logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Separacja obwodu sieci domowej do zasilania instalacją off grid

pocjan 24 Sie 2022 11:57 2394 5
REKLAMA
  • #1 20158334
    pocjan
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi wyjaśnić w jaki sposób można "odseparować" wydzielony obwód sieci domowej pod zasilanie z inwertera off grid. Obwód byłby tzw. obwodem wyspowym , który w momencie zasilania przez inwerter nie byłby w żaden sposób połączony z pozostałymi obwodami, a w przypadku problemów z instalacją PV czy innych mógłby być przełączany z powrotem na sieć ZE.
    Rozwijając dalej to czy można zastosować taką separację przełączaną na inne obwody sieci, oczywiście z możliwością powrotu do stanu początkowego.
    Nie zależy mi na dokładnym wyjaśnieniu lecz chociażby na ukierunkowaniu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20158483
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    pocjan napisał:
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi wyjaśnić w jaki sposób można "odseparować" wydzielony obwód sieci domowej pod zasilanie z inwertera off grid. Obwód byłby tzw. obwodem wyspowym , który w momencie zasilania przez inwerter nie byłby w żaden sposób połączony z pozostałymi obwodami, a w przypadku problemów z instalacją PV czy innych mógłby być przełączany z powrotem na sieć ZE.

Obwód, który ma być zasilany z OffGrid odłączasz w rozdzielni od zasilania z sieci energetycznej i podłączasz pod powrót z inwertera OffGrid. Zasilanie inwertera siecią energetyczną podłączasz do wyjścia z licznika w rozdzielni, stosując po drodze zabezpieczenia zgodnie z manualem inwertera.
    Przy wystarczającej produkcji z PV obwód będzie z niej zasilany, gdy będzie niedobór uzupełni go z sieci, w nocy pobór będzie tylko z sieci.
    Co do drugiego pytania, pewnie stosując jakieś przełączniki, przekaźniki i tym podobne przy manualnym przełączaniu było by to do ogarnięcia.
    Należało by przyjąć jakieś założenia, rozrysować schemat i próbować.
  • REKLAMA
  • #4 20652383
    pocjan
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Do separacji obwodu zastosowałem przełącznik sieć-agregat, mam pytanie czy przewód PE od falownika mogę połączyć z przewodem PE sieci domowej (TN-S) tak jak na załączonym schemacie Separacja obwodu sieci domowej do zasilania instalacją off grid
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20652399
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20746215
    wamariusz
    Poziom 2  

>>20652383
    Czy takie rozwiązanie trzeba zgłaszać do ZE?
REKLAMA