logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] kopiowanie wiersza z arkusza1 do arkusza2 jeżeli spełniony jest warunek

dariuszkormed 16 Sie 2022 14:45 495 7
REKLAMA
  • #1 20146281
    dariuszkormed
    Poziom 4  
    Witam
    Szanowni forumowicze w załączeniu plik z fikcyjnymi danymi.
    W arkuszu1 mam dane z których z kolumny C kopiuję do arkusza2 do kolumny A jeżeli spełnione są dwa warunki. Jeden warunek to taki aby zgadzały się indeksy z akrusza1 kolumna B z arkuszem2 kolumna D. Drugi używa pomocniczej kolumny I z arkusza2 i ona ma się zgadzać z danymi z arkusza1 kolumna D .
    Do tej pory formuła z arkusza2 kolumna A działa. Problem mam z tym że czasem w arkuszu1 w kolumnie B powtarzają się indeksy i nie wiem jak mógłbym do swojej formułki dopisać coś żeby w takim wypadku zamieniało mi istniejący wiersz w arkuszu2 na tyle wierszy ile jest w arkuszu1 z tym samym indeksem ( przykładowo - zamiast wiersza 28 w arkuszu2 przenosiły by się dwa wiersze : 6 oraz 7 z arkusza1.
    może ktoś ma pomysł ?
    z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Zeszyt1.xlsx (26.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20146491
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    dariuszkormed napisał:
    może ktoś ma pomysł ?

Daj kolego precyzyjniejszy opis (uzupełnij choćby nagłówki :D ), żeby można było się zorientować w jakim celu chcesz wielokrotnie kopiować poszczególne komórki :?: - z 62 wierszy chcesz uzyskać 254 wierszy w arkuszu 2 :?: :cry:
    Jeśli chcesz to robić formułami to na pewno nie przy użyciu funkcji Podaj.Pozycję(), która zwykle podaje tylko 1 wystąpienie szukanej wartości :cry:
  • REKLAMA
  • #3 20147260
    dariuszkormed
    Poziom 4  
    Witam
    Jeżeli to było mało zrozumiałe to przepraszam. Doprecyzowując dodałem nagłówki. Chodzi o to że jeżeli w Arkuszu 1 mam pojedyncze wpisy z kontami 4 ( gdyby nie było tam takich pozycji jak np RKK-122 ) to moja formułka daje sobie z tym radę i przypisuje mi konta 4 do rozksięgowanych na szczegółowe konta 5 w arkuszu2. Pomocy potrzebuję tylko z tym jak z arkusza1 przenieść do arkusza2 takie wpisy jak ten przykładowy RKK-122 .
    Załączam też screan na którym ręcznie skopiowałem te komórki z arkusza1 do arkusza2 żeby zobrazować o co mi chodzi.
    Załączniki:
    • kopiowanie wiersza z arkusza1 do arkusza2 jeżeli spełniony jest warunek Bez tytułu.png (5.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zeszyt1.xlsx (27.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20147726
    Prot
    Poziom 38  
    dariuszkormed napisał:
    Pomocy potrzebuję tylko z tym jak z arkusza1 przenieść do arkusza2 takie wpisy jak ten przykładowy RKK-122

Domyślam się jedynie, że ten arkusz1 i arkusz2 pochodzi z eksportu z jakiegoś systemu księgowego :?: Nie rozumiem jednak dalej czemu ma służyć taka analiza powiązań kont z grupy 4 z kontami grupy 5 :cry: Dla mnie powinno wystarczyć całkowite podsumowanie kwot z arkusza1 i arkusza2 - tu w przykładowym pliku sumy "4" i "5" są zgodne :D
    Konstrukcja Twojej formuły powoduje, że przykładowo dla RKK-122, która w arkuszu1 występuje w rozbiciu na dwa subkonta "4" - powiązana jest z jednym kontem "5"
    w arkuszu2 - a zatem formuła wyrzuca błąd.
    kopiowanie wiersza z arkusza1 do arkusza2 jeżeli spełniony jest warunekar2.PNG (29.03 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Moim zdaniem powinieneś zadbać o zgodność zapisów w arkuszu2, jeśli RKK-122 powiązane jest z dwoma kontami "4" - to muszą być w arkuszu2 "zdublowane" konta "5".
    kopiowanie wiersza z arkusza1 do arkusza2 jeżeli spełniony jest warunekar3.PNG (31.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Inaczej ujmując w arkuszu2 możesz rozbijać wartości, ale nie możesz je agregować :idea:
  • #5 20148951
    dariuszkormed
    Poziom 4  
    Witam
    Dokładnie napisałeś kolego "Prot" to czego potrzebuję:
    " jeśli RKK-122 powiązane jest z dwoma kontami "4" - to muszą być w arkuszu2 "zdublowane" konta "5"."
    To właśnie chciałem osiągnąć ale sobie nie poradziłem. Nie wiem jaka formuła mogłaby mi skopiować oba wiersze z arkusza1 z przykładowym RKK-122 do arkusza2 w którym zamieniłaby mi pojedynczy wpis z przykładowym tu RKK-122.
    Jeżeli któryś z kolegów wiedziałby jak to zrobić za pomocą formuły exela lub VBA to proszę o podpowiedź . Nie mam dostępu do programu z którego pochodzą dane więc ich nie zmodyfikuję .Szukam rozwiązania jak sobie z tym poradzić w plikach jakie dostaję. Być może nie ma na to rozwiązania i pozostanie mi jedynie kopiowanie ręczne.
    Pozdrawiam
    Darek
  • REKLAMA
  • #6 20149102
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    dariuszkormed napisał:
    Być może nie ma na to rozwiązania i pozostanie mi jedynie kopiowanie ręczne.

Jeżeli potrafisz to zrobić ręcznie to zapewne i komputer może to samo wykonać. Chyba, że musisz wymyślić jakieś dane, których w pliku nie ma, albo ... nie potrafisz przyjąć założeń, które umożliwią rozwiązanie. Nie rezygnuj tak łatwo. :)
    Sorry, ale dzisiaj ci więcej nie podpowiem.
  • Pomocny post
    #7 20149799
    Prot
    Poziom 38  
    dariuszkormed napisał:
    Szukam rozwiązania jak sobie z tym poradzić

Na podstawie Twojego przykładowego pliku (tego drugiego :D z nagłówkami ) widzę, że we wszystkich wypadkach występowania błędu #N/D konieczne jest tylko zdublowanie pozycji z kontami "5". Jeśli to było by tylko tak - to można wykorzystać do korekty proste makro jak w załączonym pliku. Po uzupełnieniu pliku w nagłówki (założona obróbka danych od 2 wiersza w obu arkuszach) po wciśnięciu klawiszy ctrl+k wyszukane są wszystkie błędy #N/D i w tych wierszach przeprowadzone jest dublowanie wiersza, oraz korekta kwot na podstawie arkusza1 :spoko:
    ProtKore..a.zip (33.05 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20264163
    dariuszkormed
    Poziom 4  
    Kolego "Prot" bardzo Ci dziękuję za Twój pliczek. Rozwiązał on mój kłopocik.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukiwał pomocy w skopiowaniu danych z Arkusza1 do Arkusza2 w Excelu, gdzie kopiowanie miało się odbywać na podstawie dwóch warunków: zgodności indeksów w kolumnach B i D oraz zgodności danych w kolumnie I z Arkusza2 z danymi w kolumnie D z Arkusza1. Problemem były powtarzające się indeksy w Arkuszu1, co uniemożliwiało prawidłowe przeniesienie danych do Arkusza2. Użytkownik chciał, aby w przypadku powtarzających się indeksów, odpowiednie wiersze z Arkusza1 były kopiowane do Arkusza2, co wymagało zastosowania formuły lub makra. Ostatecznie, jeden z uczestników forum zaproponował użycie prostego makra do dublowania wierszy w Arkuszu2, co rozwiązało problem użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA