logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia

maciooo373 16 Sie 2022 14:45 3627 64
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy w zmywarce Whirlpool ADG 7330/1 uszkodzona jest pompa myjąca i jaki dobór części będzie pewny?

Trzeba otworzyć zmywarkę, sprawdzić naklejkę na samej pompie i tabliczkę znamionową, bo bez tego nie da się dobrać części w 100% pewnie [#20146314][#20148762] Jeśli pompa ma luzy, nie startuje albo tylko buczy/wibruje, to jest zużyta; w tej zmywarce padła pompa magnetyczna, której nie da się sensownie regenerować i trzeba ją wymienić [#20146336][#20146842] Dobrze też sprawdzić napięcie na wtyczce zasilającej pompę podczas pracy programu, bo jeśli nowa pompa dalej nie rusza, winny może być moduł sterujący [#20149621][#20149697] Wątek pokazał też, że po wymianie samej pompy problem nie zniknął, a dopiero wymiana całego sterownika przywróciła pracę zmywarki [#20192193]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20146282
    maciooo373
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Cześć

Mam problem ze zmywarką Whirpool model ADG 7330/1, numer: 8511 733 10819. Sytuacja jest taka że już od dłuższego czasu dziwnie pracowała podczas mycia (jakieś dziwne trzaski, jakby coś obcierało, nie wiem jak to ująć). W środę jeszcze działała natomiast w czwartek wyzionęła ducha. Działa pompa odpływowa(początek programu wypompowuje wodę, następnie słychać jak się napełnia wodą), ale tuż po tym jest bloga cisza, nic null 0. jak przyłożyłem ucho to tak delikatnie słyszałem jak normalne urządzenie elektryczne, jakiś prąd wiadomo.

Podejrzenia oczywiście na pompę myjąca z turbiną. Znalazłem taką jedną, ale nie wiem czy będzie ona pasować(nie odkręcałem jeszcze zmywarki). Jak myślicie, będzie pasować? Link niby model się zgadza, oryginalna pompa itp. jak myślicie? Czy może jednak zerknąć do zmywarki bo to może nie pompa?

dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20146303
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    Dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej zmywarki a nie będzie problemu z doborem dedykowanej pompy.
  • #3 20146310
    maciooo373
    Poziom 6  
    Kenworth 18 napisał:
    Dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej zmywarki a nie będzie problemu z doborem dedykowanej pompy.

dzięki za odpowiedź- czy chodzi o te tabliczki? one są na boku drzwiczek zmywarki. Czy muszę zerknąć za zmywarkę?

Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia
    Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia
  • #4 20146314
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Najlepiej otwórz zmywarkę i zrób zdjęcie naklejki na pompie, wtedy będzie na 100% pewne. Kupiłem tak pompę spustową, miała być taka sama jak w oryginale, to się okazało, że nowa miała inne złącze zasilania.
    Sprawdź, czy wirnik pompy ma luzy boczne, w tych pompach po kilku latach wycierają się tulejki grafitowe, co prowadzi do blokady wirnika.
  • #5 20146318
    maciooo373
    Poziom 6  
    MiroLord napisał:
    Najlepiej otwórz zmywarkę i zrób zdjęcie naklejki na pompie, wtedy będzie na 100% pewne. Kupiłem tak pompę spustową, miała być taka sama jak w oryginale, to się okazało, że nowa miała inne złącze zasilania.
    Sprawdź, czy wirnik pompy ma luzy boczne, w tych pompach po kilku latach wycierają się tulejki grafitowe, co prowadzi do blokady wirnika.

Właśnie, ta zmywarka już trochę przeżyła i od dłuższego czasu coś szarpało w środku. Jakby miała te luzy boczne to da radę to jakoś naprawić bez kupna pompy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20146336
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Są takie tulejki do kupienia, ale akurat te silniki mają korpus zgrzewany/klejowy. Po dobroci raczej nie otworzysz. Możesz próbować. Dlatego najlepiej silnik wyjmij, jak czujesz się na siłach to możesz przy okazji go sprawdzić, czy działa, podłączając bezpośrednio pod 230V (przypominam o bezpieczeństwie!)
  • REKLAMA
  • #7 20146340
    maciooo373
    Poziom 6  
    MiroLord napisał:
    Są takie tulejki do kupienia, ale akurat te silniki mają korpus zgrzewany/klejowy. Po dobroci raczej nie otworzysz. Możesz próbować.

rozumiem rozumiem. To już chyba kupię po prostu pompę :D kwestia żeby kupić odpowiednią tak jak pisałeś ze czasami mogą nie pasować mimo podobnego modelu.
  • #8 20146341
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Proszę: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/0-pompa+myj%C4%85ca+do+zmywarki-%7C0;KL6S1ASR2U/
    Nowa pompa to niecałe 200 zł w porównaniu do dzisiejszych zmywarek to rewelacyjna cena i myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać. Niestety zamiennik to już pompa magnetyczna i nie wytrzyma dłużej niż kilka lat. Oczywiście oryginał też dostępny: https://north.pl/karta/481010625628-pompa-myjaca-do-zmywarki,706-WV-1889.html
    Jeżeli orginalna pompa jest już mocno zużyta to raczej marne szanse na regenerację. A to, że nie chce wystartować o ile nie jest zatrata winny może być kondensator rozruchowy.
  • #10 20146355
    maciooo373
    Poziom 6  
    Kenworth 18 napisał:
    Proszę: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/0-pompa+myj%C4%85ca+do+zmywarki-%7C0;KL6S1ASR2U/
    Nowa pompa to niecałe 200 zł w porównaniu do dzisiejszych zmywarek to rewelacyjna cena i myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać. Niestety zamiennik to już pompa magnetyczna i nie wytrzyma dłużej niż kilka lat. Oczywiście oryginał też dostępny: https://north.pl/karta/481010625628-pompa-myjaca-do-zmywarki,706-WV-1889.html
    Jeżeli orginalna pompa jest już mocno zużyta to raczej marne szanse na regenerację. A to, że nie chce wystartować o ile nie jest zatrata winny może być kondensator rozruchowy.

Kolego jesteś niesamowity!! Bardzo dziękuje za ekspresową pomoc! Jak myślisz, najpierw sprawdzić ten kondensator czy mimo to i tak zamówić nową pompę? Dodam że po prostu zmywarka od kilku miesięcy głośno pracowała, nie wiem czy to zależy od filtrów czy były jakieś zapchane czy ona się zajeżdżała w tym czasie? Odgłos był taki specyficzny, że nie wiem jak go ująć :D na dodatek czasami było widoczne że niektóre naczynia nie były domyte jakieś ślady zostawały.
  • #11 20146365
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6867
    Kenworth 18 napisał:

Chińczyk o wątpliwej jakości.
    Kenworth 18 napisał:
    /karta/481010625628-pompa-myjaca-do-zmywarki,706-WV-1889.html

O ile taka w zmywarce autora wystpuje, bo może być równiez taka:
    MiroLord napisał:
    https://allegro.pl/oferta/pompa-myjaca-zmywarki-whirlpool-adg-cp045-009pe-9789527456

Jeśli autor nie rozbierze zmywaka, nie ustali co a w srudku i co się dzieje to możemy z równą skutecznością królika z kapelusza wyciągać.

MiroLord napisał:
    ą takie tulejki do kupienia, ale akurat te silniki mają korpus zgrzewany/klejowy. Po dobroci raczej nie otworzysz.

Nie ta bajka
  • #12 20146376
    maciooo373
    Poziom 6  
    Czyli jak rozumiem, tak czy siak muszę otworzyć tył zmywarki żeby mieć 100% pewność odnośnie pompy :) Postaram się jeszcze dziś to ogarnąć i podeśle na forum, ale że to zmywarka w zabudowie to trochę trzeba się namęczyć żeby wyjąc :)
  • #13 20146414
    mrice
    Moderator AGD
    maciooo373 napisał:
    zyli jak rozumiem, tak czy siak muszę otworzyć tył zmywarki żeby mieć 100% pewność odnośnie pompy

Jeśli nie masz rentgena w oczach to tak.
  • REKLAMA
  • #14 20146424
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Według strony North.pl i nie tylko ich to jest oryginał do zmywarki autora: https://north.pl/karta/pompa-myjaca-z-turbina...arki-whirlpool-adg7330-1,EG2-61-CLMW-WN5.html
    Chińska pompa jest jej zamiennikiem: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/spray+pump+skit+smart+perm+230+240v+euro-%7C;KLS732766/
    A tutaj również ta pompa i w wykazie kompaktybilnych modeli jest zmywarka autora: https://apogee99.com/index.php?main_page=product_info&products_id=7283
  • #15 20146439
    mrice
    Moderator AGD
    Magnetyk w miedzyczasie zastąpił stare silniki w tych zmywrkach.
  • #16 20146456
    maciooo373
    Poziom 6  
    to teraz pytanie, jak to rozgrzebać? rozumiem że mam odkręcić całe te boczki metalowe? po jednej stronie widziałem że za blachą jest chyba płaszcz wodny ale nie jestem pewien. tył jest jakby zespolony z całością? nie za bardzo się na tym znam i jak to zobaczyłem to zacząłem myśleć czy jest sens samemu się za to grzebać :D myślałem że odkręcę tył który jest pokryty blaszką i będzie wszystko :O

Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia
  • #18 20146493
    maciooo373
    Poziom 6  
    Kenworth 18 napisał:
    Połóż sobie zmywarkę na tył: https://youtu.be/hgR8LaIzFxw

ooo dziękuje ten filmik już mi dużo pomaga ;) ale muszę poczekać na pomocnika bo sam nie dam rady ją bezpiecznie położyć :P można też na bok położyć czy najwygodniej będzie na tył? no i pewnie wszystko odłączyć z rur itp?
  • #19 20146501
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Węże i zasilanie musisz odłączyć. Lepiej połóż na tył bo będzie najbezpieczniej dla urządzenia.
  • #20 20146509
    maciooo373
    Poziom 6  
    Dzięki piękne, w takim razie później będę coś działał z nią. Na razie nie zamykam tematu bo pewnie nieraz jeszcze będę pisał o pomoc ale póki co bardzo wszystkim dziękuje za pomoc :D
  • #21 20146712
    mrice
    Moderator AGD
    maciooo373 napisał:
    muszę poczekać na pomocnika bo sam nie dam rady ją bezpiecznie położyć

Bez jaj, zmywarka jest bardzo lekka, kładzie sią ją trzymając jedną ręką.

maciooo373 napisał:
    można też na bok położyć czy najwygodniej będzie na tył?

Jedyne słuszne to na tył
  • #22 20146811
    maciooo373
    Poziom 6  
    udało mi się dotrzeć do pompy, efekt na obrazku.
    Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia Zmywarka Whirlpool ADG 7330/1 - zepsuta pompa mycia
  • #23 20146842
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Masz pompę magnetyczną, która nie posiada kondensatora rozruchowego i możesz być pewien, że jest już trupem. Tylko i wyłącznie wymiana wchodzi w grę. Brak możliwości jakiejkolwiek regeneracji tej pompy. Ta zresztą jest już niedostępna w sprzedaży i wycofana z produkcji: https://www.ricambifacili.com/motopompa-lavastoviglie-ignis-adl-358-cod-461972474372.html
    Dostępne obecnie są tylko zamienniki.
  • #24 20146857
    maciooo373
    Poziom 6  
    Kenworth 18 napisał:
    Masz pompę magnetyczną, która nie posiada kondensatora rozruchowego i możesz być pewien, że jest już trupem. Tylko i wyłącznie wymiana wchodzi w grę. Brak możliwości jakiejkolwiek regeneracji tej pompy. Ta zresztą jest już niedostępna w sprzedaży i wycofana z produkcji: https://www.ricambifacili.com/motopompa-lavastoviglie-ignis-adl-358-cod-461972474372.html
    Dostępne obecnie są tylko zamienniki.

rozumiem rozumiem. znalazłem też używane na allegro to samiutko ale koszt 190 zł. więc pewnie najlepszym wyborem byłyby zamienniki. gdzie takowe mogę znaleźć? albo w jaki sposób je szukać? po modelu, jakimiś numerze części? i czy w ogóle jest sens babrania się w ratowanie już wysłużonej bo chyba 15-letniej zmywarki i kupić coś nowszego?
  • Pomocny post
    #25 20146875
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Jeśli 190zł za jeden z najdroższych elementów zmywarki to drogo, to lepiej nie kupuj nowej, bo tam już tak tanio nie będzie:-)
  • #26 20146885
    maciooo373
    Poziom 6  
    Jakubserwis napisał:
    Jeśli 190zł za jeden z najdroższych elementów zmywarki to drogo, to lepiej nie kupuj nowej, bo tam już tak tanio nie będzie:-)

widziałem ceny zmywarek, faktycznie kolorowo nie jest :D ale mialem na myśli ze 190 za używana pompę która niewiadomo czy podziała i ile podziała. generalnie wysłużona zmywarka, trochę przeżyła.. ;)
  • #27 20146892
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Najlepiej zainwestuj w taką pompę: https://north.pl/karta/481010625628-pompa-myjaca-do-zmywarki,706-WV-1889.html a pocieszysz się jeszcze długo zmywarką. Wierz mi lub nie, ale napisze tutaj każdy znający trochę temat to samo co ja, że masz jeszcze porządny sprzęt ze stajni Whirlpool. Obecne zmywarki tego producenta jakością sięgają dna. Ewentualnie możesz zastosować nieco tańszy zamiennik, ale jak pisał kolega @mrice to typowo Chińska pompa i może zakończyć żywot już po roku eksploatacji: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/0-pompa+myj%C4%85ca+do+zmywarki-%7C0;KL6S1ASR2U/
    Z kolei kupowanie używanej pompy magnetycznej to tak jakbyś kupił używane hamulce do samochodu. Niby można, ale czy będą działały prawidłowo i ile to posłuży to tego nikt nie wie. Części do Twojej zmywarki szukasz po numerze z tabliczki znamionowej zaczynającym się na cyfrę 8.........
  • #28 20146900
    maciooo373
    Poziom 6  
    Kenworth 18 napisał:
    Najlepiej zainwestuj w taką pompę a pocieszysz się jeszcze długo zmywarką. Wierz mi lub nie, ale napisze tutaj każdy znający trochę temat to samo co ja, że masz jeszcze porządny sprzęt ze stajni Whirlpool. Obecne zmywarki tego producenta jakością sięgają dna. Ewentualnie możesz zastosować nieco tańszy zamiennik, ale jak pisał kolega @mrice to typowo Chińska pompa i może zakończyć żywot już po roku eksploatacji: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/0-pompa+myj%C4%85ca+do+zmywarki-%7C0;KL6S1ASR2U/
    Z kolei kupowanie używanej pompy magnetycznej to tak jakbyś kupił używane hamulce do samochodu. Niby można, ale czy będą działały prawidłowo i ile to posłuży to tego nikt nie wie.

XX nie widziałem ze przyszły nowe odpowiedzi, edytuje.
  • #29 20146902
    mrice
    Moderator AGD
    Kenworth 18 napisał:
    Masz pompę magnetyczną, która nie posiada kondensatora rozruchowego

Kenworth 18 napisał:
    Według strony North.pl i nie tylko ich to jest oryginał do zmywarki autora: https://north.pl/karta/pompa-m...adg7330-1,EG2-61-CLMW-WN5.html

Ale jaja....

maciooo373 napisał:
    więc pewnie najlepszym wyborem byłyby zamienniki.

Najlepszym wyborem było by dołożeniu kilku dych i założenie tej pompy:
    https://allegro.pl/oferta/pompa-myjaca-zmywarki-whirlpool-askoll-mod-m219-9895364213

Cechuje się dośc kulturalną pracą w odróżnieniu od magnetyka którego miałeś.

maciooo373 napisał:
    czy w ogóle jest sens babrania się w ratowanie już wysłużonej bo chyba 15-letniej zmywarki i kupić coś nowszego?

Twoja broszka, nową będziesz pewnie wcześniej naprawiać, a na coś przyzwoitego musisz wydać przynajmniej 1500zł jak nie pod 2000zł. Twój wybór.
  • Pomocny post
    #30 20146910
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Kenworth 18 napisał:
    Ewentualnie możesz zastosować nieco tańszy zamiennik, ale jak pisał kolega @mrice to typowo Chińska pompa i może zakończyć żywot już po roku eksploatacji:

Nie spodziewał bym się że szybko padnie, zbyt prosta konstrukcja, Askol raczej z Niemiec też nie jest, a działa długie lata. Ale mogę się mylić jak każdy, jednak jeśli chodzi o magnetyczne pompy to zawsze najtańszą montuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Whirlpool ADG 7330/1, która przestała działać po dłuższym czasie nieprawidłowego funkcjonowania. Po wstępnej diagnozie podejrzewano uszkodzenie pompy myjącej. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia tabliczki znamionowej, stanu wirnika pompy oraz możliwości zakupu nowej pompy. W trakcie dyskusji podano linki do zamienników oraz oryginalnych części, a także omówiono kwestie związane z montażem i diagnostyką. Ostatecznie, po wymianie pompy i dalszych testach, stwierdzono, że problem leżał w uszkodzonym sterowniku, który został wymieniony, co przywróciło zmywarce pełną funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA