logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak światła w halogenie - nie gaśnie, podłączenie kabli i wpływ na oświetlenie w sąsiednim pokoju

Tomeqpl1 17 Sie 2022 20:29 522 8
  • #1 20148405
    Tomeqpl1
    Poziom 3  
    Cześć,
    Na wstępie przepraszam za pytanie bo pewnie jest to jakaś pierdoła ale...

Nie świeci mi jeden halogen w pokoju..
    Chciałem go podpiąć - 2 kable w jednym 3 żyły w drugim kablu 2 żyły .. po podpięciu halogen świeci się cały czas,nie gaśnie po wyłączeniu włącznika jak pozostałe.. do tego w drugim pokoju obok po mojej 'interwencji' w ogóle żaden nie świeci..
    Brak światła w halogenie - nie gaśnie, podłączenie kabli i wpływ na oświetlenie w sąsiednim pokoju
  • #2 20148467
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Najlepiej by było jakbyś zamówił elektryka.
    Rozumiem że zasilanie jest 230V, a nie z transformatora. Przełącznik jest jeden do obu pokoi? Czy osobne? Jak w ogóle on wygląda?
  • #3 20148476
    Tomeqpl1
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź

Osobne włączniki.
    Nie potrzebnie ruszałem..
    Elektryk który to robił jest akurat na urlopie .. ale chyba będzie trzeba poczekać:)
  • #4 20148486
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Jak coś robisz najlepiej wcześniej sobie oznaczyć przewody lub zrobić zdjęcia. Ponadto jakie są włączniki? Pojedyncze? Podwójny? Bo rozumiem że jest to mieszkanie i nie jest to schodowy.
  • #5 20148493
    Tomeqpl1
    Poziom 3  
    Ogródek działkowy.

Właśnie mój błąd że nie zrobiłem bo do złączki był podłączony jeszcze 'luzem' kabel(może 'niby ochronny')

Włączniki pojedyncze. W jednym pokoju po załączeniu świeca się wszystkie w drugim tak samo.
  • #6 20148503
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Troszeczkę nie jasno napisany temat.
    Ale chwała autorowi za fotkę.
    A czy aby "przypadkiem" do rozłączenia całego układu nie trzeba by wykorzystać
    tego wolnego (białego) przewodu?

A ja postanowiłem oczyścić, umyć, oznaczyć ów przewód.
    Będzie taki :?: :D :D
  • #7 20148515
    Tomeqpl1
    Poziom 3  
    Przepraszam za tak napisany post.

Ten biały jest brudny od farby:)) w rzeczywistości to żółto zielony czyli ochronny:)
  • #8 20148520
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Tomeqpl1 napisał:
    Ogródek działkowy.

Właśnie mój błąd że nie zrobiłem bo do złączki był podłączony jeszcze 'luzem' kabel(może 'niby ochronny')

Włączniki pojedyncze. W jednym pokoju po załączeniu świeca się wszystkie w drugim tak samo.

Rozumiem że włącznik pojedynczy to taki jak na zdjęciu. Jeden przycisk góra/dół. Brak światła w halogenie - nie gaśnie, podłączenie kabli i wpływ na oświetlenie w sąsiednim pokoju

Jak rozbierałeś instalację ten biały przewód był jakoś podłączony?
  • #9 20148529
    Tomeqpl1
    Poziom 3  
    Tak taki włącznik.

Z tego co pamiętam (dzięki za radę od teraz zawsze będę robił zdjęcia przed) był luźno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z halogenem, który nie gaśnie po wyłączeniu włącznika, oraz z brakiem oświetlenia w sąsiednim pokoju po podłączeniu kabli. W odpowiedziach sugerowane jest skonsultowanie się z elektrykiem, ponieważ instalacja może być skomplikowana. Użytkownik wyjaśnia, że włączniki są osobne, a w instalacji był luźno podłączony przewód ochronny. Wskazówki dotyczące oznaczania przewodów przed pracą oraz sprawdzenia podłączeń są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA