logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WAE20165PL/07- wyzwala różnicówkę gniazdkową

puchan 19 Sie 2022 18:21 759 15
  • #1 20151490
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Pralka ma z 10 lat taka najbardziej popularna 10 lat temu z pokrętłem. Typ WLM40, WAE20165PL/07 (Pmax 2000-2300W).

Różnicówka przy niej siedzi jakieś 2 lata i ostatnio zaczęła się wyzwalać w czasie pracy. Zamiana na taką samą nic nie dała. Czyli chyba to coś w pralce. Co można sprawdzić wymienić? Kondensator silnika, szczotki? Bez różnicówki pracuje. Ta różnicówka to BDI-S 2 30mA IP55 Brennenstuhl, ale sprawdzałem ją z czajnikiem i nic się nie dzieje.
  • #2 20151506
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Wymień grzałkę, będzie ok.
  • #4 20151799
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6922
    Interval napisał:
    Wymień grzałkę, będzie ok.

Jasnowidz, czy strzelasz, bo tak zazwyczaj jest ?
    Wypadało by wymianę poprzedzić podstawowymi pomiarami.
  • #5 20152034
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Tak jest. Tych grzałek powymieniałem najwięcej. Po wymianie problem znika. Oczywistym jest, że instalacją i różnicowa sprawna.
  • #6 20153169
    puchan
    Poziom 14  
    Dziś jedno pranie takie krótsze na 1 godz. i nic nie wywaliło, ale i tak zajrzę w tyg. to tej grzałki. Grzałka o mocy 2000W wg. nalepki więc jaki powinien być prawidłowy opór na końcówkach? Kiedyś do bojlera mierzyłem i pamiętam, że im mocniejsza tym mniej omów było 20 Ω?
  • #7 20153184
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    puchan napisał:
    Grzałka o mocy 2000W wg nalepki więc jaki powinien być prawidłowy opór na końcówkach?

To łatwo policzyć: R = 230^2/2000 = 26.45 Ohm. Ale przy wybijaniu różnicówki Kolegi ta wartość nie powinna interesować. Powinien Kolega mierzyć rezystancję do obudowy grzałki (tylko wtedy robi się to innym przyrządem, którego na pewno Kolega nie posiada...).
  • #9 20153231
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    puchan napisał:
    Ale jak wymienię grzałkę na nową to powinno być ok jeżeli w starej rezystancja byłaby nieodpowiednia?

Na razie nie znamy przyczyny, więc nie da się jednoznacznie odpowidzieć na to pytanie. Nieodpowiednia, to znaczy jaka?
  • #11 20153412
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6922
    puchan napisał:
    Ale jak wymienię grzałkę na nową to powinno być ok jeżeli w starej rezystancja byłaby nieodpowiednia?

Doczytaj kolego o pomiarze grzałek. Jeśli będzie coś z jej rezystancją to wyleci zabezpieczenie nadpradowe. Ty bardziej musiał byś poszukac upłynności do masy.
  • #12 20154325
    puchan
    Poziom 14  
    Kenworth 18 napisał:
    Tutaj jak prawidłowo dokonać pomiarów grzałki: https://youtu.be/0gIfXZHdGQU

Dzięki za link.

Dodano po 3 [minuty]:

mrice napisał:
    puchan napisał:

Doczytaj kolego o pomiarze grzałek. Jeśli będzie coś z jej rezystancją to wyleci zabezpieczenie nadpradowe. Ty bardziej musiał byś poszukac upłynności do masy.

Tzw. korków nie wybija. Grzałkę i tak wymienię i przy okazji szczotki bo jednak trochę trzeba rozkręcić blach, żeby się dostać do grzałki. Podejście od frontu. Więc niejako przy okazji. Tym bardziej, że 10 lat nikt tam nie zaglądał. Pewnie grzałka zanurzona w kamieniu.
  • #13 20158509
    puchan
    Poziom 14  
    Grzałka wymieniona. Stara była w 2/3 oblepiona kamieniem a w środku tam gdzie skupisko rurek była już sporo nadpalona. Szczotki były prawie jak nowe to ich nie ruszałem. Problem w tym, że już całość skręciłem i nie pamiętam czy podłączyłem przewody do grzałki w odpowiedniej kolejności. Na pewno masę i wiązkę do czujnika podpiąłem OK ale zasilanie to nie wiem. Ma to znaczenie? Wypociłem już ze 3 piwa przy tym rozkręcaniu i skręcaniu zwłaszcza przy ponownym włożeniu szczotki i nie mam już sił na ponowna akcję.
  • #14 20158530
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3719
    Przy napięciu zmiennym biegunowość nie ma znaczenia. Byle tylko zasilanie grzałki było podłączone pod boczne piny.
  • #15 20158667
    puchan
    Poziom 14  
    Kenworth 18 napisał:
    Przy napięciu zmiennym biegunowość nie ma znaczenia. Byle tylko zasilanie grzałki było podłączone pod boczne piny.

OK dzięki. Przewody podłączone są na pewno tylko właśnie nie pamiętam czy je zamieniłem miejscami czy nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WAE20165PL/07, która wyzwala różnicówkę podczas pracy. Po wymianie różnicówki problem nadal występuje, co sugeruje usterkę w samej pralce. W odpowiedziach zasugerowano wymianę grzałki, co jest częstą przyczyną takich problemów. Użytkownik wymienił grzałkę, która była pokryta kamieniem i uszkodzona, a także rozważał wymianę szczotek silnika. Po wymianie grzałki pralka działa poprawnie, a różnicówka nie wyzwala się. Ustalono, że podłączenie przewodów do grzałki nie ma znaczenia przy napięciu zmiennym, co potwierdziło poprawność działania urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA