logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Manipulacja pracownika ZE przy niedawno założonym liczniku dwukierunkowym Iskra

ABM 08 Sie 2022 20:59 1179 7
REKLAMA
  • #1 20135285
    ABM
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Od końca marca mam instalację PV. ZE zamontował licznik dwukierunkowy dopiero 9 maja. Na początku lipca zauważyłem, że ktoś manipuluje przy liczniku. Okazało się, że to pracownik ZE i robił odczyt. Następnego dnia dowiedziałem się od żony, że rzekomy odczyt trwał 15 minut, znalazłem także zerwaną plombę w skrzynce.

Czy ktoś ma może pomysł co naprawdę robił pracownik ZE przez te 15 minut?
  • REKLAMA
  • #2 20135311
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Tauron ma zdalny podgląd i być może właśnie podmieniał licznik bo może sieć słaba i podgląd nie działał, jak masz e-licznik to sprawdzisz stan i nr. jak jeszcze nie masz to zarejestruj w ebok
  • REKLAMA
  • #3 20135326
    ABM
    Poziom 12  
    3301 napisał:
    Tauron ma zdalny podgląd i być może właśnie podmieniał licznik bo może sieć słaba i podgląd nie działał, jak masz e-licznik to sprawdzisz stan i nr. jak jeszcze nie masz to zarejestruj w ebok

W moim przypadku ENEA, licznik został ten sam.
  • #4 20135340
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    To pomyliłem Poznań z Wrocławiem, o Enei niewiele wiem.
  • REKLAMA
  • #6 20154774
    ABM
    Poziom 12  
    daro31ie napisał:
    Prawdopodobnie zakładał moduł GSM.

Jak to sprawdzić? W skrzynce nic nie przybyło.
  • REKLAMA
  • #8 20371127
    ABM
    Poziom 12  
    Przed świętami Enea znowu wymieniła licznik na nowy, tym razem model ze zdalnym odczytem.

Wracając do kwestii długotrwałej manipulacji przy liczniku, to faktyczne był to odczyt danych przez złącze optyczne i twa to dobrą chwilę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z manipulacją przy liczniku dwukierunkowym Iskra, który został zainstalowany przez ZE. Po zauważeniu długotrwałego odczytu przez pracownika ZE, użytkownik odkrył zerwaną plombę. W dyskusji pojawiają się sugestie, że pracownik mógł zakładać moduł GSM lub przeprowadzać odczyt danych przez złącze optyczne. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi dostawcami energii, takimi jak Tauron i Enea, oraz informacjami o zdalnym odczycie liczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA