logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompy ciepła, fotowoltaika, wierzba energetyczna: porównanie, cena, efektywność

brzozowskipawe80 19 Sie 2022 11:07 642 5
REKLAMA
  • #1 20150903
    brzozowskipawe80
    Poziom 6  
    Jeżeli chodzi o zrębkę drzewną to oprócz drzewa (chrustu) a jeżeli ktoś może sobie pozwolić na posadzenie wierzby energetycznej jest najtańszym paliwem.
    Natomiast poruszając kwestie pomp ciepła i fotowoltaiki to
    Pompa ciepła droga i może jeżeli się trafi egzemplarz to wytrzyma paręnaście lat pod warunkiem że czynnik nie uleci (np gaz propan) i niestety prądu na pewno więcej zużyje niż kocioł na zrębki drzewne i kwestia jeszcze jaka zima jeżeli chodzi o pompę ciepła to całe szczęście mamy ciepłe zimy ale jak któregoś roku wypadnie 2 lub 3 tygodnie mrozów poniżej - 20°C to już pompa ciepła sobie z tym nie poradzi tak owszem są na to patenty grzałki dodatkowo montowane ale pomyślimy ile zużyją prądu gdy chcemy się umyć i dom ogrzać, natomiast jeżeli już chodzi o panele fotowoltaiczne to już nie jest tak kolorowo jak to się pisze po pierwsze sprawność tych ogniw wynosi ok 20 procent po drugie od października do mniej więcej marca tego prądu mało co wyprodukuje jeszcze biorąc pod uwagę tą wcześniej wspomnianą sprawność
    A po trzecie co najważniejsze żywotność takich paneli sięga ok 15 lat później sprawność derastyczne spada już nie wspominając o uszkodzeniach mechanicznych jakie NIE MUSZĄ ale mogą powstać przez ptaki grad itp. A panele też tanie nie są i co nie wiem 12 może 15 lat wymieniać
    Tak że nie oszukujmy się najtańszym ogrzewaniem moim zdaniem jest drewno lub oczywiście drewno pod postacią zrębki NIE PELLET
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20150935
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1478
    Komfort nie stania przy kotle i jego osobistej obsługi kosztuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20150951
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Z tymi panelami to tak.
    Po pierwsze co ma argument sprawności do rzeczy. No tylko tyle że więcej zajmą na dachu. Mam zamontowane 2kW paneli (8*250 W) używane z farmy fotowoltaicznej i spokojnie osiągały wartość 1800-1850 W (dokładnie nie znam ich wieku ale są na złączach MC3 więc na pewno starsze niż 5 lat raczej 10 letnie) . Koszt zakupu kotła na pelet (5 klasa z ekoprojektem) jest też nie mały. Używane panele idzie dostać obecnie w cenie 1000-1200 zł za kWp plus sterownik ,montaż i materiały do montażu. Na razie użytkuje je od marca i zobaczymy co będzie w zimie na razie jestem mega zadowolony. Kocioł na pelet wymaga pracy przy przygotowywaniu paliwa (cięcie składowanie) potem palenia i na koniec czyszczenie i obsługa pieca.
  • REKLAMA
  • #4 20150952
    brzozowskipawe80
    Poziom 6  
    Tak oczywiście kosztuje ale można też rozwiązać ten problem dużym zasobnikiem lub większą kotłownią dostawiona obok budynku oczywiście to tylko dla tych co mają pieniądze lub możliwość wziąść kredyt na pompę ciepła i fotowoltaikę Przynajmniej w Niemczech takie rozwiązania są stosowane przyjeżdża TIR ze zrębką drzewną i wysypuje wszystko do kotłowni a reszta to automatyka

Dodano po 28 [minuty]:

Oczywiście kolega sigwa18 ma rację że będzie mu chodzić wszystko i będzie zadowolony ale ja pisałem o całokształt koszty i eksploatacyjne pompy ciepła i wziolem też po uwagę zimę wspomniałem że narazie zimy są łagodnie ale nie jestem pewien jak będzie za rok 5 lat czy 7 lat
    Przy niskich temperaturach już taki system ogrzewania będzie kosztowny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20151029
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1478
    Gdy przyjdzie sroga zima i braknie prądu, to z pompy ciepła żaden pożytek. Moim zdaniem trzeba dywersyfikować źródła ciepła i nie popadać w skrajności.
  • #6 20151040
    brzozowskipawe80
    Poziom 6  
    Oczywiście że tak gdy nadejdzie sroga zima będzie lipa
    Tu potrzebne jest młode pokolenie jak najwięcej Inżynierów bardzo dobrze zapowiada się fuzja termojądrowa elektrownia termojądrowa tak zwany Tokamak lub Stellarator NIE MYLIĆ ze współczesnymi elektrowniami jądrowymi
    Ale to daleka przyszłość
    Natomiast w naszym położeniu geograficznym energetyka z OZE ciężka sprawa sama będzie bardzo niestabilna i musi być wspomagana czy to gazem węglem czy jądrem najlepiej z OZE moim zdaniem wypadają turbiny wodne no ale Polska to nie Norwegia
REKLAMA