logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rower - problem ze wznowieniem pedałowania, jakiś luz?

Piter3040 26 Sie 2022 23:16 1893 8
REKLAMA
  • #1 20162680
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Witajcie. Mój problem trochę trudny do opisania ale postaram się w miarę zrozumiale go opisać.
    Gdy jadę rowerem, wszystko działa dobrze, przerzutki prawidłowo przeskakują, ale wyobraźmy sobie taką sytuację, że jedziemy np 20km/h. Rower jest rozpędzony. My przestajemy pedałować i rower toczy się na tak zwanym luzie. I teraz po chwili chcemy znowu zacząć kręcić pedałami. W tym momencie zakręcam np o 1/8 obrotu łancuch idzie a koło nie dostaje napędu dopiero po chwili czuć opór.
    Czyli zamiast od razu przenosić napęd następuje chwila próżni. ten kawałek bardzo lekko się kręci i po chwili czuć obciążenie , że napęd zostaje przeniesiony na koło. Jest to mega irytujące.
    Dodam że jak zakręcę pedałami to łańcuch przenosi napęd na tylną przerzutkę która się przez chwilkę zakręci ale bez koła. Koło reaguje po chwili. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 20162736
    maniak0790
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Zacinający się bębenek ?
  • #3 20162746
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2992
    Dwie możliwości, albo jakimś cudem wielotryb się odkręca z piasty albo zapdka nie łapie.
    Aby wykluczyć/potwierdzić zapadkę ustaw rower do góry kołami i pokręć tylne koło jakbyś jechał do przodu. Czy słychać „cykanie”? Jeśli nie to zdaje się zapadka jest brudna i trzeba by ją było wyczyścić jak jest rozbieralną. Jak nie rozbieralną to proponuję wymienić, ale wraz z łańcuchem i przednim trybem, które się również zużywają.
  • REKLAMA
  • #4 20162749
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2834
    Musisz zdjąć kasetę, rozebrac bębenek, wyczyścić go z resztek smaru zmieszanego z błotem (najlepiej zanurzając w słoiku z acetonem na kilka minut), potem jak aceton odparuje to wydmuchać resztki już suchego brudu i DELIKATNIE nasmarować kulki, bieżnie i trochę smaru dać na zapadki.
    Będą potrzebne specjalne klucze i trochę cierpliwości. Przelicz ile kulek jest po jednej i ile po drugiej stronie (moga się różnić). Przyda się poradnik, bo tam niektóre gwinty są lewe.
  • REKLAMA
  • #5 20162750
    Piter3040
    Poziom 25  
    Aha zapomniałem dodać , że u mnie jest wolnobieg. Klucze jakieś mam bo rok temu ściągałem wolnobieg
  • REKLAMA
  • #7 20162784
    Piter3040
    Poziom 25  
    Przerzutka to wolnobieg na zewnątrz 7 przełożeń na kole nie w piaście. Bębenek jest w wolnobiegu
  • #8 20163544
    maniak0790
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Zdejmij koło z roweru kręć wolnobiegiem w prawo i jak zaskakuje od razu czy z opóźnieniem?
  • #9 20221206
    Piter3040
    Poziom 25  
    Problemem okazała się przerzutka, Żle zdiagnozowałem. Teraz już wszystko ok. Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rowerem, polegający na opóźnionym przenoszeniu napędu na tylne koło po wznowieniu pedałowania. Po zatrzymaniu pedałowania i ponownym rozpoczęciu, łańcuch zaczyna się kręcić, ale koło nie reaguje od razu, co powoduje irytację. Uczestnicy dyskusji sugerowali kilka potencjalnych przyczyn, takich jak zacinający się bębenek, problemy z zapadką lub brud w mechanizmie wolnobiegu. Użytkownik potwierdził, że ma wolnobieg z zewnętrzną przerzutką na 7 przełożeń. Ostatecznie problem został zdiagnozowany jako związany z przerzutką, co zostało naprawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA