logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja PV offgrid ROD – wybór przetwornicy, uziemienie N, działanie różnicówki

Dentrius 31 Sie 2025 11:51 387 4
REKLAMA
  • #1 21649340
    Dentrius
    Poziom 2  
    Witam,

Jestem w trakcie projektowania instalacji PV offgridowej na działce ROD i o ile dobór paneli, rozdzielnicy DC, MPPT, zabezpieczeń, przekroju przewodów, akumulatorów i rozdzielnicy AC idzie w miarę gładko, to mam problemy z przetwornicą.

1) Czy przetwornice bez ładowarek często nazywane samochodowymi nadają się do podłączania do instalacji elektrycznej offgrid? Szczególnie chodzi mi o brak terminali L, N i PE, zamiast których są zwykłe gniazda wtyczkowe typu schuko albo E z bolcem. Można tak po prostu zarobić wtyczkę z jednej strony, a z drugiej przewody bezpośrednio do terminali rozłącznika izolacyjnego i szyny PE w rozdzielnicy?

Przetwornice, które rozważam:
    https://greencell.global/pl/przetwornice/5660...ysty-sinus-z-wyswietlaczem.html#specification

https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/prze...vdc-230vac-eco-mode-sinus-ips-5000s-pro-5000w

2) Czy dużym problemem będzie brak tzw. „stałej fazy” na wyjściu falownika? (Nie wiem, czy wymienione wyżej przetwornice mają zero na N; zakładam, że nie, bo nigdzie w dokumentacji takiej informacji nie ma.) Domyślam się, że ~115 V na neutralu może sprawić problem przy jakichś pracach na systemie. Czy rozłączanie Esek niewiele da i żeby móc robić cokolwiek na instalacji trzeba będzie rozłączyć izolacyjny albo nawet wyłączyć przetwornicę? (No bo chyba robienie Esek na każdy neutral to przesada?)

Widziałem na YT, że dużo falowników ma problem z ~115 V na L i N, a jedynie przy bypassie włączonym jest zero na N.

Wiem, że są adaptery, które zwierają na wyjściu AC przetwornicy N z PE przez rezystor, i to daje prawidłowo 230 V na fazie i praktycznie 0 V na neutralu. Czy w takim razie wystarczyłoby wpiąć taki adapter między wyjściem AC a wtyczką idącą do rozdzielnicy AC?

Widziałem, że jeden z modeli Victrona ma fabrycznie zwartą N z PE i wymaga uziemienia obudowy do pracy.

3) Jak w ogóle ma się do tego wszystkiego różnicówka, czy będzie działać przy braku zera na N? Z jednej strony czytałem, że taki offgrid to system IT, więc nie powinna (?), a z drugiej, że jak zewrzesz N z PE na wyjściu, to układ staje się TN-S (albo TN-C-S?)

Mam nadzieję, że pytania nie są zbyt głupie i oczywiste dla doświadczonych elektryków, ale po godzinach szukania Google mi nie pomaga, więc proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21649358
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 341
    Te przetwornice przeznaczone są bezpośredniego zasilania - czyli wpinasz w nią wtyczkę odbiornika.
    Nie powinieneś ich podłączać do rozdzielnicy.
  • REKLAMA
  • #3 21649379
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Dentrius napisał:
    Czy dużym problemem będzie brak tzw. „stałej fazy” na wyjściu falownika? (nie wiem czy wymienione wyżej przetwornice mają zero na N, zakładam że nie bo nigdzie w dokumentacji takiej informacji nie ma) Domyślam się że ~115V na neutralu może sprawić problem przy jakiś pracach na systemie. Czy rozłączanie Esek nie wiele da i żeby móc robić cokolwiek na instalacji trzeba będzie rozłączyć izolacyjny albo nawet wyłączyć przetwornicę? (No bo chyba robienie Esek na każdy neutral to przesada?)

Zakładanie "S" na linię N to błąd, który w zależności od typu instalacji może skutkować porażeniem i uszkodzeniem sprzętów.
  • REKLAMA
  • #4 21652721
    Dentrius
    Poziom 2  
    >>21649358 Tego się spodziewałem, w końcu konstrukcja to sugeruje, ale tak dokładnie: dlaczego nie można tak stosować przetwornic? Co ma w swojej budowie inwerter solarny, a czego przetwornica nie ma? (poza MPPT, bypassem i innym wyjściem AC, oczywiście)
  • #5 21652895
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 691
    Dentrius napisał:
    Co ma w swojej budowie inwerter solarny, a czego przetwornica nie ma? (poza MPPT, bypassem i innym wyjściem AC, oczywiście)

Powinien mieć układ różnicowo-prądowy oraz wykrywanie zaniku fazy. Taka najprostsza przetwornica ma tylko (o ile w ogóle ma) filtr EMC.
REKLAMA