logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z-Tech ZT-15 - Fabryczny aku 6-DZM-20 czy mogę zastąpić go innym

Praad 16 Sie 2022 16:17 2841 7
  • #1 20146450
    Praad
    Poziom 9  
    Witam ekspertów.
    Mam skuter Z-Tech akumulatory padły i chciałbym je wymienić. Fabrycznie były zamontowane 4 x aku "CHILWEE 6-DZM-20 12V-20Ah" takie jak na zdjęciu poniżej
    Znalazłem aku Yuasa REC22-12 12 V 22 Ah wyczytałem, że Yuasa to dość dobre i żywotne aku.
    Zakup 4 takich akumulatorów to dość duży wydatek więc przed zakupem chciałem się skonsultować z kimś kto zna się na tym lepiej niż ja.
    Stąd moje pytanie, czy mogę zastosować zamiennie te Yuasy zamiast tych fabrycznych i czy ładowarka z tego skutera sobie z tymi aku poradzi?
    Fabryczna ładowarka ma oznaczenia (E80025-12) DC 48V 3,0A
    Z góry dziękuję za każdą poradę i pozdrawiam wszystkich
  • #2 20146488
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Chyba nie trzeba się wielce na tym znać. Jeżeli wymiary pasują to bym wymienił. Moim zdaniem sobie poradzi.
  • #3 20146535
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    No jasne, że można zastosować podobny akumulator.
    Z specyfikacji wynika, że są podobne, ten nowy ma nawet minimalnie większą pojemność, co by było nawet bardziej korzystne.
    Praad napisał:
    czy ładowarka z tego skutera sobie z tymi aku poradzi?

Powinna dać radę.
    Różnica dwóch amperogodzin nie powinna wpłynąć znacząco na ładowanie tegoż akumulatora, po prostu będzie dłużej ładowany.
    A co za tym idzie "odrobinę więcej" energii zostanie mu dostarczone.
    Ale faktycznie
    Praad napisał:
    Zakup 4 takich akumulatorów to dość duży wydatek

Zakup (cena) tych nowych, faktycznie powala z nóg.

A poza tym, jak napisano powyżej.
    " Jeśli wymiary się zgadają" i mieści się na swoim miejscu to nie widzę żadnych innych przeszkód.

Ale przed montażem tych nowo zakupionych warto też było by się zastanowić dlaczego oryginalne "padły" zużyły się.

Czy aby upływ czasu dał im w kość.
    Czy przyczyną mogło być coś innego.
    Na przykład: intensywna, nadmierna eksploatacja.

A przyszła mi jeszcze taka myśl.
    Czy, aby na pewno nie dało by się zastąpić tychże akumulatorów jakimiś innymi, tańszymi.
    Nie koniecznie tak samo wyglądającymi :?:
    Lecz doskonale spełniającymi swoją rolę :?:
  • #4 20146584
    Praad
    Poziom 9  
    klm787 napisał:
    Ale przed montażem tych nowo zakupionych warto tez było by się zastanowić dlaczego oryginalne "padły" zużyły się.

Czy aby upływ czasu dał im w kość.
    Czy przyczyną mogło być coś innego.

Upływ czasu to jedno ale i kilka razy były rozładowane do zera. Próbowałem je postawić na nogi ale nic z tego nie wyszło pełne naładowanie nie pozwala na normalne użytkowanie skutera stąd decyzja o wymianie.

klm787 napisał:
    Zakup (cena) tych nowych, faktycznie powala z nóg.

Fakt, drogie znalazłem komplet za 1400zł to jakieś 40% więcej niż inne akumulatory tego typu np. Maretti ale zauważyłem, że aku Yuasa są fabrycznie montowane w motocyklach najlepszych marek i dość chwalone. dlatego postanowiłem spytać czy mogę je zastosować.
    A może ktoś ma doświadczenie z akumulatorami tej marki w skuterach elektrycznych i może się podzielić opinią czy warto zainwestować w te aku?
  • #5 20146771
    pipałosia
    Poziom 28  
    Jeżeli Cię stać to warto. Takie jest moje zdanie.
  • #6 20186314
    Praad
    Poziom 9  
    A więc padło na te Yuasa. Kupiłem 4 szt zmontowałem z nich baterię i zamontowałem w skuterku, po podłączeniu ładowarki zaczęła normalnie ładować po ok 1,5 godz ładowarka zaświeciła się na "zielono" sygnalizując pełne naładowanie ale zauważyłem, że wciąż chodzi na pełnych obrotach Yuasy mają większą pojemność niż te fabryczne więc pomyślałem że to dlatego ładowarka mimo sygnalizacji pełnego naładowania cały czas "pompuje". Zostawiłem ją więc jeszcze na godzinę po tym czasie ładowarka się uspokoiła i wyglądało na to skończyła ładowanie.
    Po pełnym naładowaniu zmierzyłem napięcie na całej baterii 55,8V i 15,20V na jednym aku i tu moje zaskoczenie i jednocześnie pytanie do was:

Czy to jest normalne napięcie na takiej baterii? Mój skuter ma napięcie zasilania 48V czy mogę go normalnie uruchomić na takim napięciu? Na razie nie uruchamiałem, napięcie 55,8V wydawało mi się za wysokie i bałem się, że zrobi się jakaś "awanturka" a tego chciałbym raczej uniknąć.
  • #7 20187294
    pipałosia
    Poziom 28  
    Będzie ok, u znajomych działa.
  • #8 20203812
    Praad
    Poziom 9  
    Działa temat rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuter Z-Tech z uszkodzonymi akumulatorami fabrycznymi "CHILWEE 6-DZM-20 12V-20Ah" rozważa ich wymianę na akumulatory Yuasa REC22-12 12V-22Ah. Odpowiedzi wskazują, że zamiana jest możliwa, ponieważ nowy akumulator ma większą pojemność, co może być korzystne. Użytkownik zauważa, że oryginalne akumulatory uległy zniszczeniu z powodu intensywnej eksploatacji. Po zakupie i zainstalowaniu Yuasa, akumulator normalnie ładował się, jednak użytkownik miał wątpliwości co do napięcia 55,8V, które wydawało się zbyt wysokie dla skutera z napięciem zasilania 48V. Ostatecznie potwierdzono, że nowy akumulator działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA