logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kymco agility - notorycznie zalewa się przy odpalaniu

cranky11 27 Sie 2022 22:47 831 8
REKLAMA
  • #1 20163930
    cranky11
    Poziom 3  
    Mam skuter kymco agility 50 4t powiększony na 80cc. od wizyty w serwisie przy odpalaniu z kopki ponieważ rozrusznik nie działa zalewa się i odpala dopiero po 10 minutach ciągłego kopania. proszę o pomoc inaczej będe miał nogi jak profesjonalny piłkarz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20163990
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 285
    a gaźnik został dostosowany pod 80cm2?

Inaczej właśnie musiałbyś baaardzo szybko kopać w kickstarter aby rozpędzić wał na tyle by zdążył jako-tako łapać na zbyt jałowej mieszance.
  • REKLAMA
  • #3 20164193
    cranky11
    Poziom 3  
    szykuję się właśnie do wymiany dysz paliwowych tylko są dwie i nie wiem jakie rozmiary dobrać
  • Pomocny post
    #4 20164314
    rafik54321
    Poziom 30  
    Co ci da sama wymiana dysz? Gdybyś chciał przeskoczyć z 50cm3 do 60cm, no to jeszcze jak cię mogę.
    Tylko że 80cm3, to wzrost pojemności o ponad 50%. Czyli silnik aby wykorzystać swój potencjał musi dostać o 50% więcej powietrza. Jak chcesz to zrobić zbyt małym gaźnikiem? Tu należałoby wymienić również króciec i sam gaźnik na taki o większej gardzieli.
  • REKLAMA
  • #5 20164348
    cranky11
    Poziom 3  
    a lepiej wymienić cały czy bawić się w wymiany?
  • Pomocny post
    #6 20164360
    rafik54321
    Poziom 30  
    Bawić się w wymiany czego?

Każdy gaźnik ma ściśle określoną średnicę gaźnika. To określa pojemność silnika którą może obsłużyć dany gaźnik. Jeśli drastycznie podnosisz pojemność silnika, to zbyt mały gaźnik nie poda dostatecznie dużo mieszanki.

Podmieniając same dysze paliwowe, owszem, dostarczysz więcej paliwa, ale nie dostarczysz więcej powietrza. Więc mieszanka będzie zbyt bogata, a to mija się z celem.

Dlatego właśnie w zasadzie wymianie powinna podlegać głowica, króciec oraz gaźnik (wraz z większymi dyszami paliwowymi wewnątrz).
  • #7 20164619
    cranky11
    Poziom 3  
    Dzięki za rozjaśnienie tematu, głowica już wymieniona a teraz została reszta.

Dodano po 6 [godziny] 19 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie zastanawiam się czy gaźnik z dyszami 82 i fabrycznie przystosowany do pojemności 80 będzie odpowiedni, oraz mój stary króciec ma przy wylocie 17mm średnicy o ile większy powinienem kupić?
  • REKLAMA
  • #8 20165282
    rafik54321
    Poziom 30  
    Tylko że króciec też powinien być wymieniony. Bo co ci da że wstawisz gaźnik o większej średnicy, jak króciec będzie za wąski?
  • #9 20165284
    cranky11
    Poziom 3  
    no wiem że powinien tylko nie wiem na jaki bo mój aktualny ma 17mm a nie wiem ile powinno być

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skuter Kymco Agility 50 4T powiększony do 80cc ma problem z zalewaniem się silnika przy odpalaniu z kopki, co skutkuje długim czasem uruchamiania. W dyskusji poruszono kwestie związane z odpowiednim dostosowaniem gaźnika do zwiększonej pojemności silnika. Zauważono, że wymiana tylko dysz paliwowych może nie wystarczyć, ponieważ konieczna jest również wymiana gaźnika oraz króćca, aby zapewnić odpowiednią mieszankę powietrza i paliwa. Użytkownik planuje wymianę gaźnika i pyta o odpowiednie rozmiary dysz oraz średnicę króćca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA