smart Samsunga. Oba urządzenia muszą korzystać z tej samej sieci i być zarejestrowane na tym samym koncie Samsung. Streamowanie odbywa się przy użyciu WiFi Direct, tak przynajmniej informuje Support Samsunga. Problem polega na tym, że udało mi się w Smart View na lodówce wyszukać pobliski telewizor i z nim połączyć, najlepiej jak oba urządzenia korzystają z tej samej sieci 5G, ale z reguły mam na ekranie tylko głos z streamowanego programu, nie wyświetla się natomiast obraz. W informacji o funkcji Smart View pisze, że telewizor powinien stać w odległości do 10 m i tyle dokładnie wynosi odległość tv od lodówki u mnie. Pytanie, czy jest jakiś skuteczny sposób, żeby zwiększyć moc/zasięg WiFi Direct telewizora?
Bardzo ciekawa wytyczna. Najlepiej pewno gdyby TV stał na lodówce
Zaś nieco poważniej - podaj modele obu urządzeń to może będzie łatwiej. Z technicznego punktu widzenia nie widzę sensu ograniczania się do WiFi Direct (czytaj: sygnału WiFi nadawanego przez TV) skoro można by skomunikować urządzenia w jednej sieci bez użycia WiFi Direct. Może to jakaś nadinterpretacja nazewnictwa przez marketing Samsunga lub tłumaczenia instrukcji - dlatego najlepiej podaj modele tych urządzeń.
[edyta]
Twój opis nieco przeczy temu, że urządzenia korzystają z WiFi Direct. Podaj przy okazji ile metrów jest od lodówki do routera (do AP rozgłaszającego WiFi) oraz ile metrów TV do routera - oraz jakie są przeszkody pomiędzy lodówką TV i routerem.
Lodówka Samsung RS6HA8891B1, TV najnowszy z tego roku, 43" Neo QLED 4K QN92F. Mam bardzo rozwiniętą sieć domową i światłowód, póki co 150 MBits. Lodówka korzysta z IP Clienta Fritzboxa 7590, który jest od lodówki do 3m, a telewizor też korzysta z tego samego IP Clienta i jest za ścianą od Fritzboxa w odległości ok. 5 m. Poza tym, telewizor łącze też po LAN z siecią domową i nic to nie zmienia. Lodówka stoi oczywiści w kuchni, tv w pokoju, dzieli ich przedpokój w którym wisi ten IP Client, dwie pary drzwi drewnianych, które jak otworzę, to urządzenia praktycznie się widzą. Dawałem do pokoju drugi IP Client (3m od tv), Fritzbox 7590 AX i mogę je ze sobą tez połączyć w sieć mesh, ale wątpię, czy to coś zmieni.
Smart Feature TV
Multi Device Experience
TV to Mobile, Mobile to TV, TV initiate mirroring, Sound Mirroring, Wireless TV On, Dotknij i Wyświetl
Chyba domyślam się, że czego wynika problem. "Technicy" Samsunga mylą Miracast z WiFi Direct. Miracast i WiFi Direct to jak kwadrat i prostokąt. Smart View to Samsungowa implementacja standardu Miracast z dodatkowymi, własnościowymi funkcjami.
Przy czym Smart View może też działać w sieci lokalnej podobnie do Chromecast.
W Twoim przypadku prawdopodobnie transmisja obrazu może się odbywać tylko poprzez Miracast.
Zrób próbę- przenieś na testy TV do pomieszczenia z lodówką.
FritzBox! jest podłączony kablem do Twojej sieci domowej ?
W jakim trybie pracuje ten FritzBox! ? Router, AP, wzmacniacz czy jeszcze inaczej ?
Oczywiście, że kablem, bezpośrednio do routera głównego światłowodowego Halny. Sieć domową mam zrobioną na najwyższym poziomie. Pisałem wyżej, że Fritzbox działa jako IP Client, to jeszcze lepsza konfiguracja jak AP. Ten Fritzbox dzięki temu, że jest w przedpokoju na dole, obsługuje z powodzeniem moduł WiFi Zamela SBW-02, który jest zamontowany na zewnątrz i zamknięty w stalowym słupku bramy wjazdowej. Nie problem w sieci WiFi, te urządzenia faktycznie komunikują się za pomocą WiFi Direct. Jak stawiam telewizor w kuchni, to mam na ekranie lodówki i dźwięk i obraz
IC_Current napisał:
Zrób próbę- przenieś na testy TV do pomieszczenia z lodówką
Już to robiłem, patrz zdjęcia. Samsung gdzieś pisze wyraźnie, że udostępnianie ekranu z komórki czy tv działa na zasadzie WiFi Direct. Ale coś z tym Miracast też jest nie w porządku, bo na jednym telewizorze Philipsa (chromecast) mogę bez problemu udostępniać filmiki z sieci, czy to po WiFi czy kablu, a na tym TV Samsunga jest problematyczna sprawa, raz zadziała, a większość nie. Ale to nie ten temat.
Cytuję [PORADNIK] Oglądaj obraz z telewizora na lodówce Family Hub: "Nieco ponad rok temu w sprzedaży pojawiły się pierwsze modele lodówek z serii Family Hub. Dzisiaj chciałbym przybliżyć Wam jedną z dostępnych w nich funkcji, a mianowicie Smart View (Screen Mirroring). Pozwala ona na przechwytywanie obrazów z np. Telewizora lub smartphone’a firmy Samsung."
Czyli wszystko sie zgadza. Komunikacja jest przez Miracast. Żeby działało, to po prostu przenieś lodówkę do salonu. Samsung zapomniał o tym napisać w materiałach reklamowych? No cóż, jakoś manipulatom z działu kłamst i niedomówień często się to zdarza. Pewnie za mało lecytyny w diecie.
Ja od długiego już czasu elektronikę kupuję TYLKO zdalnie, z możliwością zwrotu. Ilość kłamstw, niedomówień i braków kompatybilności nie pozwala na zakup bez konkretnej weryfikacji bajdurzeń producenta.
pinochio napisał:
Ale coś z tym Miracast też jest nie w porządku, bo na jednym telewizorze Philipsa (chromecast)
Ale Miracast to nie Chromecast. To całkowicie inny sposób komunikacji i działania na poziomie łącza danych.
Żeby działało, to po prostu przenieś lodówkę do salonu. Samsung zapomniał o tym napisać w materiałach reklamowych? No cóż, jakoś manipulatom z działu kłamst i niedomówień często się to zdarza. Pewnie za mało lecytyny w diecie.
Ja od długiego już czasu elektronikę kupuję TYLKO zdalnie, z możliwością zwrotu. Ilość kłamstw, niedomówień i braków kompatybilności nie pozwala na zakup bez konkretnej weryfikacji bajdurzeń producenta.
Walczyłem trochę z nimi o wymianę telewizora, bo najpierw kupiłem w grudniu 2024 inny, tani model Smart TV 43" z 2024, który jak się okazało, nie miał funkcji TV to Mobile, tylko Mobile to TV. W końcu zainterweniowałem u Powiatowego Rzecznika Praw Konsumentów i dzieki ich interwencji, Samsung wymienił mi starszy i tańszy model na najnowszy, prosto z taśmy z lipca tego roku, droższy o 3500 zł od tego starszego. Tu Samsung stanął w końcu na wysokości zadania, bo winą jest ich błąd marketingowy. Jak się okazało, nowy TV jest kompatybilny, ale tylko, jak stoi przy lodówce
A gdyby tak podłączyć do TV jakiś Miracast o lepszych parametrach? Jeżeli te urządzenia komunikują się ze sobą na zasadzie Miracast, to czy zwiększenie prędkości światłowodu do 1 Gbits, a co za tym idzie sygnału WiFi coś pomoże?
Co mówi AI:
Tak, Samsung RS6HA8891B1, jako nowoczesny telewizor Smart TV, łączy się z innymi urządzeniami za pomocą Wi-Fi Direct. Funkcja ta pozwala na bezprzewodowe przesyłanie obrazu i dźwięku z kompatybilnych urządzeń (np. smartfonów, tabletów) bezpośrednio do telewizora, bez konieczności korzystania z routera Wi-Fi.
Aby połączyć się z telewizorem za pomocą Wi-Fi Direct, należy:
1. Włączyć Wi-Fi Direct w telewizorze:
Zazwyczaj można to zrobić w menu ustawień, w sekcji dotyczącej sieci (np. Menu > Sieć > Wi-Fi Direct).
2. Włączyć Wi-Fi Direct na urządzeniu mobilnym:
Poszukaj tej opcji w ustawieniach połączeń lub sieci, często pod nazwą "Wi-Fi Direct", "Screen Mirroring", "Smart View" lub podobną.
3. Wyszukać i połączyć się z urządzeniem:
Telewizor powinien pojawić się na liście dostępnych urządzeń do połączenia.
4. Potwierdzić połączenie:
Na obu urządzeniach może być konieczne potwierdzenie chęci połączenia.
Po nawiązaniu połączenia, można przesyłać obraz i dźwięk z urządzenia na ekran telewizora. Niektóre telewizory Samsung mogą również obsługiwać funkcję Miracast, która również wykorzystuje Wi-Fi Direct do bezprzewodowego udostępniania ekranu.
Trochę bajdurzenia, ale sklep Morele.net konkretniej to wyjaśnia:
"Innym sposobem jest użycie technologii Miracast, która pozwala na bezpośrednie połączenie telefonu z telewizorem poprzez sygnał Wi-Fi Direct – nie wymaga to dostępu do routera ani internetu. Wystarczy, że telewizor obsługuje tę funkcję, a telefon ma opcję „Rzutowanie ekranu” lub „Smart View” (w zależności od modelu). To rozwiązanie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy pod ręką przewodu, a chcemy szybko podłączyć telefon do telewizora.".
W ustawieniach TV pisze, że przy przesyłaniu strumieniowym z innych urządzeń mobilnych na TV, dzieje się to za pośrednictwem protokołu Google Cast, nie wiem, czy dotyczy to również w sytuacji TV to Mobile.
W przypadku, gdy TV korzysta z sieci przewodowej LAN, lodówka nie jest w stanie znaleźć urządzenia TV
Gdy tylko przełączę w TV na korzystanie z sieć bezprzewodowej i najlepiej 5G, lodówka od razu znajduje odbiornik TV i jest w stanie się z nim połączyć i odbierać głos
Myślę, że aby odbierać na ekranie lodówki także obraz z TV, potrzebuję zwiększyć prędkość Internetu, a co za tym idzie, również prędkość sieci bezprzewodowej.
Walczyłem trochę z nimi o wymianę telewizora, bo najpierw kupiłem w grudniu 2024 inny, tani model Smart TV 43" z 2024, który jak się okazało, nie miał funkcji TV to Mobile, tylko Mobile to TV. W końcu zainterweniowałem u Powiatowego Rzecznika Praw Konsumentów i dzieki ich interwencji, Samsung wymienił mi starszy i tańszy model na najnowszy
Gratulacje i podziękowania. Bo tylko dzięki uporowi takich jak Ty osób wszyscy mamy tylko Dzik Zachód a nie Czarną Afrykę. Utrata kasy to jedyny sposób, jaki działa na duże firmy.
pinochio napisał:
Co mówi AI:
Ona się uczy na tych marketingowych bredniach a do tego wystarczy zmiana wersji firmware z 2.0.43654.3 na 2.0.43654.4 i masz rozszerzone albo wykastrowane oprogramowanie. Na razie "publiczna" EjAj to tylko do starych i niezbyt skomplikowanych treści się nadaje. Może Ci conajwyżej wytłumaczyć, dlaczego Mickiewicz wielkim poetą był. Ewentualnie wyprać mózg i sprzedać kolejny szmelc, za kryptoreklamę którego dostawca wziął kasę.
pinochio napisał:
to czy zwiększenie prędkości światłowodu do 1 Gbits, a co za tym idzie sygnału WiFi coś pomoże
ABSOLUTNIE NIE.
Miej więcej porównanie - jak mi pod dom wybudują drogę ekspresową (łącze internetowe), to na podwórku będę miał tor wyścigowy (przepustowość WiFi w domu) a garaż zamiast dwóch to od razu sześć samochodów pomieści (fizyczny zasięg fal radiowych WiFi)?
pinochio napisał:
A gdyby tak podłączyć do TV jakiś Miracast o lepszych parametrach?
Nie ma "o lepszych". Maksymalna moc nadawania urządzeń WiFi jest prawnie określona i żadne bajdurzenie sprzedawców nic nie zmieni. Ogólnie mam zasadę. Jak czytam w jakimkolwiek opisie "mocny", to mam pewność, że urządzenie jest najgorszego sortu i celem sprzedawcy jest złapanie osób naiwnych i nieświadomych technicznie. Tak samo podchodzę do urządzeń, które w opisie przedstawiają zawyżone parametry fizyczne względem podobnych, ale od renomowanych producentów.
Nie spotkałem się też nigdy z repeaterami Miracast. Chyba wynika to z praw ochrony złodziei (potocznie prawo autorskie) i ochrony haraczów dla nich. Ewentualnie, znając wysokie wymagania dla strumienia i problemy, jakie wywołują klasyczne repeatery, żaden producent się nie odważył czegoś takiego zrobić.
Są też odbiorniki Miracast, podłączane poprzez HDMI. Jeśli Twoja lodówka ma port HDMI, to może jest to jakaś opcja.
Już drugi raz to podkreślasz i proponuję nie brnijmy w tym kierunku niepotrzebnie. Fritz w połączeni z Halnym to nie jest nawet średni poziom więc jak widzę taki sprzęt to mam uzasadnione obawy co do całokształtu sieci.
pinochio napisał:
Fritzbox działa jako IP Client, to jeszcze lepsza konfiguracja jak AP.
Nie ma w tej konfiguracji NIC lepszego od AP chyba, że w nomenklaturze samego Fritz lub w ich marketingu. Z technicznego punktu widzenia AP i Fritz-owe IP Client jest taką samą funkcjonalnością a nie "lepszą na najwyższym poziomie".
pinochio napisał:
Co mówi AI:
Zostaw te bzdury od AI i sprawdź u źródeł. Dobrze radzę.
IC_Current napisał:
Czyli wszystko sie zgadza.
No cóż... Też to podejrzewałem ale nie sądziłem, że taka firma jak Samsung odwaliłaby taki numer.
pinochio napisał:
W przypadku, gdy TV korzysta z sieci przewodowej LAN, lodówka nie jest w stanie znaleźć urządzenia TV
Bo wtedy TV pewno wyłącza kartę WiFi i nie działa WiFi Direct.
pinochio napisał:
A gdyby tak podłączyć do TV jakiś Miracast o lepszych parametrach?
Jedyne co mógłbyś spróbować zrobić to podłączyć anteny o większym zysku lub wystawienie anteny poza obrys metalowej obudowy lodówki ale zazwyczaj wiązałoby się to z rozebraniem urządzeń a więc i utratą gwarancji bo nie sądzę by TV czy lodówka posiadały jakieś złącza antenowe do podłączenia zewnętrznych anten WiFi.
Jeśli Twoja lodówka ma port HDMI, to może jest to jakaś opcja
Nie ma, jest tylko pod klapką w drzwiach jakieś wejście usb i nie mogę nawet znaleźć, do czego ono ma służyć.
Erbit napisał:
Nie ma w tej konfiguracji NIC lepszego od AP chyba
W sprawie konfiguracji tego routera, szkolili mnie fachowcy na niemieckim forum ip-phone-forum i faktycznie, nie brnijmy w te sprawy. Halny miałem dostarczony wraz ze światłowodem, a Fritzbox jest rozszerzeniem sieci i służy mi jako urządzenie wielofunkcyjne, także do obsługi domofonu, tego tematu nie ma co rozszerzać. Dwa routery Fritzbox są nawet w stanie stworzyć u mnie sieć mesh i to też testowałem.
Erbit napisał:
Bo wtedy TV pewno wyłącza kartę WiFi i nie działa WiFi Direct
I jesteśmy na dobrym tropie. Ja ciągle myślę, że zwiększenie prędkości Internetu zwiększy też moc/zasięg WiFi Direct, czy też Miracast. Zależność, przy ustawieniu urządzeń na WiFi 2,4 GHz, lodówka nie znajduje, albo rzadko znajduje TV, ale już połączyć się nie chce. A przy konfiguracji urządzeń na 5 GHz, to działa na odległość 10 m bez obrazu.
Jeśli chodzi o zasięg, częstotliwość 2,4 GHz charakteryzuje się większym niż 5 GHz, ale szybkość jest mniejsza niż w przypadku 5 GHz. Częstotliwość 5 GHz może mieć mniejszy zasięg transmisji, ale odznacza się większą szybkością.
Ja ciągle myślę, że zwiększenie prędkości Internetu zwiększy też moc WiFi Direct, czy też Miracast.
A my ze 100% pewności twierdzimy, że nie. Damy za to rękę obciąć, albo nawet obie - (dowolnie wybranemu politykowi).
Czy Ty nie rozumiesz, że WiFi i Miracast to połączenie w obrębie domu, a łącze światłowodowe to połączenie poza dom? Czy telewizor wysyła obraz do sąsiada, czy do sąsiedniego pokoju?
Zresztą nie wierzysz, to zrób próbę - wstaw urządzenie 100 lub 10Mbps pomiędzy Halnego a resztę sieci i zobaczysz, że zasięg Miracast nic się nie zmniejszy. Absolutnie ani nie drgnie.
Dopisałem w ostatniej odpowiedzi kilka zdań. W moich testach problemem nie okazuje się większy zasięg transmisji, ale szybkość. Streamowanie obrazu TV wymaga szybszej transmisji, niż obrazu ze Smartfonu.
FRITZ!Box 7590 WLAN [2,4 GHz] : WLAN [2,4 GHz]: ja
802.11b:11 MBit/s
802.11g:54 MBit/s
802.11n (Wi-Fi 4):800 MBit/s
WLAN [5 GHz] : WLAN [5 GHz]: ja
802.11a:54 MBit/s
802.11ac (Wi-Fi 5):1.733 MBit/s
FRITZ!Box 7590 AX WLAN [2,4 GHz] : WLAN [2,4 GHz]: ja
802.11g:54 MBit/s
802.11ax (Wi-Fi 6):1.200 MBit/s
WLAN [5 GHz] : WLAN [5 GHz]: ja
802.11a:54 MBit/s
802.11ac (Wi-Fi 5):1.733 MBit/s
802.11ax (Wi-Fi 6):2.400 MBit/s
Zwiększenie prędkości internetu może potencjalnie zwiększyć prędkość i stabilność połączenia Wi-Fi, ale niekoniecznie zwiększy jego zasięg. Zasięg Wi-Fi zależy głównie od parametrów routera i warunków lokalowych, takich jak ściany i inne przeszkody, które mogą tłumić sygnał.
W sprawie konfiguracji tego routera, szkolili mnie fachowcy na niemieckim forum ip-phone-forum i faktycznie, nie brnijmy w te sprawy.
Faktycznie argument nie do podważenia i nie warto dyskutować. Pewno też byli z "najwyższej półki". Zapominasz jedynie, że Fritz robi tylko za AP zaś jeszcze udział w ruchu ma Halny (to tak a propos "najwyższego poziomu sieci").
Poza tym sam Fritz to też nie jest żadna "górna półka". Szkoda, że dałeś się złapać na frazesy marketingowe i teraz je powtarzasz. No ale... nie i tym temat.
pinochio napisał:
zwiększenie prędkości Internetu zwiększy też moc/zasięg WiFi Direct, czy też Miracast.
Niestety nie.
Twoja sieć lokalna ma przepustowość lokalną ograniczoną możliwościami urządzeń. Komunikacja pomiędzy lodówką a TV nie wychodzi poza obszar Twojej sieci (z wyjątkiem uwierzytelnienia konta Samsung). Szybkość "internetu" niczego tu nie zmieni.
pinochio napisał:
Jeśli chodzi o zasięg, częstotliwość 2,4 GHz charakteryzuje się większym niż 5 GHz, ale szybkość jest mniejsza niż w przypadku 5 GHz. Częstotliwość 5 GHz może mieć mniejszy zasięg transmisji, ale odznacza się większą szybkością.
Obydwaj macie racje. Najlepiej byłoby przetestować prędkość na częstotliwości 5GHz i 2,4GHz w miejscu gdzie stoi lodówka. Wtedy wyszłoby czy zakłócenia w 5GHz pozwolą osiągnąć wyższą prędkość czy jednak 2,4GHz będzie szybsze. Przy tej odległości stawiam, że 5GHz może być lepsze.
pinochio napisał:
Zwiększenie prędkości internetu może potencjalnie zwiększyć prędkość i stabilność połączenia Wi-Fi
W ruchu "do internetu" tak, w ruchu lokalnym jest to bez znaczenia. Możesz nawet całkowicie odpiąć internet (wyjąć wtyczkę z portu WAN Halnego) i nie będzie to miało żadnego wpływu na ruch lokalny.
[edyta]
Dobra.. ja nic więcej w Twój problem nie wniosę. Moim zdaniem poza "postawieniem TV przy lodówce" lub "lodówki przy TV" nic więcej nie da się zrobić.
Szkoda, że dałeś się złapać na frazesy marketingowe i teraz je powtarzasz. No ale... nie i tym temat
W tym topicu pisałem, że wcześniej miałem Fritzbox (co prawda wówczas jeszcze słabszy model) skonfigurowany jako Access Point (port LAN1 musiał pozostać wolny), a należało go skonfigurować jako IP-Client, żeby rozwiązać mój problem z tamtego tematu. O swoim indywidualnym projekcie i dlaczego Fritzbox jest tak uniwersalny, pisałem m. in. w tym topicu.
A wracając do tematu, ciekawa rzecz, jak włączam menu w telewizorze, to obraz się na ekranie lodówki pokazuje, zacina, ale jednak ukazuje, jak menu wyłączę i przejdę do programu TV, obraz znika. To świadczy o większym obciążeniu przy transmisji bezpośredniej programu TV.
Tu znalazłem ciekawy tip dla mnie
Spróbuję jednak tego drugiego Fritzboxa (7590 AX) uruchomić w sieci mesh i ustawić w salonie, gdzie jest telewizor. Tam mam bezpośrednie wyjście LAN, idące od pierwszego Fritzboxa (7590).
Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:
Połączyłem po kablu LAN Fritza 7590 z Fritzem 7590 AX w sieć WiFi Mesh (7590 jako master Mesh) i co prawda TV zyskał lepszy zasięg WiFi 5G, ale dla streamowania obrazu do lodówki nic to nie dało, żadnego efektu.
Tu na zdjęciu widać odległość od lodówki do FB 7590, widoczny w lewym górnym rogu drzwi, pod nadprożem, jak pisałem, jakieś niecałe 3m
Zaraz za ścianą od 7590 jest 7590 AX, połączone kablem LAN w sieć Mesh
A od 7590 AX do TV jest też niecałe 4m i jak widać, problemem nie jest zasięg, tylko moc/prędkość
Test z obrazem w kuchni uzyskałem też wykorzystując tylko obraz z sieci internetowej (Rakuten TV), zatem nie wiem, czy nawet jak TV postawiłbym w kuchni i miał możliwość podłączenia anteny naziemnej, czy lodówka odbierałaby obraz TV naziemnej. Dźwięk i obraz z TV naziemnej to jednak za duże obciążenie dla tego systemu przesyłania transmisji danych. Jak dla mnie, za słaby Internet.
Dostałeś wyczerpujące informacje. Jak nie wierzysz, że ani liczba AP/routerów w domu ani parametry łącza internetowego nie mają wpływu na działanie Miracast, to idź, wykup łącze i sam się przekonaj. Co do AP już sam się przekonałeś, jeszcze musisz się sam przekonać co do łącza internetowego.
Pieniądze Twoje, dom Twój, cóż więcej Cię komu przekonywać.
Dobra, postawię TV któregoś dnia jeszcze raz w kuchni i podłączę antenę pokojową i przetestuję przy 2,4 GHz i 5 GHz, wtedy się odezwę. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Jedno jest pewne, przy tej odległości, niecałych 10 m, lodówka odbiera głos z TV płynnie (urządzenia zalogowane do sieci 5 GHz), jak telewizor stał nawet w kuchni i odbierałem z Internetu Rakuten TV, to był na wyświetlaczu lodówki obraz z dźwiękiem, ale zacinało i teraz też jak włączę menu w telewizorze, to mam obraz i dźwięk, ale strasznie muli i przerywa. Tak się działo przy streamowaniu z komputera na TV, jak miałem Internet z Netii 10 Mbits.
To jest bez znaczenia. Znaczenie ma odległość lodówki od TV i przeszkody pomiędzy nimi. Dlatego już w pierwszym poście zwróciłem uwagę na wymóg, który stawia Samsung w związku z odległością lodówki od TV.
Dla potrzeb transmisji łączność realizowana jest bezpośrednio pomiędzy TV a lodówką - stąd Samsung wymaga takiej odległości. Oni po prostu pokpili sprawę i choć nie robią tego wprost to jednak "każą wstawiać lodówkę do salonu".
Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:
pinochio napisał:
ale strasznie muli i przerywa. Tak się działo przy streamowaniu z komputera na TV, jak miałem Internet z Netii 10 Mbits.
Już ostatni raz: "prędkość internetu" ma się nijak do prędkości wewnątrz sieci. Na pewno Twoją sieć trawiły inne problemy niż 10Mb/s z Netii.
Witam,
autorze - prędkość przesyłania danych z internetu nie ma nic do prędkości przesyłania danych w twojej sieci lokalnej między urządzeniami wewnątrz tej sieci.
Jeśli łącze internetowe dostawcy masz 1Gb/s do jego routera (w twoim przypadku Halny), a urządzenia w twojej sieci (od Halnego do urządzeń końcowych) mają przepustowość 100Mb/s, to TV, lodówka, smartfon, laptop, itd. będą miały taką właśnie max. przepustowość - 100Mb/s.
Do twojego problemu jeszcze dochodzi tzw. zabezpieczenie przeciw piractwu cyfrowemu. O co chodzi?
Aplikacje streamingowe przy przesyłaniu sygnału z urządzenia na urządzenie szyfrują składową obrazu, żeby nie można było nagrywać materiałów licencjonowanych poza urządzeniem, które odtwarza treści licencjonowane. Tu podam ci przykład z mojego podwórka:
- aplikacje Disney+ i HBO Max w pierwszych wersjach nie szyfrowały składowej obrazu przy przesyłaniu na inne urządzenie, np. z tabletu na TV poprzez Miracast czy Wi-Fi Direct. Po którejś aktualizacji obu aplikacji, obraz już się nie wyświetlał, tylko był sam dźwięk, co moja córka pewnego dnia stanowczo mi to zakomunikowała, kiedy wróciłem z pracy. Próbowałem różnych konfiguracji, ustawień, opcji... efektów brak. W końcu dotarłem do informacji, chyba na Redditcie, że od którejś aktualizacji rzutowanie ekranu nie będzie działać.
Wracając do clou problemu - prędkość internetu nie ma nic do prędkości w sieci LAN czy WAN.
Jeśli łącze internetowe dostawcy masz 1Gb/s do jego routera (w twoim przypadku Halny), a urządzenia w twojej sieci (od Halnego do urządzeń końcowych) mają przepustowość 100Mb/s, to TV, lodówka, smartfon, laptop, itd. będą miały taką właśnie max. przepustowość - 100Mb/s.
Witam i dziękuję za zainteresowanie. Tu właśnie może być problem. Od jakiegoś czasu przeszedłem na umowę bezterminową u swojego priovidera na Światłowód 150 Mbit/s i co prawda, mój Fritzbox ma w sieci domowej port LAN (i w sumie wszystkie), za pośrednictwem którego połączony jest z routerem głównym Halny, ustawiony na 1 Gbit/s, jak świadczony Internet od dostawcy ma max 150 Mbit/s. Możecie powiedzieć, że prędkość od dostawcy ma się nijak do prędkości wewnątrz sieci domowej, ale pobierając materiał z sieci i emitując go streamingowo, nie mogę go chyba przyspieszyć wewnątrz sieci, niż świadczy mi to dostawca.
Teraz przejdę do konkretnych spostrzeżeń. Nie muszę już nawet przenosić TV do kuchni, żeby wiedzieć, że zasięg sieci WiFi 5G w mojej sieci domowej jest wystarczająco dobry i te moje 150 Mbit/s do streamingowania materiałów z Internetu między urządzeniami w domu po 5G są wystarczające i to bez podłączania dodatkowych AP czy routerów mesh. Włączyłem teraz w salonie telewizor i w menu przeszedłem na aplikację Rakuten TV, kanał Grjngo. Przechodzę do lodówki w kuchni, uruchamiam Smart View, znajduje TV, łączy się z nim i mam piękny odbiór programu z Internetu z dźwiękiem i obrazem, bez specjalnych zakłóceń, płynny.
To samo miałem przy testach, jak TV postawiłem w kuchni. Nie muszę już nawet robić testu z przenoszeniem TV do kuchni i podłączaniem pod antenę naziemną, żeby wiedzieć, że nie będę miał obrazu na ekranie lodówki z TV naziemnej. Sprawa się rozbija właśnie nie o zasięg WiFi, WiFi Direct czy Miracast, a o ilość bajtów przesyłanych w danej sekundzie, prędkość. Sygnał przechwytywany z TV naziemnej jest pojemniejszy, jak sygnał z TV internetowej.
clubber84 napisał:
- aplikacje Disney+ i HBO Max w pierwszych wersjach nie szyfrowały składowej obrazu przy przesyłaniu na inne urządzenie, np. z tabletu na TV poprzez Miracast czy Wi-Fi Direct. Po którejś aktualizacji obu aplikacji, obraz już się nie wyświetlał, tylko był sam dźwięk, co moja córka pewnego dnia stanowczo mi to zakomunikowała, kiedy wróciłem z pracy. Próbowałem różnych konfiguracji, ustawień, opcji... efektów brak. W końcu dotarłem do informacji, chyba na Redditcie, że od którejś aktualizacji rzutowanie ekranu nie będzie działać.
U mnie jest akurat odwrotnie, materiały z Internetu mają obraz, materiał z naziemnej TV, sygnał DVB-T2/HEVC przechwytywany przez WiFi w domu jest za dużej kompresji. Być może, jest to wina właśnie tych tylko 150 Mbit/s od dostawcy. Pozostaje mi teraz jedynie przejść u providera na umowę 300 Mbit/s, płacąc jedynie 15 zł więcej na 12 miesięcy, żeby mieć TV naziemną w kuchni, chcąc mieć tam dodatkowy telewizor w lodówce
sygnał DVB-T2/HEVC przechwytywany przez WiFi w domu jest za dużej kompresji. Być może, jest to wina właśnie tych tylko 150 Mbit/s od dostawcy.
Naprawdę skończ już te bzdury pisać, bo jeszcze ktoś to przeczyta, uwierzy i wyda niepotrzebnie swoje pieniądze.
Twoje pieniądze wydawaj jak chcesz, ale przestań już mieszać ludziom w głowach.
W drugą stronę nie, choć zdarza się często, że przerywa streamingowanie z laptopa do tego TV. Pisałem wcześniej, że przy Chromecast na Philipsie jest to bezproblemowe. Musiałbym teraz pobawić się i sprawdzić jeszcze raz, jak jest to po LAN, a jak po WiFi różnych częstotliwości.
Jeszcze raz - masz problem ze streamingiem z netu na TV ?
Nie mam, odbiera pięknie po WiFi 5G. Zresztą, pytanie jest bez sensu, bo telewizor programy z Internetu też streaminguje do lodówki bez problemu, tylko problem z streamingowaniem z obrazem z TV naziemnej. To stwierdziłem już w poście #21.
programy z Internetu też streaminguje do lodówki bez problemu,
Jasna cholera. Zrozum że nareszcie, że te programy są streamowane przez Chromecast, który korzysta z sieci internetowej i sieci LAN, które masz zrobione poprawnie.
pinochio napisał:
tylko problem z streamingowaniem z obrazem z TV naziemnej
To korzysta z Miracast, które musi mieć zapewnione BEZPOSREDNIE polaczenie TELEWIZORA z LODÓWKĄ.
programy z Internetu też streaminguje do lodówki bez problemu,
Jasna cholera. Zrozum że nareszcie, że te programy są streamowane przez Chromecast, który korzysta z sieci internetowej i sieci LAN, które masz zrobione poprawnie.
pinochio napisał:
tylko problem z streamingowaniem z obrazem z TV naziemnej
To korzysta z Miracast, które musi mieć zapewnione BEZPOSREDNIE polaczenie TELEWIZORA z LODÓWKĄ.
Bez urazy, ale wydawało mi się, że Samsung korzysta tylko z Miracast, a Philips z Chromecast. To przy streamingu z obrazem z TV naziemnej do lodówki ten mój Samsung korzysta z Miracast, a jak streaminguje menu telewizora i kanały telewizji internetowej z tego telewizora do lodówki, to przełącza się na Chromecast? Coś chyba tym razem Ty namieszałeś. Cytujesz moje wypowiedzi dotyczące streamowania z tego konkretnego nowego telewizora Samsung do lodówki, które to urządzenia nie korzystają z sieci LAN, tylko WiFi i są ustawione na częstotliwość 5G.
telewizor programy z Internetu też streaminguje do lodówki bez problemu, tylko problem z streamingowaniem z obrazem z TV naziemnej.
Zakładam, że ilość danych jaka jest przesyłana przy oglądaniu DVBT jest większa niż przy oglądaniu streamu z netu. Dlatego jak oglądasz na lodówce strem z netu to działa dobrze a jak oglądasz stream z DVBT to wąskie gardło jakim jest połączenie pomiędzy TV a lodówką daje o sobie znać.
Cały czas piszemy Tobie, że to problem połączenia pomiędzy TV a lodówką a nie szybkości internetu a dowodem na to jest poprawny stream z DVBT na TV.
Moim zdaniem zrób taki test: zmniejsz na TV rozdzielczość tego streamu DVBT i sprawdź co na to lodówka. Jeśli uda się zmniejszyć rozdzielczość (co poskutkuje zmniejszeniem ilości danych) to jest szansa, że i lodówka wyświetli poprawny obraz.
Nie namieszałem.
SmartView, jak pisałem to autorskie wdrożenie Miracast z dodatkami od Samsunga. To jest hybryda, która używa różnych metod do różnych celów.
Główna metoda, to Miracast, ale do tego mają pod spodem obsługę:
- WiFi Direct
- Google Cast (Chromecast)
- AirPlay 2 (do komunikacji z ekosystemu Apple)
- DIAL (taki twór do Netflixopodobnych apek, dzięki któremu zatrzymasz odtwarzanie przykładowo na telefonie, a potem wznowisz na TV w tym samym miejscu).
- Bluetooth LE (głównie głos i szybkie parowanie urządzeń)
- NFC (parowanie urządzeń, przykładasz telefon do telewizora i już masz sklonowany obraz)
- protokołów nadzorcza SmartView (żeby tym wszystkim wcześniej zarządzać, sparować urzadzenia i wybrać metodę transmisji).
Im nowsze i droższe urządzenie, tym więcej opcji z listy. Najtańsze sprzęty to Miracast, potem od któregoś wydania dołączyli ekosystem Androida (chromecast), a potem jeszcze inne opcje.
Co do strumieniowania TV z anteny - Miracast jest chyba najłatwiejszy pod względem zabezpieczenia praw tfuu-rcóf. Nic nie idzie w sieć, gdzie by można było łatwo przechwycić strumień i trzeba by było kombinować z dodatkową kryptografią.
✨ Dyskusja dotyczy problemu z zasięgiem i jakością transmisji obrazu za pomocą WiFi Direct między lodówką Samsung Family Hub (model RS6HA8891B1) a telewizorem Smart Samsung Neo QLED 43" QN92F. Urządzenia muszą być połączone w tej samej sieci WiFi i na tym samym koncie Samsung, a transmisja odbywa się głównie przez Miracast, który wykorzystuje WiFi Direct do bezpośredniej komunikacji peer-to-peer. Problemem jest brak obrazu przy streamingu kanałów telewizji naziemnej (DVB-T2) z modulacją QAM-256, podczas gdy kanały o niższej modulacji (QAM-16, QAM-64) są poprawnie wyświetlane. Zasięg WiFi Direct jest ograniczony do około 10 metrów, a przeszkody takie jak ściany i metalowe elementy obudowy wpływają na jakość sygnału. Zwiększenie prędkości łącza internetowego (światłowód 150 Mbps) nie wpływa na zasięg ani jakość WiFi Direct, gdyż jest to połączenie lokalne niezależne od internetu. Próby poprawy zasięgu poprzez sieć mesh z routerami Fritzbox 7590 i 7590 AX oraz zmiany konfiguracji sieci nie przyniosły znaczącej poprawy. Problem może wynikać z ograniczeń sprzętowych modułów WiFi w lodówce i telewizorze oraz zabezpieczeń DRM stosowanych przez nadawców, które blokują przesyłanie wysokiej jakości sygnału (QAM-256) do urządzeń pośrednich. Zmiana rozdzielczości strumienia DVB-T2 na telewizorze nie jest możliwa, a producent Samsung nie udostępnia opcji konfiguracji anten czy zewnętrznych modułów WiFi Direct. Wskazane jest testowanie połączenia na różnych częstotliwościach (2,4 GHz i 5 GHz), jednak 5 GHz zapewnia lepszą przepustowość, choć mniejszy zasięg niż 2,4 GHz. Ostatecznie problem jest technicznie trudny do rozwiązania bez ingerencji w sprzęt lub zmian w standardach transmisji i zabezpieczeń nadawców. Dodatkowo wątek porusza kwestie konfiguracji sieci domowej opartej na routerach Fritzbox i urządzeniach GPON ONT Halny, gdzie wymiana sprzętu i konfiguracja PPPoE są utrudnione przez politykę operatora sieci światłowodowej. Wygenerowane przez model językowy.