logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować?

Voder 25 Sie 2022 11:35 3474 16
REKLAMA
  • #1 20160038
    Voder
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czesc,
    próbuje zmusić MPLAB Snap do wspolpracy z najnowszym Microchip Studio.
    Wszystko swieza instalacja po reinstalacji systemu.
    W samym MPLAB X IDE zrobilem na poczatek w Tool/Packs update wszystkiego co tylko wyswietlal ze jest do update. Nastepnie z Debug/Hardware Tool Emergency Boot Firmware Recovery wrzucilem nowy Bootloader, stworzylem nowy projekt dla ATXMEGA128U1, wskazalem SNAPA, sciagnal firmware i teoretycznie jest gotowy do pracy:

Connecting to MPLAB Snap

Currently loaded versions:
    Application version...........1.10.249 (0x01.0x0a.0xf9)
    Boot version..................1.0.0 (0x01.0x00.0x00)
    Tool pack version ............1.11.759
    Low target voltage detected (40 mV)

Przechodze do Microchip Studio ver. 7.0.2594, w View Available Microchip Tool mam tylko do wybrania Simulator.
    Jak wchodze w Device Programming (ctrl shift p), to w Tool tez tylko Simulator.

W Menadzerze urzadzen Windows 11 na COM9 widze Snap Virtual Com Port.
    Restarty programow, odlaczanie Snapa, restarty windowsa nic nie pomoglo.

Przeinstalowalem tez na wszelki wypadek jeszcze raz programy i nadal nie widze w Microchip Studio programatora MPLAB Snap.

Nie widzę też nigdzie opcji gdzie mógłbym go wskazać czy zdefiniować.

Klikając prawym klawiszem na okno Available Microchip Tool i wybierajac Add Target - gdzie mozna skonfigurowac "not detectable device" - moge wybrac jedynie pomiedzy STK500 a J-Link over IP.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co mogę w Microchip Studio przetestować albo co zrobić by zobaczył MPLAB Snapa ?

P.s Przeróbka dla innych interfejsów niz ISP nie zrobiona, ale bez tego chyba i tak powinien wykryć SNAPa.

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Jeszcze jedna rzecz w samym MPLAB X pojawia się info ze MPLAB Snap został znaleziony i wyswietla się komunikat:

Click "Register" to register it online. Please make sure there is
    Internet connection and this tool is connected during the registration.
    Stop any debugging activity with this tool before proceeding.

Ale kiedy kilkam na przycisk Register to wtedy dostaje komunikat:
    Initialization failed: Failed while retrieving tool database (.snap) information
    null
    Failed to initialize Snap

Czy to moze miec jakis zwiazek ze brakiem wykrywania Snapa w Microchip Studio ?
  • REKLAMA
  • #2 20160201
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Voder napisał:
    Low target voltage detected (40 mV)

To by wskazywało, że docelowy procesor nie ma zasilania i... foch. ;-)
  • #3 20160391
    Voder
    Poziom 11  
    Ale to z MPLAB X - i tak to oznacza ze nie miałem podpiętego proca i dlatego nie zaprogramował - ale ....sam programator widział, łączył się itd.

A w Microchip Studio - czyli odpowiedniku dawnego Atmel Studio - nie mogę w ogóle wskazać Snapa jako programator bo nie jest wykrywany jako Tool.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20160613
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    U mnie snap dział bez problemu w Microchip Studio (wersja 7.0.2594) na Win 10.

Oczywiście te 5V (Target Voltage) trzeba podać z zewnątrz.
  • #6 20160673
    Voder
    Poziom 11  
    Temat @tmf znam. W zasadzie każdy temat jaki znalazłem na forum dotyczący Snapa już przejrzałem (za wiele tego nie ma ;)

@jony 7.0.2594 czy 7.0.2595 ? Literówka czy masz delikatnie starszą wersję ?
    Dobra nie było pytania - ja zrobiłem literówkę. Mam 2594.

A jest ktoś z Windowsem 11 komu działa Snap w Microchip Studio ?

Wieczorem będę miał dostęp do Win10 to przetestuje to na 10tce.
  • REKLAMA
  • #8 20160814
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Już o to pytałem, ale dla jasności - czy w microchip studio uaktualniles device packi do najnowszych? Bo wspominasz tylko o mp lab a to nie wystarczy. wrzuc też caly zrzut z konsoli uaktualniania firmware z mp lab.
  • #9 20161029
    Voder
    Poziom 11  
    @tmf packs zaktualizowane zarówno w MPLAB X jak i w Microchip Studio.
    Problem jest albo z moim systemem albo z Windows 11.

Na drugim kompie gdzie mam Win10, zainstalowalem Microchip Studio i ...poszedl nawet bez aktualizacji pack. Od razu pojawia się w oknie Available Tool.

Pod win11 w Microchip Studio w ogole nie wykrywa takiego toola. Nie widzi go mimo, że jest widoczny COM w systemie. Niestety z 11tką mam tylko jednego kompa i nie bardzo mam gdzie zweryfikować - aczkolwiek sam system operacyjny całkiem nie dawno stawiany.

Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować?mplab1.png (124.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować?mplab2.png (125.72 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Po stworzeniu projektu w MPLab przy pierwszym uruchomieniu w Notification w zakladce test(Build,Load) :

BUILD SUCCESSFUL (total time: 75ms)
    Loading code from D:/Programowanie/MplabX/test.X/dist/default/production/test.X.production.hex...
    Program loaded with pack,XMEGAA_DFP,2.2.54,Microchip
    Loading completed
    Connecting to programmer...
    The programmer could not be started: Could not connect to tool hardware: snap, com.microchip.mplab.mdbcore.snap.SnapToolImpl

I zakladka Snap-test

Invalid interface selected in the project properties, choosing to use default pdi

Now Downloading new Firmware for target device: ATxmega128A1U
    Updating firmware application...
    Connecting to MPLAB Snap

Currently loaded versions:
    Application version...........1.10.249 (0x01.0x0a.0xf9)
    Boot version..................1.0.0 (0x01.0x00.0x00)
    Tool pack version ............1.11.759
    Low target voltage detected (46 mV)

The configuration is set for the target board to supply its own power but no voltage has been detected on VDD. Please ensure you have your target powered up and try again.
    Connection Failed.
    Low target voltage detected (47 mV)
    The configuration is set for the target board to supply its own power but no voltage has been detected on VDD. Please ensure you have your target powered up and try again.

P.s Co ciekawe w najnowszym Microchip Studio jest mozliwosc upgrade firmwaru Snapa. Zrzut z Windowsa10
    Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować?snap.png (33.66 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20164026
    StaryVirus_e_Wiarus
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Cześć
    Mnie ciekawi. Czy system Windows 11 masz aktualizowany z Win 10, mimo ostrzeżeń systemu? Durne aktualizacje są modne na YT. Ludzie nie zdają sobie sprawy, jakie problemy ich czekają po takiej aktualizacji.
  • #11 20166707
    Voder
    Poziom 11  
    StaryVirus_e_Wiarus napisał:
    Cześć
    Mnie ciekawi. Czy system Windows 11 masz aktualizowany z Win 10, mimo ostrzeżeń systemu? Durne aktualizacje są modne na YT. Ludzie nie zdają sobie sprawy, jakie problemy ich czekają po takiej aktualizacji.

Obecnie to czysta instalacja Win11. Zresztą żadnych ostrzeżeń systemu podczas migracji z Win10 do Win11 również nie miałem. W zasadzie sam zaproponował migracje, kompa mam zgodnego z TPM 2.0, procek tez pasujący do listy więc żadnych sztuczek z Rufusem nie było.

Czysty, świeży Windows 11. Otworzyłem zgłoszenie w supporcie Microchipa i dostałem taka śmieszną odpowiedź:

MPLAB snap is not supported in Microchip studio.

The Snap is compatible with MPLAB X IDE version 5.05 and later, and may not support all legacy devices. 

This is the system requirement:

System Requirements

• MPLAB X IDE version 5.05 or later

• PC-compatible system with an Intel® Pentium® class or higher processor, or equivalent

• Available USB port

• Microsoft Windows® 7 or later, Mac OSX® and Linux® operating systems

Ale cisnę ich dalej - skoro pod Windowsem 10 działa to dlaczego ma być unsupported.

Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

Zresztą zawartość katalogu /Atmel/Studio/7.0/tools/Snap - przeczy temu co pisze support Microchip. Niestety zainstalowanie packa snap_fw.atpack recznie nie wiele wniosło.
    VID/PID po stronie USB sie zgadza etc.

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

Ostatecznie udało mi się doprowadzić do sytuacji, ze Microchip Studio widzi Snapa. Co pomogło - klasyczne IT Crowd:

https://www.youtube.com/watch?v=nn2FB1P_Mn8

A tak serio, tym razem zamiast odinstalowywać wszystko - usunąłem całkowicie sterownik w Menadżerze urządzeń Windowsa 11. Snap zaczął być wykrywany jako Urządzenie szeregowe USB. Usunąłem go jeszcze raz i zanim podłączyłem do portu, zrobiłem z poziomu instalatora Microchip Studio naprawę instalacji. Dodatkowo wyłączyłem ochronę i zaporę na ESET.

Snap wrócił jako Snap Virtual COM Port a Microchip Studio magicznie zaczęło widzieć Snapa.
    Nie wiem czy pomógł Repair zamiast pełnego odinstalowania, czy wyłączenie antywirusa na czas instalacji (wyłączanie podczas uruchamiania nie rozwiązywało problemu).

P.s Paczka Snap_TP nadal zainstalowana. Mimo, że pod Win10 nie mam jej teoretycznie załadowanej w Pack Managerze.
  • #12 20663740
    melanogasterxy
    Poziom 1  
    Witam.
    Może ktoś pomoże... podaczas aktualizacji firmware-u w Snapie, pojawił się błąd... po kolei:
    - podłączyłem Snap do USB
    - włączyłem narzędzie Hardware Tool Emergency Firmware Boot Recovery Utility
    - zwarłem zworkę J3 na sek.
    - po dziesięciu sekundach odłączyłem i ponownie podłączyłem Snapa... i w tym momencie MPLAB wyrzucił błąd i się zamknął...

powtórzyłem powyższe kroki (oczywiście w Snapie diody nie świecą, bo sały czas pozostaje w trybie recovery - czy da się jakoś z tego wyjść "ręcznie"?)
    - podczas drugiej próby HTEFBRU przeszedł krok dalej, przeskanował komputer w poszukiwaniu sprzętu do aktualizacji i ZNALAZŁ Snapa na porcie COM3.
    - wybrałęm "next" ale podczas próby aktualizacji pojawił się komunikat "unsuccessful"...

Przy kolejnej próbie wyskakuje monit jak poniżej: Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować?

Czy da się ten programator jakoś uratować?
  • #13 20663749
    elTrollo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ...a tu dołączam screeny z tej próby, kiedy MPLAB wykrył Snapa na porcie COM3:
    Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować? Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować? Co zrobić, aby MPLAB Snap i Microchip Studio zaczęły współpracować?

Dodam, że na stronie Microchipa ktoś już pisał do supportu, że Snap wygląda na martwy i zgłasza się w systemie jako AT91 USB-to-Serial Converter (dokładnie tak jak u mnie) ale rozwiązaniem tego problemu powinno być właśnie Hardware Tool Emergency Firmware Boot Recovery Utility...
  • #15 20664649
    elTrollo
    Poziom 11  
    Dzięki, brzmi obiecująco... Pobrałem SAM-BA ale nie mam pojęcia jak tego narzędzia używać. Używa się go z wiersza polecenia, czy wewnątrz MPLAB X? Przepraszam za takie pytania, ale próbowałem podążać za poradnikiem i coś się wysypało, a nie jestem jeszcze zbyt biegły w temacie...

...a few hours later...

Nie działa. Snap się blokuje i bootloader chyba nie wstaje w ogóle bo nawet się nie zgłasza w systemie. Po zwarciu J3 wszystko wraca do stanu sprzed zabawy SAM-BA

...kolejna aktualizacja...

Frustracji nie ma końca. Okazało się, że problem z przeprowadzeniem wymiany firmware-u za pomocą recovery tool leżał po stronie MPLAB X 6.1. Nie wiem czy jest to problem dotyczący tej wersji, czy tylko mojej instalacji, bo zabrakło czasu na testy na innych komputerach, ale po pobraniu i zainstalowaniu MPLAB X 5.5 (a potem także v.6.0) proces wykasowania i załadowania bootloadera do Snapa przebiegł prawidłowo. Snap wrócił do żywych i zgłasza się w Windowsie jako "MPLAB Snap ICD". Tak też go "widzi" MPLAB.
    Po próbie załadowania wsadu do jakiegoś AVR-a w celu wymuszenia komunikacji ze Snapem i załadowania mu firmware-u, Snap w Windowsie widoczny jest już jako "Urządzenie szeregowe USB (COM2)" i korzysta ze sterownika Microsoft a nie Microchip.
    W Microchip Studio nie jest ani przez chwilę widoczny, nie pomogły też próby naprawy, czy przeinstalowania Microchip Studio.
    Co ciekawe, tak jak ktoś juz wcześniej pisał, na innym komputerze z Win11, po zainstalowaniu Microchip Studio, Snap pokazuje się bez problemu w MS, nawet bez aktualizacji pakietów, a w Widowsie urządzenie widoczne jest jako "Snap Virtual COM Port (COM6)" i korzysta ze sterownika Microchip.

Update...
    Problem był ze sterownikiem Snapa, który "zgubił" podpis cyfrowy.
    Temat z rozwiązaniem problemu jest TU

Niestety Microchip Studio nadal nie wykrywa Snapa...

Jakby komuś wpadło do głowy jakieś jeszcze rozwiązanie albo metoda sprawdzenia o co chodzi to proszę o sugestie, bo już trzy dni nad tym siedzę a w Attiny202 nawet dioda nie chce zamigać...

Nawet na maszynie wirtualnej (VirtualBox + Win10) działa! A na w systemie gospodarza nie chce!

UDAŁO SIĘ ROZWIĄZAĆ PROBLEM!!!!

Odinstalowując Microchip Studio (chyba ze 30 razy w ciągu ostatniego tygodnia) zauważyłem, że nie odinstalowuje się pewien sterownik...
    Już nie pamiętam który to dokładnie, ale jeden z ...

...a mieszczą się one w lokalizacji C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository
    Próbowałem ręcznie usunąć te, które zostały ale się nie dało... odmowa dostępu...
    Usunąłem je więc "ręcznie" za pomocą tego poradnika
    Zainstalowałem ponownie MS... niestety nie pomogło, ale co ciekawe, pod koniec instalacji pokazało się okno....

Poszedłem tym tropem i znalazłem coś takiego w dokumentacji Atmel Studio...

Najpierw skorzystałem z pierwszego sposobu (....Use Zadig from http://
    zadig.akeo.ie/.....) ale nie pomogło... potem z drugiego (....or libusb-win32 from http://sourceforge.net/projects/libusb-win32/files/libusb-win32-releases/1.2.6.0/ to change the driver to libusb0,....)

Pobrałem go stąd i MS zaczął rozpoznawać Snapa i odczytał sygnature z Attinny 202 podłączonego przez UPDI....

Mam nadzieję, że komuś to pomoże...

PS. Kolego @tmf miałeś rację, to było COŚ ze sterownikami :-D Tydzień zajęło mi rozkminienie co to jest to COŚ... w każdym razie dzięki.
  • #16 20672825
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    elTrollo napisał:
    PS. Kolego @tmf miałeś rację, to było COŚ ze sterownikami Tydzień zajęło mi rozkminienie co to jest to COŚ... w każdym razie dzięki.

Cieszę się, że w końcu się udało. Wiem jak potrafi to być frustrujące, bo też kiedyś walczyłem z podobnym problemem. Niestety, nawet jeśli finalnie osiągnie się sukces, to zazwyczaj jest on efektem tak magicznych działań, że potem trudno to opisać dla potomnych. Mnie pomogła instalacja driverów z jakiegoś update sterowników USB z Atmela, które, żeby było śmieszniej trzeba było pobrać osobno ze strony, bo pobranie przez Microchip studio nic nie dawało.
    Do teraz mam podobny problem z Dragonem - na moim kompie nie chce działać, na innym działa ok. Ale, że już go nie używam od dawna to nie chce mi się dociekać co jest nie tak.
  • #17 20675867
    elTrollo
    Poziom 11  
    Absolutnie nie ma żadnego powodu... jak tylko kolego stworzysz odpowiedni poradnik, wyjaśnisz w prosty sposób jak poruszać się i zacząć korzystać ze środowiska i narzędzi, które Ty preferujesz, abym np. ja (osoba raczkująca w temacie, ale z pewnych zawodowych przyczyn potrzebująca nieco zgłębić tą wiedzę) mógł rozwiązac swoje problemy to na pewno zainteresuję się tym co polecasz.
    Do tej pory pracowałem (choć to może trochę na wyrost powiedziane) i nadal pracuję w Eclipsie, ale pojawił się na mojej drodze problem spowodowany interfejsem UPDI i jakoś tak wyszło, że to właśnie poradniki kolegi @tmf pomogły mi zrozumieć to i owo...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem programatora MPLAB Snap z Microchip Studio (wersja 7.0.2594) na systemie Windows 11. Po zaktualizowaniu pakietów w MPLAB X IDE i próbie użycia Snap jako narzędzia programującego, program nie wykrywa Snap jako dostępnego narzędzia, mimo że w systemie Windows 11 jest widoczny jako port COM. Inni użytkownicy potwierdzają, że Snap działa poprawnie na Windows 10. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w systemie operacyjnym lub w wersji Microchip Studio. W trakcie dyskusji pojawiają się również problemy z aktualizacją firmware'u Snap, które mogą być związane z wersją MPLAB X IDE. Ostatecznie, po zainstalowaniu starszej wersji MPLAB X, udało się przywrócić Snap do działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA