logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW60K42138W - Bardzo głośne buczenie/wycie podczas cyklu

swiatek94 23 Sie 2022 20:01 2049 8
  • #1 20157536
    swiatek94
    Poziom 10  
    Cześć wszystkim,

Mam problem z pralką Samsung WW60K42138W. Podczas normalnego cyklu prania (40/60C, 1200, 1:05h) pralka mniej więcej od 57-58minuty do 45minuty wydaje dźwięki jak w załączniku i za każdym razem głośniejsze buczenie/wycie występuje w innym przedziale czasowym (słychać to najlepiej w 13/45/52s)

Mam wrażenie, że dźwięk wydobywa się z pompki odpływowej, ale po obejrzeniu pralki od spodu zauważyłem, że są tam dwie pompki. Nie dostrzegłem żadnego ciała obcego w obu wiatraczkach, więc może sama pompa na wykończeniu?

https://www64.zippyshare.com/v/Wdq12L3M/file.html
  • Pomocny post
    #2 20157581
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3728
    Trafna diagnoza kolego. Wymiana jednego z silników pompy załatwi sprawę: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...ww60k42138w-eo--samsung-,S42-Z0-C2ML-UQ0.html
    Pompa jest 2 w jednym ponieważ służy do odpływu wody jak i systemu Eco Bubble. Oczywiście kupujesz sam silnik i wymieniasz. Zdemontuj pompę i ten silnik, który będzie hałasował po podaniu zewnętrznego napięcia 230V będzie do wymiany: https://erli.pl/produkt/silnik-pompy-odplywowej-askoll-na-3-sruby-40w,114432447
  • #3 20157606
    swiatek94
    Poziom 10  
    Kenworth 18 napisał:
    Trafna diagnoza kolego. Wymiana jednego z silników pompy załatwi sprawę: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...ww60k42138w-eo--samsung-,S42-Z0-C2ML-UQ0.html
    Pompa jest 2 w jednym ponieważ służy do odpływu wody jak i systemu Eco Bubble. Oczywiście kupujesz sam silnik i wymieniasz. Zdemontuj pompę i ten silnik, który będzie hałasował po podaniu zewnętrznego napięcia 230V będzie do wymiany: https://erli.pl/produkt/silnik-pompy-odplywowej-askoll-na-3-sruby-40w,114432447

Dziękuje pięknie za pomoc! Jak rozumiem oba te silniki są identyczne tak? Zastanawiam się czy dla świętego spokoju nie zamówić po prostu dwóch silników i wymienić oba, bo zapewne drugi też za jakiś czas odmówi posłuszeństwa.
  • Pomocny post
    #4 20157692
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dokładnie. Oba silniki są takie same. Cena zamiennika nie jest wygórowana więc można wymienić oba. Zresztą zamiennik Askoll posłuży dłużej niż oryginał. Popytaj u siebie w lokalnym sklepie z częściami do AGD a powinni mieć na stanie taki zamiennik bo to ten typ silnika jest stosowany u wielu producentów pralek.
  • #5 20159198
    swiatek94
    Poziom 10  
    Kenworth 18 napisał:
    Dokładnie. Oba silniki są takie same. Cena zamiennika nie jest wygórowana więc można wymienić oba. Zresztą zamiennik Askoll posłuży dłużej niż oryginał. Popytaj u siebie w lokalnym sklepie z częściami do AGD a powinni mieć na stanie taki zamiennik bo to ten typ silnika jest stosowany u wielu producentów pralek.

Elegancko, zamówiłem już oba silniki z podanej przez Ciebie strony, bo niestety w mojej okolicy wszystko na zamówienie, więc na jedno wychodzi.

Dzięki raz jeszcze za pomoc, a jutro zabieram się za wymianę i dam znać czy problem został rozwiązany
  • #6 20159259
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli to Ci ułatwi sprawę to połóż sobie pralkę na tył i nie kładź na boki absolutnie. Chyba, że chcesz demontować ścianę przednią to wtedy będziesz miał łatwy dostęp, ale roboty sporo więcej.
  • #7 20160583
    swiatek94
    Poziom 10  
    @kenworth 18

Tak właśnie zrobiłem (położyłem na tył), ale podczas wymiany napotkałem problem. Silnik, który przyszedł nie pasuje do obudowy w której siedział stary silnik. Poza tym oba się różnią, ale to pewnie przez to, że to zamiennik, a nie oryginał.

Tylko czy ja mogę po prostu zamontować ten silnik bez tej dodatkowej obudowy, czy to jednak zły silnik?

Samsung WW60K42138W - Bardzo głośne buczenie/wycie podczas cyklu Samsung WW60K42138W - Bardzo głośne buczenie/wycie podczas cyklu Samsung WW60K42138W - Bardzo głośne buczenie/wycie podczas cyklu Samsung WW60K42138W - Bardzo głośne buczenie/wycie podczas cyklu
  • #8 20160644
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To już zamiennik i po prostu tej białej obudowy plastikowej już nie zakładasz. Podłączasz przewody zasilające pompę do pinów nowego silnika i po wszystkim. Ten silnik oryginalny kosztuje ponad 200 zł bo takie ceny robi sobie marka Samsung, ale nie ma konieczności zakładania oryginału a pompa spełni swoją rolę. Widać na zdjęciu, że zamiennik silnika ma już swoją obudowę cewki.
    PS. Wyczuwasz luzy na którymś oryginalnym silniku poruszając turbinką góra-dół?
  • #9 20166909
    swiatek94
    Poziom 10  
    Kenworth 18 napisał:
    To już zamiennik i po prostu tej białej obudowy plastikowej już nie zakładasz. Podłączasz przewody zasilające pompę do pinów nowego silnika i po wszystkim. Ten silnik oryginalny kosztuje ponad 200 zł bo takie ceny robi sobie marka Samsung, ale nie ma konieczności zakładania oryginału a pompa spełni swoją rolę. Widać na zdjęciu, że zamiennik silnika ma już swoją obudowę cewki.
    PS. Wyczuwasz luzy na którymś oryginalnym silniku poruszając turbinką góra-dół?

Rozumiem, problem mam nadzieję, że zażegnany. Na początku wymieniłem jeden silnik do którego miałem łatwy dostęp, ale niestety, to nie wystarczyło i musiałem się zabrać za drugi silnik. Dzisiaj znalazłem czas na drugi silnik i było troszkę roboty ze ściągnięciem przodu, ale w porównaniu do mojej ostatniej naprawy pralki (wymiana łożyska w pralce bosch), to wymiana tego silnika była łatwa i przyjemna :D

Wydaje mi się, że tak, oba silniki miały delikatne luzy, a ten wadliwy troszkę większy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Samsung WW60K42138W, która wydaje głośne buczenie podczas cyklu prania, szczególnie w okolicach 57-58 minuty. Podejrzewa, że dźwięk pochodzi z pompki odpływowej. Odpowiedzi sugerują wymianę silnika pompy, ponieważ oba silniki są identyczne i zamienniki są dostępne w przystępnych cenach. Użytkownik zamówił oba silniki, jednak napotkał problem z dopasowaniem nowego silnika do obudowy. Ostatecznie potwierdzono, że zamiennik można zainstalować bez oryginalnej obudowy, a wymiana silników rozwiązała problem z hałasem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA